Anita Schjøll Brede. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Internasjonal kåring: Gjett hvem som er i verdenstoppen innenfor kunstig intelligens, like foran Pinterest, og bare litt bak Google og IBM

Publisert Sist oppdatert

Svaret er Anita Schjøll Brede og hennes AI-verktøy Iris. Som samtidig kan røpe at den pågående fundingrunden går bra. 

Hun har kommet fra ingenting og skutt seg selv ut på den internasjonale tech-himmelen. Før jul var hun i finalen i prestisjetunge TechCrunch Disrupt i London. Nå kårer den anerkjente tech-publikasjonen Fast Company selskapet hennes til et av verdens mest innovative innenfor kunstig intelligens og maskinlæring. Anita Schjøll Brede måtte blunke et par ekstra ganger da hun så Iris AI blant tungvektere som Google, IBM, Baidu og Pinterest – sistnevnte var som nevnt på plassen bak.

– Det er skikkelig overveldende. Vi vet jo at det vi jobber mot er både viktig og stort - og vi synes jo selv det er skikkelig kult. Men spranget derfra til å få anerkjennelse av en institusjon som Fast Company, på lista over Most Innovative Companies, det er jo helt sinnssykt egentlig. Og en utrolig god bekreftelse, forteller Anita Schjøll Brede til Shifter.

Skiller klinten fra hveten

Hun beskriver det som en ganske lattermild dag, der de ikke helt har klart å sitte stille. Fast Company omtaler utallige små og store tech-bedrifter, og går for å ha sett det aller meste, og er gode til å skille klinten fra hveten. Journalistene går gjennom tusentalls selskaper hvert år, og velger sine favoritter til den prestisjetunge lista over «Most Innovative Companies».

– Da vi fikk mail om at vi var foreslått fra en journalist vi hadde pratet med tidligere, ble vi veldig glade. Og da beskjeden kom om at de faktisk hadde valgt oss ut, så ble vi selvfølgelig ganske himmelfalne. Vi har visst det noen dager, og det har ikke vært lett å holde tett om, forteller Schjøll Brede.

Lovende investorjakt

Iris.ai er midt oppe i en prosess der de henter nye investorer. Da betyr denne typen nyheter litt ekstra.

– Det er klart dette betyr mye for oss, all denne typen presse bidrar jo til synlighet og validering. Dette er kanskje den største til dags dato. TechCrunch Disrupt Startup Battlefield var på dette nivået, men her konkurrerer vi ikke bare med andre oppstartsbedrifter, men også større bedrifter.

Schjøll Brede kan røpe at fundingen går bra.

– Det er noen nye klare fremsteg, uten at jeg kan avsløre så mye mer enn som så på dette tidspunktet, sier gründeren.

Norske investorer

Iris AI ble gründet i 2015, og hentet på kort tid inn tre millioner kroner fra i hovedsak norske engleinvestorer. Tharald Nustad, Thomas Berglund, Øyvind Grøndalen, Anders Lier, Sjur Dagestad, Sjur Thorsheim er inne på eiersiden.  Selskapet var også med i 500 Nordics.

Det produseres i dag enorme mengder med forskning, som intet menneske har muligheten til å komme seg gjennom. Ideen med Iris AI er å bruke kunstig intelligens til å «skanne» gjennom dette materialet på jakt etter svarene brukerne spør om.

I pitchen under TechCrunch Disrupt i London avslørte hun den nye forretningsmodellen. Anita Schjøll Brede og hennes medgründere skal arrangere såkalte «scithons», der bedrifter og institusjoner betaler for å løse vitenskapelige utfordringer ved hjelp av Iris.ai sin kunstig intelligens. Gründerne har allerede vært i konkrete samtaler med flere aktører, blant andre utdannings- og forskningsinstitusjoner internasjonalt.

Hør Podcast med Anita Schjøll Brede her.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Hør for øvrig også vår seneste Podcast, med Marianne Bratt Ricketts i Vibbio. Om hvordan hun og Stine Norum bygde et solid selskap i Norge på rekordtid og nå satser internasjonalt. I podcasten forteller hun hvordan Vibbio skal gå fra å være en videoprodusent til å bli et stadig tyngre techselskap – som blant annet bruker avansert plattformteknologi og kunstig intelligens i produksjonslinjen. Ellers om kostskolen, 18-timers-dagene i London, evakuering av landsbyer i Alpene, om å miste noen, om å ha perspektiver og beholde roen i kritiske situasjoner. Og gründertips, gründertips, gründertips!

Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».