El-gründere går for å vinne EM i innovasjon. Slik gikk det i startup-NM for studenter
Indago vant NM for Studentbedrifter. Nå venter EM i Bucuresti og jakten på investorer.
– Følelsen da vi vant var blandet. Da vi vant den første store prisen for internasjonalt potensial var jeg litt bitter. For da trodde jeg «Beste studentbedrift»-prisen glapp. Så da vi slo til og vant den også var det en sinnssykt deilig følelse, sier daglig leder Per-Egil Ekroll i Indago til Shifter.
Tøff konkurranse
Før NM bestemte de seg for å tenke stort, og det lønte seg.
– Vi hadde hørt vi var omtalt som en av favorittene i forkant. Men da vi så flere av konkurrentene var vi forberedt på at det fort kunne bli andre oss som vant. Men vi gikk inn med holdning om at «vi skal gjøre vårt beste og så ser vi hvor det tar oss», forteller Ekroll.
De fem elektrikerne som har gründer Indago, er ferdig med en grad i elkraftteknikk ved Høgskolen i Sørøst-Norge i Porsgrunn. Med utgangspunkt i egne erfaringer har studentgründerne utviklet et lokaliseringsinstrument for elektrikere.
– Konseptet er enkelt. Det hjelper elektrikerne å finne riktige sikringer når det er dårlig eller ingen merking i sikringsskapet, sier Ekroll.
I juli representerer de Norge under EM i Romania, der de får vise frem produktet sitt for et internasjonalt dommerpanel.
– EM blir enda tøffere en NM, men vi går inn for fullt og håper å gjøre en god figur. Vi håper å lære mye i løpet av konkurransen, og er vi litt heldige er det nok mulig med en topplassering der også, tror gründeren i Indago.
Jakter investorer
Han og de andre har allerede etablert et aksjeselskap. Målet er å ha produktet klart til lansering i begynnelsen av 2017. Noen vil jobbe deltid, andre heltid.
– Det starter smått med bare oss frem til lansering. Men etter produktet treffer markedet må vi nok få inn med mer hjelp på alle fronter, sier Ekroll.
Indago jobber nå aktiv med å hente inn de beste alternativene for finansiering. Gründerne er på utkikk etter interesserte investorer.
I neste uke drar de til Bergen på Startup Extreme, der de skal pitche businessen foran flere utenlandske investorer.
– Vi er åpen for alle typer investorer, og det kan være aktuelt å selge deler av bedriften til en eventuell hovedinvestor, røper Ekroll.
De har også hatt de første møtene med Innovasjon Norge, og håper de kan få støtte derfra.
Havbruk i toppen
HavTekk SB fra Ålesund tok andreplassen og dermed den andre EM-billetten, ifølge en pressemelding fra Mynewsdesk. De to tredjeårsstudentene ved ved Biomarin Innovasjon på NTNU har utviklet en løsning for å sortere oppdrettsfisk mer effektivt og skånsomt. Nå vil de optimalisere produktet videre så det kan gjøres klart til kommersialisering, og starte AS etter hvert.
– Det har vært en stor opplevelse og veldig lærerikt! Artig å se at juryen ser verdiskapingen i ideen vår. Nå gleder vi oss til EM, sier Sebastian B. Ludvigsen, daglig leder i HavTekk SB, til Mynewsdesk. Bedriften vant også NHOs pris for beste samarbeid med næringslivet.
Hva mener leserne til Shifter? Diskuter dette og mye annet på vår Facebook-side og Twitter. Husk å like Facebooksiden vår.
Her er de andre vinnerne:
MANPOWERGROUPS PRIS FOR BESTE HR-BEDRIFT
Prisutdeler: Elise Samuelsen, ManpowerGroup
- plass: ProTector SB, NTNU Ålesund
Juryens begrunnelse
NORDEAPRISEN FOR BESTE FORRETNINGSPLAN
Prisutdeler: Morten Olimb, Nordea
- plass: NØST SB, Høgskolen i Østfold
Juryens begrunnelse
NHO-PRISEN FOR BESTE SAMARBEID MED NÆRINGSLIVET
Prisutdeler: Ole Erik Almlid, NHO
- plass: HavTekk SB, NTNU Ålesund
Juryens begrunnelse
BESTE SOSIALE ENTREPRENØR
Prisutdeler: Vibeke Hammer Madsen, Virke
- plass: Repose SB, Høgskolen i Lillehammer
Juryens begrunnelse
ØKONOMI- OG REGNSKAPSPRISEN – i samarbeid med Visma
Prisutdeler: Øystein Moan, Visma
- plass: Gutta på Ås SB, NMBU på Ås
Juryens begrunnelse
BESTE PROFILERING
Prisutdeler: Erikha Harket, Try
- plass: Woody SB, Høgskolen i Sørøst-Norge
Juryens begrunnelse