Tryg flyr startups til Norge for å få fart på dem
Forsikringsgiganten Tryg håper på fremtidige samarbeid innen forsikringsteknologi når de setter i gang Tryg Xplore-programmet.
Tryg Xplore, som er et "treningsprogram" for startups, arrangerer neste uke den første av ni workshops for startupene som like før påske ble utvalgt til å delta i programmet. Workshopene skal vare helt til slutten av juni.
Kathrine Tøraasen, sjef for businessinnovasjon hos Tryg, forteller at de med programmet har forsøkt å nå de litt mer etablerte startupene.
-- Dette programmet skiller seg litt ut fra tradisjonelle akseletratorer. Vi ville trigge de startupene som allerede er etablerte, og som ikke har tid eller anlending til å flytte på seg så mye. Startupene vil bli flydd inn til workshopene, men ellers kan de jobbe fra der de vil, forteller Tøraasen.
Det skal være totalt ni workshoper, i perioden april - juni. Tøraasen forteller at selve treningsprogrammet handler om å utvikle egen startup, og at de skal få råd, veiledning og kursing i hvordan de kan "skyte fart" i egen startup. 20. juni skal alle startupene legge frem det de har fått til, men det skal ikke kåres noen vinner.
Vurderte 1500 startuper
Hele fem av de syv startupene er fra andre land enn Norge, men Tøraasen forteller at dette i seg selv ikke har vært noe mål. I utvelgelsesprosessen har de blant annet brukt det danske byrået Rainmaking, og de har hjulpet dem å gå gjennom totalt 1500 potensielle startups.
-- I tillegg har Tryg Xplore drevet aktiv rekruttering via sosiale medier, og til sist var det 58 søknader som kom inn til akseleratorprogrammet. De beste blant disse har gradvis blitt singlet ut, før det i siste runde var totalt 15 startups igjen, sier Tøraasen.
De syv startupene som har blitt valgt ut til å delta i Tryg Xplore er fra ulike land: Norge, Sverige, Litauen, Nederland og Finland. De norske startupene er treningsappen Improving Lives og Lifekeys, som tilbyr psykologer på nett. Tøraasen forteller at de syv startupene kan forvente å få tips og ideer for veien videre.
-- Ved å delta i startuptreningsprogrammet skal de få ideer og tips og coaching når de skal ut i markedet, eller skal kommersialiser seg ytterligere. Men samtidig skal vi også være nysgjerrige og utforske de sju selskapene som skal være med i programmet, sier Tøraasen.
Hun legger til at Tryg også gjerne vil lære av hva startupene gjør.
Håper på et samarbeid
Gudmundur Ebenezer fra Lifekeys (som forøvrig har sin egen spalte i Shifter) forteller at de har håp om et samarbeid når programmet omsider er over.
-- Vi håper at vi kan lære mer om forsikringsselskapene, hvordan de jobber, og å kunne se på om det er en mulighet for å samarbeide. Programmet er satt opp slik at selv om det ikke blir et samarbeid, får man et utbytte av det, fordi det handler om strategisk planlegging, markedsføring, og slikt. Læringsutbyttet er veldig bra her, sier Gudmundur Ebenezer.
Han forteller at Lifekeys spesielt er interessert i å lære mer om smarte og gode metoder man kan ta i bruk for å forebygge psykiske plager.
-- Vår visjon er å senke terskelen for å oppsøke psykologhjelp. Over halvparten av befolkningen sliter med psykiske lidelser, og flere folk tegner helseforsikring nå. Vi ønsker å se om det er mulig å jobbe på en smartere og bedre måte for å forebygge psykiske plager, og det er dette vi mest ønsker å få ut av Tryg Xplore, sier Ebenezer.
Shifter har tidligere intervjuet Kathrine Bjerga Tøraasen til 16 spørsmål, i forkant av søknadsfristen for programmet. I saken kom det også frem at Tryg investerer 3,5 millioner kroner i selskaper de håper kan skape fremtidens forsikringsteknologi, gjennom selskapet Tryg Xplore.