Ikea lar Siri og Alexa kontrollere lyset

Tingenes internett har det vært mye snakk om i mange år. Dette er nok et av de bedre eksemplene på hva som kommer, og hvordan utviklingen vil føre til nye samarbeidspartnere de færreste av oss hadde ant for noen år siden.

Jobben med å gjøre våre hjem stadig smartere og mer oppkoblet foregår imidlertid i ett rasende tempo og plutselig er det ikke lenger helt merkelig å lese om den svenske møbelgiganten Ikea, Amazon, Google og Apple i den samme pressemeldingen.

Ikea har i noen år satset ganske så hardt på å gjøre smarte hjem-produkter mer tilgjengelige og sist ut var lanseringen av den nye serien smarte led-pærer, kalt Trådfri, for en drøy måned siden. Foreløpig kan pærene dimmes, endre fra varmt til kaldt lys ved hjelp av en fjernkontroll eller en egen mobilapp.

Utover sommeren og høsten kommer neste skritt i den interaktive lampekommunikasjonen. Da skal det bli mulig stemmestyre lyspærene via Amazons digitale assistent Alexa, Google Assistant eller bruke Apples Home-app for å konfigurere systemet og siden be Siri om hjelp når du vil endre på noe. Alt uten å ha måttet gjøre mer enn å skru i lyspæren og laste ned valgfri app.

– Med Ikea Home Smart, utfordrer vi alt som er vanskelig og dyrt med det tilkoblede hjemmet. Gjennom å la våre produkter fungere sammen med andre, gjør vi det interaksjonen i det smarte hjemmet enklere, sier Björn Block, sjef for Ikea Home Smart i pressemeldingen.

Ikea ser for seg at lyspærene også skal kunne samordnes med andre produkter som lar seg styre via nevnte assistenter, som for eksempel dørlås, takvifter, termostater og annet.

Jørgen Skjelsbæk

Jørgen Skjelsbæk

Journalist