Kvinner i tech, Ida Faldbakken: Velger "nerding" fremfor "kvinnemas", men hvorfor kan ikke verdens mest likestilte land bli best på kvinnelige gründere og investorer?
– Menn kan ikke ”multitasking”, og kvinner kan ikke ”nerde”. Jeg har aldri vært særlig enig i at det ”å-ikke-kunne-gjøre-flere-ting-på-en-gang” er en dårlig egenskap, sier Ida Faldbakken i Plastelin.
Avtroppende leder Gøril Forbord i Technoport gikk i forrige uke ut mot mannsdominansen i den nye teknologibransjen. Hun mente det var behov for mer “kvinnemas”, for å få flere kloke kvinner inn blant folka som skal gi norsk økonomi flere bein å stå på.
Shifter har spurt kvinner i tech-bransjen om hvordan det er å være kvinne i tech-bransjen, og hva som skal til for at det blir flere av dem. Seriegründer Anita Schjøll Brede i Iris AI var første dame ut. Så var det Beathe Due i Tøyen Startup Village. Denne gangen er det Ida Faldbakken, prosjektleder i Plastilin Invest og medgründer i Mashup, Norway Makers og Girl Tech Fest.
"En av gutta"
– Menn er gode på å ”nerde” og fokusere på én ting, som de blir himla gode på. Faktisk har jeg alltid vært litt misunnelig på evnen til å dykke ned og bli helt oppslukt i en ting. En egenskap som ofte er en forutsetning for å lykkes over tid. Personlig har jeg lært mye av menn ved å etterstrebe nettopp dette. Ofte til så stor grad at ifølge gutta så er ”Ida en av gutta”. Et kompliment når det kommer fra gutta - tror jeg - men ikke egentlig den opprinnelige intensjonen min, understreker Ida Faldbakken.
Hun viser til at Gøril Forbord nevner "kvinnemas” som en positiv egenskap i utviklingen av Technoport. Faldbakken mener dette er en frase som vi i likhet med ”menn og multitasking…” for lengst burde ha sluttet å bruke.
– Samtidig er hun inne på noe. Ofte synes jeg at kvinner kan bli for opptatt av en type detaljer som verken bidrar til å løfte det strategiske blikket eller til god nerdespesialisering. Min erfaring er at det som er skikkelig produktivt er å gjøre begge deler, både nerde og løfte blikket. Og hvis jeg må velge, så heller ”gutte-nerding” enn ”kvinne-masing”.
"Bredde og kjønnsbalanse skaper godt innhold"
Under Oslo Innovation Week (OIW) i fjor organiserte hun dagskonferansen ”Just Make It – Maker conference”, en konferanse som tematiserte skalerbare oppstartsselskaper innenfor making, hardware og IoT. Ikke det man tenker på som typiske kvinnetema, ifølge Faldbakken. Blant kvinnene på scenen stod blant annet Iris AI-gründer Anita Schjøll Brede, robot-gründer Karen Dolva, ”solgrill”-gründer Guro Grytli Seim, og teknologiskribent Maria Amelie, samt daværende dekan for teknologifag Beate Due, nå daglig leder for Tøyen Startup Village, og Louise Fuchs, global leder for teknologi og nye produkter hos Schibsted.
– I motsetning til hva mange sier, så var det overhode ikke vanskelig å finne frem både relevant og fagsterke kvinnelige tech-gründere, eller ledere, som også ville på scenen. Bredde og nye sammensetninger er det som skaper god innhold, ikke repetisjon av de samme trygge og etablerte dress-bookingene. Her har for eksempel både Technoport og Oslo Innovation Week vært flinke og gått foran, og flere kan bli bedre, mener Faldbakken.
"Hva kan vi gjøre for å få flere kvinnelig gründere på banen?"
– Globalt sett er en av de virkelige store utfordringene at det ikke er flere kvinnelige investorer. Skal må påvirke fremtiden må man også investere i den, og det er grunn til å tro at menn foretrekker å invester i menn.
Faldbakken viser til Silicon Valley, der kun fire prosent av venture-investeringene går til kvinnelige gründere.
– En av motivasjonene for å følge og se mange oppstartsselskaper er for meg også å lære meg å investere. Det er flere gode initiativer på gang i Norge som både menn og kvinner bør bidra til å løfte frem. For hvorfor kan ikke et av verden mest likestilte land, bli best på kvinnelige gründere og investeringer? Skal man forstå og påvirke framtiden må man også investere i den. Det gjelder i like stor grad for begge kjønn, konkluderer hun.
Her er en av stadig flere oversikter over gode kvinnelige foredragsholdere: https://tenk-norge.com/kvinnelige-foredragsholdere/