Inven2 kaller det «Stanford-modellen», men krever 13 ganger høyere eierandel.
Når forskere ønsker å starte virksomheter med grunnlag i sin forskning, krever Universitetet i Oslo (UiO), via datterselskapet Inven2, å beholde inntil 66 prosent av aksjene dersom selskapet opprettes via dem.
– Vi kaller det «Stanford-modellen», det er der den kommer fra, sier Ole Kristian Hjelstuen, som er administrerende direktør for Inven2, TTO-selskapet (Technology Transfer Office) som forvalter rettighetene til å kommersialisere forskning for UiO og Oslo universitetssykehus, til Dagens Næringsliv.
Ifølge DN bruker Stanford selv «Stanford-modellen» kun til fordeling av inntekter etter at deres forskning lisensieres til andre selskaper, ikke som en modell for aksjefordeling.
Stanford krever normalt maks fem prosent av aksjene i sine gründerselskaper, som del av betaling for lisensrettigheter, skriver næringslivsavisen.
–Vi har ikke skilt mellom selskap og lisens. Dette har eierne våre, som er forskernes arbeidsgivere, bestemt, sier Hjelstuen til DN, og påpeker at de vil unngå å bruke uttrykket "Stanford-modellen" i fremtiden.