Gøril Forbord i Technoport.

Technoport-Gøril om mannsdominansen blant gründerne: "Det er veldig lite galt med menn i alderen 40 til 60 år, men det kan bli litt ensformig i lengden"

Publisert Sist oppdatert

Avtroppende leder Gøril Forbord i Technoport går fra en mannsdominert bransje til en annen mannsdominert bransje. Og vil ha flere kvinnelige gründere.

I snart ti år har Forbord jobbet med kommersialisering av teknologi i og rundt innovasjonsmiljøet på NTNU. De siste tre årene som daglig leder i Technoport.

− Kommersialisering av teknologi er en øvelse som foregår i møtet mellom finans, teknologi og industri. Dette er ikke områder som akkurat er dominert av kvinner, sier Forbord, som stadig vekk må komme med «kvinnemaset» sitt.

− Hvorfor er det ikke flere kvinnelige teknologigründere?

− Selv om Norge er et av verdens mest likestilte samfunn, har vi ett av verdens mest kjønnsdelte arbeidsliv. Jeg vet ikke hvorfor det er slik. I en krevende bransje hvor risikoprofilen generelt er høy, trenger man å sette alle de kloke hodene i befolkningen i arbeid.

Kvinnene finnes

Forbord er slett ikke enig i at det er vanskelig å finne kvinnelige innledere på konferanser, slik noen hevder. Det handler om fokus og om vilje.

− Nei, selv om kvinner er vanskeligere å finne enn menn, så betyr det altså ikke at de ikke finnes. Vi må fokusere på å finne dem. Ikke fordi det er enkelt, men fordi at det rett og slett ikke kan fortsette på samme måte, sier Forbord, som selv har erfart hvor enkelt det er å ende opp med en konferanse med bare mannlige foredragsholdere.

− Vi oppdaget det heldigvis i tide, og da gjorde noe med det. På Technoport-konferansen i år var 30 prosent av deltagerne kvinner, og vi hadde 30 prosent kvinnelige innledere.

10 prosents kvinneandel

Forbord viser til tallmaterialer fra doktorgradsstipendiat på NTNU, Marius Tuft Mathisen, som skriver doktorgrad om kommersialisering av forskning. Han har tatt for seg alle nye bedrifter etablert mellom 1999 og 2011, som har fått støtte fra Forskningsrådets FORNY-program.

− Mathisens tallmateriale fra cirka 400 bedrifter viser jevnt over en kvinneandel som ligger rundt ti prosent, når det gjelder faktorer som privatpersoners eierskap, daglig ledere, styreledere og styremedlemmer. Det er riktignok en signifikant forskjell som viser at kvinner i mindre grad er styreledere og i større grad vararepresentanter. Lite nytt under solen, der altså, sier Forbord og fortsetter:

− Når det gjelder utviklingen over tid er det kun kvinnelig eierskap som har økt i nevneverdig grad fra fem prosent i 1999 til 15 prosent i 2014. Daglige ledere ligger jevnt over på tolv prosent kvinneandel. Dit har også kvinneandelen blant styremedlemmer krøket seg fra ti prosent i 1999.

− Må etterstrebe kjønnsbalanse

Dette mener Forbord er langt fra bra nok:

− Jeg tror ikke nødvendigvis man trenger rigide regler for kjønnskvotering. Her handler det i første rekke om å sette utfordringen høyere på agendaen. Dette innebærer å etterstrebe kjønnsbalanse i alle styrer som skal velges, på alle konferanser som skal programmeres og når søkerlister skal fylles. Kan hende skal man gjøre noe så vågalt som å kalle inn en kvinne eller to ekstra til et stillingsintervju, selv om de i utgangspunktet virker til å ha en litt tynn CV, sier Forbord som nå er spent på å se hvem som blir hennes etterfølger i Foreningen Technoport. Om det blir en kvinne er uvisst.

Nye vedtekter og ny jobb

Selv skal Forbord over til en annen mannsdominert bransje, hvor hun kan fortsette med «kvinnemaset» sitt.

− Jeg skal begynne som forretningsutvikler innenfor ny fornybar energi i Trønderenergi, sier hun, og ser seg rundt i lokalet med oransje stoler fra 70-tallet og utsikt til et av de mange byggene på Gløshaugen.

− Jeg har allerede begynt å grue meg til å forlate Technoport og mine gode kolleger her, selv om jeg gleder meg til å begynne i Trønderenergi.

− Hva er du mest stolt over å ha oppnådd i Technoport?

− Jeg er kjempestolt over konferansen som vi har bygget opp. På to år har den økt fra 300 til 750 deltakere. Den har blitt så bra! Og ikke minst er jeg stolt over at vi har fått på plass nye vedtekter. Historisk var formålet med Technoport at vi skulle arranger en konferanse. Nå er formålet at vi skal skape en kultur for entreprenørskap og innovasjon, og da snakker vi ikke bare om Trondheim. Det handler om Norge, Norden og kanskje også verden!