Satser en halv milliard på norske tech-gründere: Magnus Carlsen blant investorene i brennhett fond
Sammen med investor Jan Haudemann-Andersen og oljeservice-gründer Kristian Siem, spytter sjakkmesteren inn penger i fondet som skal investere en halv milliard kroner i norske gründere.
Bak det nye investeringsfondet, "Idékapital Fund 1", finner vi Carlsen-manageren Espen Agdestein, seriegründer Anders Brandt og bankmann Rune Holen. Da Shifter sist skrev om fondet var målet å samle 400 millioner kroner. Nå melder DN at etterspørselen var så stor at fondet ble utvidet.
-- Vi ønsket egentlig bare 400 millioner kroner, men det var så stor interesse at vi fikk inn 522 millioner kroner på svært kort tid før vi måtte si stopp. Det viser at vi dekker et viktig hull i Norge, sier Agdestein til DN.
Skal investere i norske selskaper
Det nye fondet skal investere i norske programvareselskaper som tilbyr tjenester til andre selskaper, såkalt «business to business» eller bare «B2B». Idékapital Fund 1 vil investere mellom 30 og 100 millioner kroner i hvert selskap. Fondet har allerede investert i de norske teknologiselskapene Wheel.me og Mixmovematch.
Wheel.me vil sette «intelligente» hjul på alt fra lastepaller til kontorutstyr og møbler. Skal tingene flyttes kan de siden fjernstyres, for eksempel via en app. Mixmovematch, et programvareselskap som tilbyr tjenester innenfor logistikk og logistikk-nettverk.
– Vi skal ikke lete etter neste Spotify. Norge er et for lite land til å lansere forbrukertjenester. Men innen B2B er Norge mer enn stort nok. Du kan få én kunde, så er du i gang. Du må ikke «ta» Tyskland eller «ta» England. Du kan få én kunde i Canada, og så gå gradvis ut i verden. Du kontrollerer kostnader og risiko på en helt annen måte, sier Brandt til DN.
Vil bidra med stort nettverk
Fondet skal ikke bare bidra med økonomiske midler. Ifølge grunnleggerne vil deres store nettverk også være en viktig ressurs.
– Nettverk kan hjelpe over hele paletten for disse norske gründerselskapene som skal vokse internasjonalt, sier Agdestein til DN.
Han påpeker at nettverket kan brukes på flere måter.
– Det kan være å åpne dører til folk som kan hjelpe med å bygge salgskanaler, åpne dører til teknologibedrifter man kan samarbeide med, finne finansieringsmiljøer når selskapene trenger penger og hjelp når man skal finne de som skal kjøpe bedriftene vi investerer i.
Brandt forteller at teamet rundt fondet har hatt møter med noen av verdens mest kjente gündere, fra Facebook-gründer Mark Zuckerberg til Google-gründer Larry Page. Forvalterne av dette fondet legger heller ikke skjul på hvor mange av disse kontaktene kommer fra.
– Magnus er en stor stjerne i Silion Valley og New York. Vi har nå veldig mange venner i Silicon Valley som kan bli viktige for oss, sier Espen Agdestein til DN.