Hans Gangeskar i Nurx. Foto: Nordic House of Innovation

Hete helsegründere: Hentet 300 millioner på 15 dager, og fikk Clinton i styret

Publisert Sist oppdatert

-- Vi har vært på rett sted til rett tid, men det har også vært mye hardt arbeid, forteller Hans Gangeskar i Nurx.

Det er en svært fornøyd gründer på telefon til Shifter fra den amerikanske vestkysten.

-- Nå er det bare å jobbe med å vokse videre. Og lansere flere tjenester, sier Gangeskar etter at han og Edvard Engesæth landet kjemperunden med kjente Kleiner Perkins, samtidig som det ble kjent at Chelsea Clinton har gått inn i styret.

Helseappen Nurx har vokst raskt siden appen ble lansert i 2014. Tirsdag sprakk nyheten om at det "norske" selskapet har hentet 300 millioner kroner.

-- Det er jo virkelig imponerende det dere har fått til på så kort tid. Hvordan har dere egentlig klart det?

-- Vi har jo funnet et behov i markedet som ingen andre til nå har svart på, og laget en tjeneste med god fit. I tillegg er det politiske klimaet i en del delstater med oss, sier Gangeskar.

Politikk for vekst

Nurx lar brukerne logge seg på appen, de fyller ut enkel info, så går dette ut til et nettverk av leger, som skriver ut resepten. Deretter sendes p-pillene hjem på få timer. Selskapet har også utvidet til andre tjenester knyttet til reproduktiv helse, blant annet hjemlevering av forebyggende hiv-medisin. Tjenesten er nå tilgjengelig i 17 av de amerikanske delstatene, med konservative Texas og Indiana blant de ledende markedene. Målet nå er å bygge videre til å bli en omfattende plattform for reproduktiv helse i USA.

Gründer Hans Gangeskar viser til hvordan konservative regionale myndigheter har lagt ned helsestasjoner og klinikker som jobber med reproduktiv helse de siste årene. Den republikanske presidentkandidaten Mike Pence var for eksempel guvernør i Indiana.

-- Det er jo ikke vanskelig å skjønne at denne politiske utviklingen har vært en fordel for dere, og at dere da er et alternativ når disse tjenestene legges ned. Men er det ikke også en fare for at dere også rammes av denne politiske øksen?

-- Vi kan jo bli eksponert, men samtidig får vi ikke offentlig tilskudd. Våre brukere betaler selv, og går til oss fordi det er en god tjeneste. Og det skal ganske mye til for at p-piller skal bli forbudt i USA. Selv ikke senatoren Ted Cruz vil det, påpeker Gangeskar.

Tech-utfordring

-- God timing og god "market fit" er en ting, men det må jo være noe mer enn det som gjør at dere lykkes. Hva har vært det viktigste?

-- De store tingene er å bygge teknologi og logistikk som håndterer volumet. Sørge for at pakker går ut, ingenting blir borte på veien, alle får svar på meldingene fra leger, kundeservice fungerer, osv. Vi bygger en telemedisinplattform. Hver gang vi har vokst med ti ganger, må den bygges om og vi må tenke nytt.

Nurx er i dag rundt 115 ansatte, med hovedkontor i San Fransisco, med avdelinger i Miami og New York. Planen er å bli flere.

-- Utfordringen har også vært å bygge et team og rekruttere nok folk fort nok. Nok IT-ingeniører, nok leger, og nok sykepleiere, og få alle disse til å jobbe sammen og levere det som trengs.

-- Men hvorfor er det akkurat dere to som får det til, dere er jo ikke en gang på hjemmebane?

-- Det er vanskelig å si. Vi har vært på rett sted til rett tid, og det har vært mye hardt arbeid. Vi har hatt mange flinke folk rundt oss, og fått inn fantastiske investorer tidlig, som Union Square Ventures og Y Combinator.

Han viser til hjelpen fra Union Square, som har hjulpet til med å bygge opp organisasjonen.

-- Det handler mye om å få inn folk som er bedre enn oss før brannene blir for store.

Oppskriften

-- 300 millioner er jo mye i norsk målestokk, selv om det går mange slike runder i Silicon Valley. Hvordan gikk dere egentlig frem for å det til?

-- Helt siden vi lanserte har vi hatt veldig mye pressedekning. Og her borte er det såpass mange VCer som følger med, at vi blir kontaktet ganske ofte av folk som vil ha oppdateringer. Vi har kontinuerlige diskusjoner med de fleste av dem, der vi bestemmer oss for hvor mye informasjon vi vil dele.

Det tok derfor ikke mer enn 15 dager før runden ble lansert til alt var signert. De store pengene var på konto et par uker senere. Etter det plusset de på med ytterligere noen dollar fra strategiske investorer.

-- Kleiner Perkins ville bare bli ferdig med runden, så vi kunne fortsette å bygge, sier gründeren.

-- Så investorene har ringt dere, og dere har bare kunnet velge fra øverste hylle?

-- Vi tok samtalene ganske langt med to til tre VCer. Mange av de vi hadde snakket med viste ikke samme type interesse. Vi vil ikke at alle VCene i Silicon Valley skulle sitte med all konfidensiell informasjon om selskapet, så vi valgte å dele ut fra interesse.

Clinton-effekten

-- Men Chelsea Clinton, hvorfor var det viktig å få inn henne?

-- Hun har jobbet veldig mye med folkehelse i Clinton Foundation, med akkurat denne type problemstillinger, og hvordan rulle ut slike helsetjenester i stor skala. Hun sitter på utrolig mye kunnskap og veldig bra netttverk.

Den tidligere presidentdatteren har ifølge Wallstreet Journal hatt særlig sansen for selskapets mål om å bidra i områder der tjenester knyttet til kvinnehelse er lite tilgjengelig, som i avsidesliggende strøk og i delstater med strengt lovverk.

-- Så hun er ikke en gallionsfigur, et navn på papiret som aldri dukker opp på møteR?

-- Absolutt ikke. Hun har allerede hjulpet oss masse, følger godt med og møter opp og kommer med forslag.

-- Sånn til slutt, har du et godt råd til de gründerne som nå tenker at «det burde vært meg»?

-- Jeg tenker jo alltid at ting burde gått mye bedre. Det er jo mye av min prosess, så viser det seg at vi ligger mye bedre an enn det jeg trodde.