Gründer-ekteparet ville hjelpe de som sliter: Nå vil "alle" støtte deres digitale psykologitjeneste
Helsetjenesten dropper den tradisjonelle psykolog-timen og utvikler en digital verktøykasse med animerte videoer for å takle angst, depresjon og stress.
En rask legevisitt. Henvisning og telefonliste på eget initiativ. Kø.
– Og så gir du opp. Eller du er heldig og får en time, men ikke før om tre måneder! Hva gjør du da?
Hermine Bonde Jahren kaller det et typisk scenario hvis mål er å prate med en psykolog.
Sammen med ektemannen og psykolog Henrik Haaland Jahren lanserte hun i forrige uke en nettbasert behandling med 15 ulike programmer, alle inkludert en verktøykasse for kognitiv adferdsterapi.
– E-terapi kan ikke erstatte tradisjonell behandling ansikt til ansikt, men det er altfor få psykologer og kvalifisert helsepersonell til å håndtere antallet utfordringer i dag, sier Haaland Jahren.
Senke terskelen
Shifter har tidligere omtalt Lifekeys, en online psykologtjeneste med vår egen «gründerpsykolog» Gudmundur Ebenezer i spissen. Kommunikasjonen i Braive skjer utelukkende gjennom animerte videoer og enkle forklaringer på akademiske begreper og til tider komplisert terminologi - ingen lengre 300 ord.
En illustratør tegner, Haaland Jahren skriver - og ekteparet renvasker tekstene. Om og om igjen.
– Internettbasert behandling kommer til å bli større og enda bedre i fremtiden. Vi har jo for eksempel sett at en robot-psykolog i USA fikk enda flere til å åpne seg, sier Haaland Jahren.
Gründerne ramser også opp et par urovekkende tall for å understreke behovet: Rundt 90 prosent av alle som trenger behandling, kommer aldri så langt. Omtrent 40 prosent av alle arbeidstakere i Norge har symptomer på enten stress, angst eller depresjon.
– Med Braive ønsker vi å senke terskelen for å ta tak i egen mental helse. Den er jo like viktig som den fysiske, sier psykologen - som i prosjektets første år var alene om arbeidet.
– Hadde jeg visst hvor mye jobb jeg hadde i vente og hvor stort dette skulle utvikle seg til å bli, er det ikke sikkert jeg hadde begynt på dette i det hele tatt, sier han om oppstarten i 2015.
Vokst seg større
For tanken har slått ham. Åtte til fire, en jevn strøm av pasienter, stabil inntekt og et par timer til overs nå og da. Litt sånn som hverdagen jo var.
Men det var før. Nå er 10 nye millioner hentet inn, blant annet fra EU-satsningen Eurostars. I februar ble det tidligere Oslo-baserte selskapet utvidet med et Stockholm-kontor og nå er 15 personer involvert i utviklingen, inkludert fem programmerere i Bangkok.
På investor-siden sitter Øystein Landvik og svenske Daniel Pilotti, og listen over støtte- samarbeidspartnere vokser seg stadig større: Innovasjon Norge, Norsk forskningsråd, Forskningssenteret for barne- og ungdomsidrett, Norway Health Tech, Lovisenberg diakonale sykehus, Norges idrettshøyskole og Gjensidige forsikring.
– Psykiske problemer er i dag den raskest voksende årsaken til langtidssykemeldinger i Norge. Særlig ser vi at stadig flere unge sliter og faller utenfor skole og arbeidsliv, sier Jørgen Taalesen, forretningsdirektør i Gjensidige.
Global ambisjon
I samarbeid med Braive tilbyr forsikringsselskapet nå gratis mental trening til alle med uføreforsikring - helt anonymt.
– Vår rolle er kun å formidle og skape oppmerksomhet om en ny og innovativ tjeneste som vi håper vil hjelpe mange. Å sikre liv, helse og verdier ligger vårt hjerte nært, sier han.
Alle programmene skrives på engelsk og oversettes, foreløpig til norsk og snart også svensk. Ambisjonen er imidlertid global - innen få år.
– Vi har allerede sett brukere med store utfordringer som oppfylte diagnosene innledningsvis i programmet, men ikke avslutningsvis. Digitale helsetjenester er fremtiden - og mental trening er en del av det å leve, sier gründer-paret.