Isabelle Ringnes var deltager på Singularity University i fjor. I år organiserte hun den norske finalen. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Singularity-inspirert: Isabelle Ringnes flytter hjem for å bli gründer

Publisert Sist oppdatert

Ti ukers «teknologisk hjernevask» i NASAs forskningspark har gjort sitt. Når Isabelle Ringnes (28) kommer hjem til Norge, vil hun skape noe selv. Og hun har hastverk.

Hun visste aldri helt hva hun skulle gjøre etter videregående, og gjorde som mange andre som ikke visste hvor det bar: Studerte økonomi, «for da kan du jobbe overalt».

– Nå håper jeg foreldre sier til barna sine at det er teknologi som gjelder, sier Isabelle Ringnes, leder for TENK, tech-nettverk for kvinner

Ringnes skjønte raskt at økonomi ikke var hennes greie, og studerte ernæring og psykologi før hun ble regelrett hekta på teknologi i forbindelse med mastergraden hun tok i Media Management i New York.

– Jeg ble helt «obsessed», og bestemte meg for å lære alt om teknologi, forteller hun.

Hjernevasken

Teknologi var ikke en nisje, det var fremtiden, så hun den gangen. Men hun så også at det var en svært mannsdominert bransje. Sammen med en tidligere kollega i VG, Camilla Bjørn, startet hun teknologinettverket for kvinner.

Hun har de siste årene vært «management trainee» i Schibsted, med base i Stockholm og London, og følte seg vel egentlig klar for en videre karriere hos storkonsernet. Men ti uker med det Ringnes kaller «hjernevask innen eksponentielle teknologier» på Singularity University gjorde at de videre planene ble endret.

– Du blir sugd inn i et vakuum av vanvittige mennesker, med sinnssyke kunnskaper og egenskaper. Du omringes av de smarteste, og de viser deg samfunnsutfordringene på kloss hold. For meg ga det en «sense of urgency», sier Ringnes om undervisningen i eksponentiell teknologi i forskningsparken til NASA, der også Iris.AI-gründer Anita Schjøll Brede har vært deltager.

Ikke klar for vanlig jobb

Ringnes beskriver hvordan verden ble snudd på hodet, og at hun ikke var klar for å gå tilbake til en «vanlig jobb» etter dette, så hun bestemte seg for å slutte i Schibsted.

– Samfunnet må få øynene opp for hvor raskt den teknologiske utviklingen går, sier hun.

Hun peker på en lang rekke utfordringer verden står overfor, og at teknologi bør brukes til å løse «ordentlige problemer».  Når hun nå har flyttet hjem til Oslo, jobber hun med flere prosjekter. I tillegg til å lede TENK-nettverket er hun med på å drive den digitale i kampanjen for likestilling #HunSpanderer, holder foredrag i eksponentiell teknologi, er vert i podcasten 20-30 og holder i årets Global Impact Challenge, der entreprenører og teknologer i Norge kan delta i konkurransen om et stipend til å tilbringe sommeren på Singularity.

Hun sysler ikke minst med «noe» som kan bidra til å løse problemene rundt matproduksjon, ernæring og helse – et tema hun også var opptatt av før og under oppholdet på Singularity-universitet. Så mye mer enn dette vil hun foreløpig ikke si om sine fremtidplaner.

– For mye kjøtt er hverken bra for mennesker eller planeten, sier hun noe hemmelighetsfull om «startupen».

Vil bidra

Forrige gang hun flyttet hjem til Oslo etter studier i USA for tre år siden, ble hun skuffet over hvor lite som skjedde på startup-scenen i den norske hovedstaden. Hun valgte å dra videre til Stockholm.

– Der skjedde det ting, man var omringet av mennesker som ville få til ting. Det var et skikkelig oppstartsmiljø. Nå ser jeg at det skjer mye i Norge, og jeg vil være med å bygge dette videre, sier Ringnes.

Særlig kvinner må se hvor spennende denne verden er, ifølge Ringnes, selv om hun innrømmer at det er utfordrende å være kvinne i et mannsdominert miljø.

– Når det er fem kvinner og 600 menn på en konferanse føler man at man ikke passer inn, sier Ringnes.

Jo flere kvinner i teknologimiljøet jo bedre blir det å være der, påpeker hun. Nå oppfordrer hun blant annet andre norske kvinner til å søke seg til Singularity-universitetet, for å få den samme «vekkelsen» som hun har fått innenfor emner som kunstig intelligens, robotikk, digital medisin, digital produksjon, sensorer, nanoteknologi, bioteknologi m.m.

– Vi mangler folk med kunnskap om teknologi, og vi mangler særlig kvinner. Vi har teknologien til å løse verdens største problemer, men mangfold er nøkkelen til de beste løsningene. Teknologien er ikke bedre enn de som utvikler den, understreker Isabelle Ringnes.

 

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.