Psykolog og tech-gründer Gudmundur Ebenezer i Lifekeys skriver i Shifter. Foto: Lifekeys
Gründerpsykologen: Slik takler du at sannsynligheten jobber i mot deg
Slik bør du tenke når det er liten sjanse for å lykkes og du opplever skepsis fra både familie, venner, kjente og ukjente, som antyder at man heller burde gått for en trygg og sikker jobb fremfor å satse på gründerdrømmen.
Det er en kjent sak at de fleste startups ikke blir noen gullgruve. Tallene varierer litt etter hvilke parametere folk benytter, men ofte blir det trukket frem at kun 1 av 10 startups blir suksessfulle.
Så hvordan skal man som gründer tenke og forholde seg til dette? En god start er å se hvilken tankemåte man benytter seg av. Mange gründere vil kjenne seg igjen i en såkalt enten/eller-tankemåte, hvilket medfører noen typiske fordeler og ulemper.
Typisk eksempel på enten/eller tenkning er: ”Enten lykkes jeg med min startup - og blir rik og lykkelig resten av mitt liv, ellers mislykkes jeg – og da har jeg sviktet alle som trodde på meg, og må leve resten av mitt liv i fattigdom og skam.”
En slik tankemåte har både positive og negative effekter, og virkningen er ulik avhengig av hvorvidt man er en pessimistisk eller optimistisk person.
Se for deg at bedriften din har stagnert, du har dalende interesse fra kunder og opplever at miljøet rundt begynner å miste troen på prosjektet ditt. Det tærer på likviditeten og du er avhengig av å få inn nye investorer. Med andre ord – du må få på plass både forbedringer og lande nye avtaler. Hvis du i denne situasjonen skal møte en potensiell stor kunde – hvordan vil ditt tankesett være i forkant av møtet? Vil du tenke på hvordan en avtale med denne kunden vil gi deg nytt momentum, som igjen blir viktig når man skal møte potensielle investorer – og at bare møtet i seg selv må bety at bedriften fortsatt har livets rett? Eller begynner du allerede før møtet å se for deg hva som vil skje dersom det blir en fiasko: “Jeg vil aldri få ny finansiering”, “jeg har skuffet meg selv og alle rundt meg” og “prosjektet vil aldri lykkes”.
Hvordan man møter slike situasjoner, viser forskjellen i tankesettet til en optimistisk og pessimistisk person. Generelt er optimistiske personer mer fornøyd med livet i utgangspunktet, og presterer bedre på jobben og i idrett. Er man derimot ikke optimistisk, og kanskje til og med pessimistisk, vil et enten/eller-tankesett ofte bli et problem for gründere.
Necessity is the mother of invention, og fordelen med enten/eller-tankemåten er desperasjon etter å unngå at bedriften mislykkes. Det skjerper gründeren, gir økt motivasjon og inspirerer til å stå på i tøffe tider. Men en slik tankemåte er svært energikrevende over tid. Det kan gi deg søvnløse netter og hemme kreativiteten og gleden i hverdagen. Som gründer må man ofte finne innovative løsninger, sosialisere og ha salgsmøter, og da er det viktig at du ikke er helt mentalt utslitt.
Kjenner du deg igjen i de typiske pessimistiske tankene vil det være en god øvelse å spørre seg selv: “Hvorfor skal ikke jeg kunne få det til?”. Finn eksempler fra tidligere hvor du har lykkes. Det kan være fra studiene, et idrettsstevne, du fant en løsning som ingen andre så på arbeidsplassen, du landet en viktig avtale, eller en annen gang du klarte noe som ikke alle andre fikk til. Det trenger ikke å være en stor anledning. Poenget er at hvis man tidligere har lykkes når oddsen har vært dårlig -- hvorfor skal man ikke kunne gjøre det igjen?
Et generelt råd til gründere, og spesielt de med et pessimistisk tankesett, er å snu tankemønsteret sitt fra de desperate enten/eller tankene – til å bli mer nyansert. ”Det kan hende jeg ikke lykkes, men jeg skal i hvert fall gjøre alt som er under min kontroll for å øke sjansen for suksess”. Har man dette utgangspunktet er man bedre rustet til å stå på i lengden uten at man kjører seg selv i kjelleren mentalt. Fokuset må alltid være å arbeide hardt for å nå målene sine, men like viktig er det å lære og trekke erfaringer fra motstanden og nedturene man møter underveis.
Har du opplevd situasjoner hvor pessimistiske tanker tar overhånd, eller andre ting du lurer på? Send inn dine spørsmål til Gudmundur Ebenezer her. Alle henvendelser vil bli behandlet konfidensielt og anonymisert.