Angel Challenge i Stavanger. Bildet er fra tirsdag, hvor 17 ble til 10 selskaper som gikk videre.  Foto: Karen Elisabeth Ohm Heskja
Angel Challenge i Stavanger. Bildet er fra tirsdag, hvor 17 ble til 10 selskaper som gikk videre. Foto: Karen Elisabeth Ohm Heskja

Her er de fem finalistene i Stavangers Angel Challenge 2016

Publisert   Sist oppdatert

I Stavanger onsdag kveld ble det plukket ut fem finalister blant 10 håpefulle startups som kjemper om en investering på 1,3 millioner kroner

Selskapene er:

Dappd AS, er en annonseplattform, hvis idé er å gi brukeren kontroll over hvilken reklame hun eksponeres for.
Excitus, er en ny og mer effektiv teknologi for å suge ut slim fra halsen til pasienter.
ExploCrowd, er en crowdsourcing av geologiressurser for å finne ny olje.
Qluge AS, har utviklet en programvare som skal gjøre det enkelt å produsere musikk på telefonen.
Smart Plants AS, er en energi-startup som samler data fra sensorer for å optimalisere energibruk for næringsbygg gjennom kunstig intelligens.

– Programmet har vært veldig spennende og kvaliteten er god på både investorene og oppstartsbedriftene, sier Thomas Berglund, co-founder og styreleder i Angel Challenge til Shifter.

Han understreker at alle som har kommet til finalen er godt oppe i 30-årene og har lang arbeidserfaring innen de områdene de satser på.

– Vi ser her samme trend som i Bergen, at folk litt oppe i årene, som kanskje har jobbet med noe annet nå «kommer ut av skapet»  fullfører sine drømmer og starter sitt eget selskap, sier Thomas Berglund. Han mener det endelig har blitt sosialt akseptert å bli gründer i Norge.

Mangfoldig investorgruppe

På investorsiden ser han samme mønster.

– Der er omtrent 1/3 tidligere gründere og 1/3 kommer fra kapitalsterke familier med store eiendomsinvesteringer, sier han.

I Stavanger har også Angel Challenge hatt med den yngste investoren hittil, 24 år. Også kvinnene er overrepresentert på investorsiden i forhold til tidligere runder, med en andel på over 20 prosent.

–Altså en meget godt diversifisert gruppe, sier Berglund fornøyd.

Kun én "olje-startup" i finalen

Karen Elisabeth Heskja er "Relations Manager Startup & Growth Companies" i DNB, og representerer banken i samarbeidet med Angel Challenge.

Hun synes det er interessant å se at kun ett av selskapene er relatert til olje og gass, gitt at programmet foregår er i Stavanger.

–Det beviser trenden vi i DNB har sett her i regionen en stund nå, nemlig at det er mange startups som representerer andre industrier enn olje og gass, sier hun, og mener som Berglund at det er veldig positivt å se at de har engleinvestorer som interesserer seg for mer enn eiendom og olje og gass, som har vært det typiske å investere i denne regionen.

– Det vil diversifisere fokuset fremover, sier hun.

Angel Challenge ble arrangert for første gang på høsten 2016 i Oslo, hvor selskapet Socius gikk av med seieren.

På våren 2016, var det WeClean som trakk det lengste strået. Og i Bergen, under Startup Extreme-konferansen, sto Minipro AS øverst på pallen.

Runden som kjøres i Stavanger nå avsluttes med en kåring av vinner under smartby-konferansen Nordic Edge 6. oktober.

Fakta

  • Angel Challenge er en konkurranse som ble etablert i Oslo på høsten 2015.
  • Startups som deltar, kjemper om en en investering på 1,3 millioner kroner.
  • Angel Challenge er også et kurs i engleinvestering for 26 potensielle investorer, som er de samme som bidrar med premieinvesteringen.
  • Oppstartsselskapene som deltar, går gjennom workshops, forelesninger og tøffe spørsmål for å forbedre produktet og gjøre det salgbart til investorer.