Marianne Bratt Ricketts og Stine Norum har bakgrunn fra Innomag, før de stiftet Vibbio. Foto: Vibbio

Gode vibber: Videogründere henter No Isolations styreleder, og flørter med kunstig intelligens

Publisert Sist oppdatert

Raskt voksende Vibbio etablerer kontor i Danmark, og henter inn tech-nestor med internasjonal erfaring som styreleder.

Ideen bak Vibbio var å spre kunnskap. Gründerne Stine Norum og Marianne Bratt Ricketts ønsket å forenkle fremstillingen av den teknologidrevete utviklingen verden står oppi – og de så potensialet i å bruke smart video som verktøy for kunnskapsbygging.

– Et lite skritt utenfor tech-bransjen aner ikke folk hva som foregår. Mange blir stressa av de mange buzzordene, og aner ikke hvilke konsekvenser eller muligheter som ligger i den raske utviklingen. Vi ønsket at folk enklere skulle forstå fremtiden, og ikke minst kanskje bli inspirert av mulighetene som nå skapes, sier Stine Norum.

– Men, vi lever jo alle hektiske digitale liv, og har ikke tid til å lese oss opp på alt det nye, så nøkkelen for oss var å skape et format hvor vi i korte, engasjerende videoer kunne lære folk noe nytt.

Overskudd og ny styreleder

Vibbio er i dag egentlig to selskaper. I produksjonsbedriften lager de lettbente og engasjerende videosnutter på ett minutt for bedrifter, skreddersydd for sosiale medier. I innholdsbedriften skaper de eget minutt-innhold om fremtidsrettede trender, som de sprer i sosiale kanaler på engelsk. Totalt sett har det gått så bra etter bare ett år, at de to gründerne har blitt til 14 ansatte, og selskapene går i overskudd.

Nå skrur Vibbio imidlertid opp ambisjonsnivået. Samtidig som selskapet etablerer et kontor i Danmark, ledet av Stine Norum, får de tech-nestoren Martin Hauge inn som styreleder og investor. Den tidligere Creandum-partneren er fra før styreformann i fremgangsrike No Isolation. Han har hatt en rekke lederstillinger og styreverv, blant annet i den danske vin-appen Vivino og norske Appear TV.

– Vi hadde snakket sammen en stund, og han var på jakt etter en startup han kunne jobbe tett med. Vi er ekstremt glade for å få ham inn som styreleder, sier Stine Norum.

Vibbio satt sammen med nettopp No Isolation hos arbeidsfellesskapet 657 inntil nylig, før robotstartupen flyttet for seg selv.

– Vi har sett hvor mye han har bidratt med hos No Isolation, sier Norum.

Internasjonal erfaring

Hauge vil eie rundt syv prosent av Vibbio. Norum sier det blir godt å få inn Hauges erfaring når de nå skal vokse videre internasjonalt.

– Det betyr veldig mye, og han vet hvilke feller vi skal unngå, sier Norum.

Hauge har også lang fartstid fra det danske markedet, der Vibbio nå går inn. Han er imponert over det Ricketts og Norum har fått til på kort tid.

– De har allerede vist at de har gjennomføringsevnen og rekrutteringen som må til for å lykkes, mener den nye styrelederen som nå eier syv prosent av Vibbio.

Ikke bare har de tjent penger fra første stund, men Hauge ser også et stort fremtidig potensial.

– Video og spesielt korte videoer er et hurtig voksende globalt segment, påpeker han.

Ettminuttskonsept

Om ikke lenge vil Vibbio også gå ut og hente nye, friske penger fra investorer. Til nå har produksjonen foregått på en noe tradisjonell måte. Den store forskjellen er ettminuttslengden, oppbyggingen i tematiske serier med mange episoder, og at det ikke skal fremstå som det Norum kaller «en glossy reklamevideo». Når det nå jobbes med å skalere, lanserer Vibbio et nytt produkt, der bedriftene også skal kunne produsere innhold selv, som Vibbio så redigerer sammen «over natten».

– Men går ikke dette utover kvaliteten, når dere ikke selv lager innholdet som dere hittil har gjort?

Vibbio holder til på arbeidsfellesskapet 657. Foto: Vibbio

– Express-produktet vårt kommer ikke istedenfor hvordan vi jobber i dag, det er ment som en mulighet for andre og mindre bedrifter å kunne ta i bruk mye video til en lav kostnad.  Vi ser dessuten at det i dag ofte er de mer "dokumentar"-aktige videoene som fungerer best. Det vil så klart være viktig for oss å ha mange «tutorials» med enkle grep for å sikre kvaliteten og nytteverdien. Vi må hjelpe kundene til å tenke innhold hele veien, for tekst er i dag minst like viktig som bilder, siden svært få videoer ses med lyden på, sier Norum.

– Det er jo lett for å bli mye materiale når man filmer. Hvordan sikre arbeidsflyten når bedriftene leverer store mengder?

– Kundene velger selv ut hvilke deler av klippet eller klippene sine de vil bruke, og de tipses tydelig om å filme i korte sekvenser, så det tror vi skal gå greit. Samtidig jobber producerne våre svært effektivt med denne typen videoer, da vi har skapt egne "mal-verktøy" for hva som skal med i en kort og smart video. På denne måten blir kapasiteten vår høyere, og vi får gjort mer på kortere tid. Og skaleringspotensialet blir mye større.

Vil bruke AI

Vibbio er også i gang med å utvikle en ny digital plattform, som en del av satsingen. Danmark er første steget på veien videre ut i Europa og deretter USA.

– Videoredigering er jo arbeidsintensivt. Lønner det seg virkelig å sende videoer til Norge for redigering, der lønningene er høye?

– Det er viktig for oss å gjøre nettopp det, og ikke bare gå videre til lavkostland. Det er klart at det er dyrt. Vi har ansatt alle, ingen jobber frilans. Men vi har skapt en arbeidsmåte som er svært effektiv, i tråd med våre korte og lettbeinte videoer, og på sikt vil vi ha små kontorer rundt i verden, sier Norum.

En av de «hemmelige» ingrediensene er at kunstig intelligens etter hvert skal effektivisere redigeringen.

– Det er imidlertid ikke bare å sette sammen videoklipp automatisk, det skal klippes engasjerende og det er mange faktorer inne i bildet. Men vi vil gjøre det mest mulig effektivt, og vi utvikler nye og smartere metoder hele tiden, sier Norum.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Hør også vår seneste podcast med Jonas Tesfu i Style Advice. Foreldrene var geriljakrigere i Eritrea. Selv går han til kamp mot unødvendig shopping og mislykkede impulskjøp. Vi får høre hvordan det gikk da den høyst velintegrerte norsksvensk-eritreeren ble kalt inn til Sylvi Listhaug for å fortelle om «sin reise». Og ellers: en hel del om planene til Style Advice, dansband-skrivingen, jordenrundt-reisene, integrering, gründerhype, forskjeller mellom norsk og svensk tech-bransje, m.m.

Hør hele podcasten med Jonas Tesfu på Shifter. Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».