SHE-gründer Heidi Aven er blant investorene i Founders Fund 3. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Hun vil tette likestillingsgapet med harde fakta

Publisert

SHE-gründer Heidi Aven bygger indeksen som skal hjelpe selskapene med å innse at de har for få kvinner i ledelsen -- og gjøre noe med det.

Det startet som en konferanse, men er nå blitt til et helt økosystem av møter, kurs, nettverk og programmer for å fremme flere kvinnelige ledere, gründere og investorer. Nå ansetter Heidi Aven en daglig leder og 3 andre, for å gjøre SHE Community enda mer slagkraftig. Målet er å gå globalt.

-- FN har satt likestilling som ett av sine 17 bærekraftmål for 2030. Men om vi viderefører dagens endringstakt, vil det ta 160 år før vi får full likestilling i verden – og 80 år i Norge! Vi opplever en enorm etterspørsel fra alle deler i næringslivet på tiltak og verktøy som kan sørge for mer mangfold blant norske toppledere, gründer og investorer. Vi vil bygge organisasjonen som kan bidra til å tette likestillingsgapet raskere, sier Heidi Aven i en pressemelding til Shifter.

Lanserer SHE Index

Til høsten lanseres første utgave av SHE Index, i samarbeid med EY, en indikator som skal synliggjøre andelen kvinner i ledende posisjoner i norske selskaper. DNB, ABG og Crayon er allerede er bare noen av de som allerede har meldt seg på.

-- Vi vet at når ting blir målt, skjer det noe med både holdninger og handlinger. Vi vil lage et verktøy som gjør det enklere for bedrifter å tallfeste og følge opp egne mål, og som viser frem selskaper som gjør det bra – til inspirasjon og læring for andre, sier Aven.

Store verdier

Aven mener at kvinner er "den ultimate økonomiske akseleratoren". Politikere og beslutningstakere over hele verden er veldig oppmerksomme på dette. Norge er nummer 3 på World Economic Forum gender index. Sammenlikner vi oss med resten av verden har vi kommet langt, men sammenlikner vi oss med USA ligger vi langt bak.

I Norge er det 16 prosent kvinnelige toppledere i aksjeselskap, 7 prosent på ASA nivå, og kun 1 prosent kvinnelige tech-gründere.

SHE-gründeren viser til den etterhvert så omtalte McKinsey-rapporten som sier at bedre mangfold ser ut til å gi bedre inntjening. Hun påpeker at kvinner er mer utdannede enn noen gang før. Studier etter studier viser at kvinner som jobber og er økonomisk selvstendige, har større kontroll over sine egne liv, og gir positivt politisk og økonomisk bidrag til sine utvidede familier, deres lokalsamfunn og deres land

-- Det er på tide å sette balansen rett. Det er fortsatt noen store hindringer, og da er det de små stegene som alle kan bidra med som er viktig. I SHE jobber vi med inspirasjon, kompetanse og nettverk, både fysiske og digitale. Vi ser at vårt arbeid gir resultater. Jeg gleder meg til å bygge en organisasjon med dyktige folk som ikke bare skal hjelpe flere kvinner til å lykkes, men hele næringslivet til å skape nye verdier.