Google-sjefen: "2 milliarder jobber blir borte. Det norske ledere snakker om, er at fjoråret var det beste i selskapets historie"
Google Norge-sjef Jan Grønbech advarer mot å lukke øynene for framtida. Det gjør han med harselas både mot streikende lokførere og norske næringslivsledere.
Tirsdag startet årets Social Media Days, denne gang med full sal og flere hundre mennesker langs stolradene på Oslo Kongressenter. På programmet står to dager med både foredrag, visjoner, ledelse og praktisk erfaring. Og noe skremselspropaganda: Kanskje ikke uventet fra Google Norge-sjef Jan Grønbech, som fikk æren av å være en av de første ut tirsdag morgen.
- En generasjon vil slite med å omskolere seg
- Om ti år vil 40 prosent av dagens 500 største selskaper ikke lenger eksistere, sa Grønbech, med henvisning til en flere år gammel og kjent spådom.
Teknologiske dommedagsprofetier er godt og populært lesestoff, men det siste året har de blitt dagligtale. Spådommene er også blitt verre. Grønbech viste blant annet til økonom og analytiker Andrew McAfee, som har snakket mye om dette temaet. Om alle jobbene som kommer til å forsvinne.
- 2 milliarder jobber kommer til å forsvinne. Eiendomsmeglere, piloter, regnskapsførere, telefonselgere, påpekte Grønbech.
Samtidig er ikke Grønbech pessimist: Historien har vist at all utvikling gjør at det skapes nye og flere jobber enn det som var før.
- Men det er en generasjon nå som vil slite med å omskolere seg. Det er ikke lett hvis du er regnskapsfører å skulle lære seg å programmere droner, illustrerte han.
«Kan du ikke ha én i styret under 30?»
Grønbech er kjent for klar tale, og han snakker også mye for norsk næringsliv. På SMD2017 beskrev han sine møter med norske selskaper og ledere slik:
- De fleste i norsk næringsliv forteller meg «ta det med ro, fjoråret var det beste året i selskapets historie, jeg gjør alt riktig». Det hører jeg daglig fra selskaper som jeg er sikker på ikke er her om to år. Og strengt tatt ikke burde være her i dag heller, sa Grønbech.
Google Norge-sjefen møter ofte styrene til store bedrifter og selskaper. Da pleier han å utfordre dem på om de har noen styremedlemmer under 30 år.
- Da svarer de at det de trenger er styremedlemmer med kompetanse på corporate governance, og hvor mange under 30 år har det? Det er greit, men hvor mange styremedlemmer har du? Kan du ikke ha ni styremedlemmer med kompetanse på corporate governance, og så har du én under 30 som faktisk vet hva kundene dine vil ha?
Ut mot streikende lokførere og hotellarbeidere
Og samfunnet ellers? Politikere, lover og regulering? De henger alltid etter, ifølge Grønbech:
- I Norge diskuterer vi nå om det skal være lov å kjøre Uber og taxisjåførene demonstrerer. Hvor går utviklingen? I Pittsburgh demonstrerer nå Uber-sjåførene mot selvkjørende biler!
Google Norge-sjefen var også ganske tydelig da han harselerte med to av streikene i Norge de seneste åra.
Som da hotellene i Bergen streiken under fjorårets Nordiske Mediedager. Da fant halve konferansen seg rom på Airbnb i stedet. Og i månedene etterpå steg markedsandelen til tjenesten voldsomt i Bergen. Eller som da lokførerne streiket i fjor. Med krav om at nye lokførere skulle ha samme kompetansekrav som dem selv:
- Det er jo fullstendig unødvendig. Det er jo ikke noe som heter fremtidige lokførere!
Han viste til at vi allerede nå ser flere eksempler på at tog og baner kjører automatisk.
Eksponentiell vekst og fordobling av kapasiteten
En akselererende teknologisk utvikling, automatisering og kunstig intelligens, men ikke minst også eksponentiell vekst i kapasitet og kraft er driveren, ifølge Grønbech.
Slik Moores lov lenge sa at datakraft og prosessor ville fordoble seg «hver 18. måned». Det er som kjent ikke så stor økning fra 1 til 2, men 10 til 20 eller 1000 til 2000 gjør ganske stor forskjell.
Og derfor kommer batterier snart til å være styrende for utviklingen og hverdagen vår:
- Batterier er nå på vei inn i en eksponentiell vekst. Om ti år kommer batteriene til å være nesten gratis, og vi kommer ikke en gang til å orke å lade dem. Vi kjører bare inn på en stasjon og bytter dem ut.
Kombinert med biler som blir så smarte at de kan kjøre selv, kommer «ingen til å gidde å ha en selvkjørende elektrisk bil i garasjen lenger». Det blir bare å løfte opp telefonen og bestille en tur dit man skal når man skal dit. Google-sjefen beskriver også hvordan han en dag trodde han hadde tatt for hardt i:
- I en debatt i fjor tok jeg munnen for full og måtte være bedre enn alle andre, så jeg sa at innen to år så var selvkjørende biler standard. Jeg angret litt med en gang. Men så gikk det noen dager, og Tesla varslet at fra høsten 2016 ville alle biler ha hardwaren som må til for å kunne kjøre selv.
Alle kan disruptes - også Google
Det betyr i så fall trøbbel. For alle som driver med transport, selger biler, kjører drosje, selger forsikring eller billån - hvis ingen lenger skal ha bil.
Og ja, ingen er trygge, mener Grønbech. Ei heller Google. Mens innovasjonen bringer verden sakte framover, kan disrupsjonen ødelegge forretningsmodellen din over natta.
- For 10 år siden sa vi at ingen kunne ta oss igjen, for ingen kunne kjøpe nok servere, sa Jan Grønbech. Siden den gang har prisen på lagringskapasitet blitt mindre, lagringsplassen større, og alt går i skyen:
- I dag kan to 14-åringer programmere en raskere algoritme og ta Google - og de kan bruke våre skytjenester for å utkonkurrere oss.
Saken ble publisert først på Medier24.no, en nettavis om medier, journalistikk, kommunikasjon, sosiale medier og teknologi.
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Hør også vår seneste podcast med softwarepioner og solgründer Jon Bøhmer i Kyoto Group – en reise fra Brumunddal til Nairobi. Som 19-åring gründet han det som skulle bli software-suksessen Scala. Og innen han var 25 år hadde han solgt fem millioner disketter til Amiga-eiere verden over og hadde funnet opp noe som lignet på internett seks år før internett. I denne podcasten forteller han om tech-eventyrene på 80- og 90-tallet.
I 2008 solgte han både selskaper og hus i Norge for å flytte til Afrika med sin kenyanske kone, og gründet energistartupen Kyoto Group. Nå skal teknologien tørke te på storskala produksjonsanlegg i Kenya. Her gir han sine beste tips til hvordan man lykkes i Afrika, de største utfordringene og hvordan man bør tenke. Ikke bare til gründere, men også til norske myndigheter.
Hør hele podcasten med Jon Bøhmer på Shifter. Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».