Den digitale tolketjenesten TikkTalk fra selskapet Skiwo har sikret en «mellomrunde» på 2,9 millioner kroner fra pengesterke og kjente ressurspersoner. Nå forteller de om planene fremover.
I tolketjenesteplattformen TikkTalk kan både sertifiserte tolkere og tospråklige selge tolketjenester over nettet via video, via lyd, én til én, eller via deres hub-er hvor tolkere kan snakke med kunder via en sikker linje.
Shifter har tidligere skrevet om de fremgangsrike gründerne med base i Oslo, både da de hentet penger for snart to år siden og da de sikret seg en 14 millioners innovasjonskontrakt med Helse Førde.
Nå har selskapet Skiwo kjørt en «liten» runde på 2,9 millioner kroner fra relativt profilerte investorer.
Sterke investorer
Ifølge daglig leder og gründer Gautam Chandna, gikk prosessen ganske smertefritt.
--Faktaene snakker for seg selv. Vi har hatt stor fremgang, og alle vi snakket med investerte, sier Chandna.
På investorsiden har de fått med seg Opera-gründer og eks-sjefen Jon Von Tetzschner. Salmar-arving og Norges rikeste mann Gustav Magnar Witzøe, gjennom investeringsselskapet Wiski Capital som han har med Øystein Skiri.
I tillegg har Benedicte Bakke Agerup, CFO i Wilhelmsen, Ida Melbye-Larsen, Øistein Grevskott, Luis Paulsen, Hans Jørgen Stang og Schibsteds annonsedirektør Per Håkon Fasting bidratt med kapital.
--Dette var bare en mellomrunde. Senere i 2018 skal vi hente mellom 20 og 25 millioner kroner sier Chandna til Shifter.
Kommuner, sykehus og politi
I oktober 2016 hentet Skiwo syv millioner kroner fra blant annet Stein Jacobsen, Tharald Nustad, Knut Eirik Storsul, StartupLab AS, Founders Fund 1, Mitch Patridge og Mike Zill.
Selskapet har nå seks ansatte, de har kunder blant 81 kommuner, flere sykehus og politistasjoner, samt 323 sertifiserte norske tolkere på plattformen sin, som ifølge Chandna er like mange som er medlem av Tolkeforeningen.
Totalt er det 1100 tolker fra 28 land, som snakker 67 språk på plattformen. Å levere tjenester til det offentlige har ikke vært spesielt friksjonsfritt, og han peker på anbudsordningen som en hemsko for å skape innovasjon.
Om å knekke den offentlige koden
--Vi har brukt mye tid på å forstå hvordan det offentlige fungerer. Vi fikk mye ut av å delta på Smart City-akseleratoren til Oslo. Da skjønte vi endelig hvordan det fungerte.
--Hvis en startup går inn i det offentlige bør de bruke tid på å forstå hvordan de er insentivert. Det er mange avdelinger. Og det er ikke den samme avdelingen som kjøper tjenesten som skal benytte den. De er ikke samkjørte, så det er krevende å få dem på samme ball. I det et anbud ligger ute, så er det ofte for sent for en startup å komme inn som en relevant deltager. Trikset er å komme i dialog før de legger ut anbudet, slik at de ikke legger inn krav om at selskapet må ha eksistert i tre år, eller ha hatt tre store kunder eller være ISO-sertifisert, sier Chandna.
Nær internasjonal lansering
-- Når går dere internasjonalt?
-- Det er ikke lenge til. I januar var jeg i UK i regi av Public.io og snakket blant annet med CTO i det britiske justisdepartementet. De har de samme utfordringene i tolkemarkedet i UK som vi har i Norge, sier Chandna.
-- Hvilke utfordringer?
-- Når det offentlige legger ut tolketjenester på anbud, vinner som oftest de som kan tilby tolketjenester til lavest mulig pris. Dersom et tolkeselskap vinner, er det i deres interesse å presse prisen de betaler tolkerne ytterligere ned, og derfor går de primært for ikke-sertifiserte tolkere. Faktisk så utgjør sertifiserte tolkere kun 30 prosent av den offentlige bruke. Hos TikkTalk er tallet på 97 prosent, sier Chandna, som mener dette er et tegn på at de leverer bedre kvalitet enn de andre tolkeselskapene.
Bare begynnelsen
SkiWo betyr «skilled worker», og TikkTalk er deres første plattform. De planlegger imidlertid å lansere nye plattformer i 2018. Innen hvilke områder, vil ikke Chandna svare på ennå.
-- Blir det også innen det offentlige, nå som dere endelig har knekt koden?
-- Nei, det går altfor tregt for oss. Neste gang vil vi unngå det offentlige. Det tar altfor lang tid, sier Chandna og ler.