«En helt fantastisk milepæl»: Gründere henter 35 millioner kroner for å gjøre landbruket klimavennlig
Oppstartsselskapet N2 Applied har overbevist 29 private investorer om at de vil skape «gull» av kumøkk.
Etter syv års hardt arbeid uten de store midlene kan gründer Grete Sønsteby og N2 Applied utenfor Kongsberg juble.
– Dette skaper en helt ny hverdag for oss. Endelig har vi penger til å ansette flere og skyte fart på virksomheten vår. Dette er en helt fantastisk milepæl, sier Grete Sønsteby, en av grunnleggerne, og nå administrerende direktør i N2 Applied.
Selskapet har fått inn hele 21 millioner kroner i privatkapital fra 29 forskjellige investorer, ifølge en pressemelding fra Kongsberg Innovasjon. Dette utløser samtidig 8 millioner kroner fra Miljøteknologiordningen, 5 millioner kroner fra SkatteFUNN og 1 million i pre-såkorn fra Kongsberg Innovasjon. Gründerbedriften har dermed hentet inn hele 35 millioner kroner.
Lab på gården
Bedriften har gjort om en gård i Svene 15 kilometer nord for Kongsberg til et høyteknologisk laboratorium for å utvikle det som ifølge N2 Applied skal gi bønder større avlinger og lavere kostnad på gjødsel. Samtidig kan teknologien bety betydelige kutt i klimautslippene fra landbruket.
Kort fortalt har N2 Applied benyttet seg av den kjente Birkeland-teknologien som ble utviklet da Hydro ble etablert i 1905. N2 Applied bruker teknologien i en plasmareaktor som tilfører nitrogen i husdyrmøkk.
– Nitrogenet sørger for at bønder kan drifte bedre og billigere. Når nitrogenet blir tilsatt husdyrmøkka blir den mer næringsrik. Kvaliteten på gjødselen blir bedre og bonden kan oppnå større avlinger, forklarer Sønsteby.
Plasmareaktoren er på størrelse med et kjøleskap og kan plasseres ute på gårdene. Noe som gir både lavere kostnad på gjødsel og klimagevinst, ved å bidra til å frikoble matproduksjon fra det fossile kretsløpet.
– Vårt mål nå er å kommersialisere denne teknologien – først i de 28 EU-landene. Europa har et stort «møkkaproblem» og det industrielle jordbruket er nødvendig for at folk skal få mat, sier Sønsteby, ifølge pressemeldingen.
Selskapet driver nå et eget testsenter i Svene og skal kjøre en pilot på en svinegård i Danmark fra juli 2017. De håper at en tilsvarende pilot lar seg finansiere og kjøre i Norge om kort tid.
Godt team
Det var med-gründer Rune Ingels som oppdaget at Birkelands metode kunne brukes til lokal produksjon av effektiv miljøgjødsel. Sønsteby og Ingels fant ut at de kunne bli et godt team.
– Det var en komplementaritet. Han kan kjemi- og jeg har entreprenørskaps ferdigheter, forteller Sønsteby, som tidligere ledet Scatec og har stiftet mange selskaper.
Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt
Hør for øvrig seneste podcast med Trond Riiber Knudsen. Hva bør gründere gjøre, og hva bør de absolutt IKKE gjøre for å få med denne ledende tech-investoren på laget? Og har noen gründere forsøkt å lure ham? Svarene får du her. Og apropos hestemøkk, det er et av interesseområdene til denne tidligere McKinsey-toppen. Med mer.