Kristine Askvik er tidligere journalist og har startet Bergens-startupen weCare sammen med Silje Katrine Robinson. Hun skriver i Gründerlivet, Shifters nye blogg fra hverdagen i gründernorge.
Annonse
– Silje, har du tre minutter? Hva skal jeg skrive om?
– Heltene våre. Vår største inspirasjonsskilde. De pårørende. Det hadde jo aldri blitt noe av dette verktøyet uten innspillene vi får fra pårørende.
– Helt sant. Skal jeg ta med den som var negativ også?
Annonse
– Ja, kjør på.
– Jeg håper jeg aldri får bruk for verktøyet deres. Min mor får klare seg selv når hun blir gammel. Jeg er ikke så glad i henne, sier den pårørende til oss. Det er den eneste negative tilbakemeldingen vi har fått i løpet av ett år.
Vi har møtt noen andre skeptikere også. De som lurer på om vi vil at de skal slutte å besøke foreldrene sine og bare sitte på mobilen liksom. ENDA mer skjermtid. Da sier vi vårt mantra: Det er ikke omsorgen som skal digitaliseres, det er alt det rundt. Logistikken. Slapp a’.
Om folk er glad i foreldrene sine eller ikke, råder ikke vi over. Men vi velger å tro at de aller fleste av oss er ganske glad i mamma og pappa, bestefar og bestemor, onkel og tante, søstre og brødre.
Annonse
600.000 nordmenn er pårørende til eldre. Sannsynligheten for at du hjelper en hjemmeboende eldre i dag eller i løpet av de neste tiårene er veldig stor. Frem mot 2040 vil antall 80-åringer i Norge dobles.
Uformell omsorg utgjør hele 130.000 årsverk i Norge hvert år. Det er helt rått. Omsorgs-Norge ville gått på snørra uten disse varme hendene og kloke hodene.
Annonse
Fra dag én har vi snakket med mennesker om det å være pårørende. Vi begynte i pensjonistforeningen. Der fikk vi taletid mellom wienerbrød og allsang.
Så skjemaintervjuet vi 100 pårørende og dybdeintervjuet ti. I tillegg har vi snakket med pårørende vi har truffet på skolen, på håndballtreningen, i barnehagen, på fotballaget, i flyet, i nabolaget, på butikken og på kaféen ved kontoret.
Annonse
– Vi er mange som bytter på å besøke farmor. Men vi har aldri oversikt over hvem som skal besøke henne når. Vi trenger oversikt, sier mammaen til en i klassen til sønnen min.
– Min mor hadde demens, og vi så at hun bare svant hen. Jeg skulle ønske at jeg hadde mer kunnskap om hva jeg kunne gjort for å forebygge helsen hennes, sa en medspiller i en pause på fotballtreningen. Familien hadde fått tilbud om å gå på Alzheimerkurs, et tilbud som ble satt opp en gang i halvåret. Sjansen for at det passet akkurat den dagen var mikroskopisk.
– Hvis jeg kunne fått tilpassede helseråd i appen ville det vært mye lettere og vi kunne hjulpet mamma med en gang!
– Jeg skulle ønske at besøksboken vi har hos mamma, var digital. Slik at vi kunne vært oppdatert hele tiden, uansett hvor vi er, sier min mamma.
Hver måned møter vi pårørende på Café Opera som ligger hundre meter fra kontoret. En av de pårørende vi møter har gitt omsorg til sine foreldre i over ti år. Når hun ikke har mulighet til å dra på besøk, bruker hun å ringe sin søster. Når søsteren ikke kan, ringer hun videre til sin datter. Om niesen ikke kan, gir hun beskjed til sin mor, som igjen varsler sin søster.
– Vi har alltid gjort det slik, men det hadde vært enklere om alle ble oppdatert samtidig.
– Jeg trenger dette verktøyet nå! Når er dere ferdig? utbryter avdelingslederen i en stor organisasjon hvor vi har en søknad inne.
Glimt fra gründerhverdagen:
04.30: Silje står opp samtidig som hønsene der hun bor på Askøy utenfor Bergen. Skal rekke 06.40-flyet mot Oslo og Helseteknologikonferansen til Tekna.
08.00: Bergenseren Silje spør for femte gang: Er du helt sikker på at dette ikke er Lysaker? At vi ikke skal av her? – Ja. Det er Lillestrøm. Jeg er herfra. Hallo.
10.15: Eirik Newth forteller om fremtiden. – Han fortalte på en folkelig måte hvordan teknologi kan forbedre hverdagen til folk. Jeg ble inspirert, sier Silje og legger ham til på Facebook.
17.30: Minglingen er ferdig og vi er stappfulle av tapas. Jeg tar en løpetur rundt Sognsvann før flyet hjem seinere på kvelden.
Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, Kronprinsen, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.
Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt
Og hør for øvrigvår seneste podcast med seriegründer Per-Otto Wold i Spond.Han forteller om sine feil og suksesser. Om den utrolige tiden i supersuksessen Point Carbon. Som en av grunnleggerne av denne analysetjeneste for karbonmarkedet, var han med på å rigge til EUs marked for klimakvoter og ga råd til det amerikanske senatet. Dessuten får vi høre om hvordan han gjennom meditasjon blir en bedre gründer, far og kjæreste – blant annet ved å være helt taus i ti dager, og at han nå byggeret buddhistisk kloster i skogen i Østfold. Og m.m.