Daniel Ras-Vidal i Foreningen for innovasjonsselskaper i Abelia. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
"I 2018 bør man kunne kreve at Finansdepartementet har nok kunnskap om hva som driver økonomien fremover"
Når Daniel Ras-Vidal forlater jobben som en av landets viktigste tech-lobbyister, for å lokke seriegründere og investorer til Kunnskapsbyen Lillestrøm, er det én ting han er misfornøyd med.
Han har vært i NHO-systemet i ti år, og har som leder for Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN) i Abelia vært en sentral lobbyist for det norske tech-miljøet. Jobben hos Kunnskapsbyen Lillestrøm var en mulighet som dukket opp, og noe han ikke kunne takke nei til.
-- Når jeg har jobbet med å legge til rette for bedre rammebetingelser og virkemidler for disse økosystemene i så mange år, ble jeg fristet til å bidra mer direkte. Jeg har alltid synes at teknologimiljøet ute på Kjeller har et utrolig potensial. De har gode forskere, innovasjonsselskapet Kjeller Innovasjon og interessante klynger innen fornybar energi (OREEC) og Solenergiklyngen, i tillegg til satsinger på smart by og hydrogen, sier Daniel Ras-Vidal.
Han er ikke helt ferdig i Abelia, og jobber ut februar før han starter som ny sjef for Kunnskapsbyen Lillestrøm.
Det beste og det verste
-- Hva er du mest stolt av å ha fått til?
-- I mange år fikk vi jo ikke til noe som helst. De siste fem årene har vært de morsomste, det var da vi fikk til mest. Og det jeg er mest stolt av er at vi klarte å bedre vilkårene for gründerne og de andre aktørene som hjelper oppstartsbedriftene, sier Daniel Ras-Vidal.
Det var en stor og viktig seier da han bidro til at presåkornordningen ble en realitet, og ga startups økt tilgang på kapital i den første fasen. Han viser til hvordan Abelia har vært en sentral pådriver for å få til «kapitalfunn», der investorer får skattefradrag for å investere i gründere. Han er ikke like fornøyd med det han kaller «en liten forbedring» i opsjonsbeskatningen.
-- Det som har frustrert meg mest er sentrale myndigheters manglende vilje til å sette seg inn i hvor skadelig opsjonsskatten er for startups.
Manglende forståelse
Han understreker at motstanden stort sett har motivert ham, og at det har gjort ham enda mer innbitt.
-- Hvorfor denne manglende viljen?
-- Jeg tror det handler om noe så enkelt som at Finansdepartementet måles på om de klarer å begrense utgifter på statsbudsjettet. Hvis de ikke tror at en endring av opsjonsskatten vil gi mer inntekter over tid, og ikke har lyst til å sette seg inn i det, får vi et problem. Så du kan si at den manglende viljen bunner ut i en manglende forståelse for hvordan startups og vekstbedrifter bidrar til verdiskaping i et moderne samfunn. I 2018 bør man kunne kreve at Finansdepartementet har nok kunnskap om hva som driver økonomien fremover.
-- Er det vanskelig å forlate denne jobben, når du fortsatt har en slik sak ugjort?
-- Nei, jeg føler jeg primært går til noe og ikke fra noe. Det har vært noen fantastiske og ikke minst lærerike år i NHO, Abelia og FIN. Men nå skal jeg ut og teste flyvedyktigheten i et spennende økosystem i vekst. De jobber med fornybar energi, smarte byer og smart transport, noen av områdene det skjer mest innovasjon og hvor det er størst muligheter for entreprenører, bedrifter og investorer. Så timingen er veldig riktig.
Utfordringene i Lillestrøm
-- Hva er den største utfordringen for din nye arbeidsgiver, Kunnskapsbyen Lillestrøm?
-- Det er det samme som er krevende for alle økosystemer -- nemlig hvordan rekruttere og unngå fragmentering. Forskningsmiljøene har mange ideer, men har ikke alltid de rette menneskene eller kontaktene til å ta det videre derfra.
Det handler om å få kompetent kapital og de beste seriegründerne til å interessere seg for det som skjer i miljøet, gjøre det kjent.
-- Hva er din styrke i dette da?
-- Jeg har god oversikt og et godt nettverk. Evner man å få med seg folk, er mye gjort. Jeg kjenner mange av aktørene både personlig og profesjonelt, og kan lære av andre hvordan de har lyktes med å bygge sine økosystemer.
-- Hva slags forhold har du egentlig til Lillestrøm som by?
-- Jeg må innrømme at nesten hver gang jeg har vært i Lillestrøm, har det vært for å dra ut til Kjeller. De gangene jeg har vært i sentrum av byen kan telles på en hånd. Så dette må jeg sette meg mer inn i. Jeg vet at det nå blir en kommunesammenslåing som gjør at kommunen blir mye større, noe som også gjelder Akershus fylke som blir til Viken. Det åpner for store muligheter innen by- og samfunnsutvikling. Og så gleder jeg meg til å se fotball på Åråsen, gjerne et derby mot Vålerenga!