N2 Applied-gründer Grete Sønsteby, flankert av Kronprinsesse Mette-Marit og Anita Krohn Traaseth under utdelingen av "Årets kvinnelige teknologigründer" i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Kåret til årets kvinnelige tech-gründer: Vil gjøre møkk til milliardindustri
-- Vi skal lage verdens største møkkaselskap, sier Grete Sønsteby i N2 Agri, kåret til årets kvinnelige teknologigründer av Innovasjon Norge.
Annonse
Kronprinsesse Mette-Marit delte ut årets Female Entrepreneur på Nordic Innovation House i New York onsdag, melder Innovasjon Norge i en pressemelding. Årets pris gikk til en teknologigründer som satser internasjonalt og jobber mot et eller flere av FNs bærekraftmål, fortelles det i begrunnelsen for prisen.
Shifter har tidligere skrevet om Grete Sønsteby og teamet i forbindelse med at de hentet 35 millioner kroner i fjor sommer. Selskapet hadde fått 21 millioner fra private investorer, mens det resterende var fylt opp med midler fra skattefunn, presåkornmidler og miljøteknologiordningen til Innovasjon Norge.
Inspirert av Birkeland
Annonse
I dag er norske bønder avhengig av å kjøpe kunstgjødsel som fremstilles av fossile gasser. Sønsteby har utviklet en metode som gjør at bonden kan produsere miljøvennlig gjødsel på gården.
Kort fortalt har N2 Applied benyttet seg av den kjente Birkeland-teknologien som ble utviklet da Hydro ble etablert i 1905. N2 Applied bruker teknologien i en plasmareaktor som tilfører nitrogen i husdyrmøkk.
– Nitrogenet sørger for at bønder kan drifte bedre og billigere. Når nitrogenet blir tilsatt husdyrmøkka blir den mer næringsrik. Kvaliteten på gjødselen blir bedre og bonden kan oppnå større avlinger, forklarte Sønsteby da .
Plasmareaktoren er på størrelse med et kjøleskap og kan plasseres ute på gårdene. Noe som gir både lavere kostnad på gjødsel og klimagevinst, ved å bidra til å frikoble matproduksjon fra det fossile kretsløpet.
Annonse
Sjekkereplikk ble til gründerskap
Annonse
Sønsteby er selv bonde, men karrieren har ifølge pressemeldingen fra Innovasjon Norge hovedsakelig funnet sted langt utenfor fjøset. 57-åringen har lang fartstid i IT-selskaper som IBM, Oracle og Ericsson, og som direktør i miljøteknologiselskapet Scatec. Da hun valgte å starte eget selskap var det fordi hun lenge hadde hatt et ønske om å realisere fysiker og grunnlegger av norsk Hydro, Kristian Birkeland, sin 100-år gamle lysbueteknologi.
-- Jeg ble sjekket opp på nettet av min nåværende samboer, og åpningsreplikken hans var «tror du Birkelands lysbueprosess har noen fremtid?» Det ville neppe fungert på så mange andre, men for Sønsteby var det full klaff.
Annonse
-- Birkelands teori ble misforstått. Det ble antatt at teknologien ville kreve mer energi enn det den faktisk gjør, og på det tidspunktet var strøm dyrere enn det er i dag, sier Sønsteby i pressemeldingen.
Teamet utvider nå til nye markeder, og starter med Europa. De er allerede i gang med testing på en grisefarm i Danmark, og flere land står på listen for videre vekst. Målet er å ta veksten i verdensmarkedet for gjødselproduksjon, som er på 1,5 prosent årlig.
-- Denne uken i New York har vært et betydningsfullt klapp på skulderen. Man får ikke mange av dem som gründer. Det har også vært en unik mulighet til å se seg selv og bedriften i et større perspektiv, og planlegge den internasjonale satsingen fremover, sier Sønsteby.
Mat, laks og læring
Foruten Sønsteby var lakseluse-tech-gründer Karoline Sjødal Olsen i Blue Lice og edtech-gründer Marit Linnebo i Leap Learning nominert. Sjødal Olsen utvikler en løsning som gjør det mulig å tiltrekke, fange og begrense lakselus – før den angriper fisken. Linnebo Olderheim jobber med en digital utdanningsmetode som hjelper barn med å lære uansett hvem og hvor de er i verden. Bedriften har rettet seg spesielt mot utviklingsland, og gjør klasserommet om til en digital læringslab ved å kombinere bruken av mer enn 200 ulike apper og konkrete, fysiske oppgaver. Plattformen er i bruk i 12 land, og de norske appene hadde mer enn 80 000 nedlastninger på App Store i fjor. Leap Learning holder til i Asker i Akershus.
Fakta om prisen
• For å søke må bedriften representere en nyskapende forretningsidé eller verdikjede som kan vokse internasjonalt og som svarer på et eller flere av FNs bærekraftmål.
• For å vinne skal gründeren kunne vise til høy gjennomføringsevne, ambisjoner og være en rollemodell som evner å inspirere flere kvinner til å satse på teknologiske vekstbedrifter.
• Årets hovedjury bestod av Johan H. Andresen i Ferd, Grete Faremo fra UNOPS, og administrerende direktør i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth.