Investor Aksel Lund Svindal: "Jeg har gjort noen investeringer jeg ikke burde gjort"
— Jeg vil heller være en som fyrer oppunder passion, enn en negativ type som skal ta gründerne på alt, sier Aksel Lund Svindal. Det er likevel én ting som er "turn off".
I starten var han nysgjerrig og opportunistisk.
— Jeg gikk inn der jeg så jeg hadde tilgang til smarte mennesker. Etter hvert som jeg fikk mer kunnskap, kunne jeg gå dypere i hvert selskap. Men jeg har også gjort noen investeringer jeg ikke burde gjort. Det var tilfeller der jeg syntes ideen var jævlig fet, men magefølelsen sa at jeg var veldig usikker på teamet. Da skal du jo selvfølgelig ikke investere, sier Lund Svindal.
Han har erfart at det er lett å gå på en smell som fersk investor, men har også lært noe av det — han lar seg ikke lenger rive med av bare gode ideer.
— Når du har opplevd hvor sykt stor forskjell det er på et bra gründerteam og et mindre bra gründerteam, er det lettere å være beinhard på disse prinsippene, konstaterer han, mannen som av folk flest er mer kjent for andre risikable aktiviteter og fremragende prestasjoner enn treffsikre investeringer i oppstartsbedrifter.
Spond-treffet
En gründer som virkelig har gjort inntrykk på Aksel Lund Svindal, og den som var selve inngangsporten til startup-investeringer, var seriegründer Per-Otto Wold fra Spond, appen som gjør det lettere for trenere og ledere å organisere og finansiere breddeidrett.
De to møttes da Wold var styreleder i utstyrsleverandøren Sweet Protection, en nær samarbeidspartner i alpinsirkuset. Aksel Lund Svindal var medaksjonær.
— Han representerte en verden jeg aldri hadde sett før. Jeg visste jo den eksisterte, men til da hadde jeg ikke møtt noen som ham.
Lund Svindal var godt kjent med markedsavdelinger i etablerte selskaper og diverse finansaktører, men dette var noe nytt. Han ble dypt imponert over software-gründeren.
— Jeg sa til ham at dersom han skulle starte opp noe igjen, var jeg "keen" på å være med.
Da Wold var i gang med Spond, kom Lund Svindal inn som en av de første investorene. Etterhvert har det blitt flere og flere tech-investeringer på den tidligere alpinkjøreren.
Ærlighet og press
— Hva var det som fascinerte deg med Per-Otto Wold?
— Han representerte en annen type personlighet enn de jeg var vant. Han er en entusiastisk kar med veldig ærlige motiver bak det han bygger. Han er ikke superfinansiell, men har en genuin "drive".
Akkurat denne driven kjenner han igjen hos en del andre gründere også, og ikke minst hos en annen gruppe mennesker han kjente veldig godt fra før.
— Jeg synes det er veldig likt det jeg finner hos idrettsutøvere. Entreprenørskap er veldig binært, enten lykkes du eller så lykkes du ikke. Kanskje er du helt konge, eller så blir det som med de fleste, det går ikke. Det er ganske brutalt, og den typen prestasjonspress tiltaler meg.
Han tror en gründer som lever og ånder for selskapet sitt i de våkne delene av døgnet, har en fordel foran de som ser på det som en 9-til-4-jobb.
— Slik er det med idrett også. Hvis alle valgene du gjør, representerer at du er idrettsutøver, da har du en «edge» i forhold til de mer opportunistiske, de som er med fordi de vil tjene penger eller bli kjent. Hvis du er idrettsutøver i kjerneverdiene dine, vil det over tid ha en «rentes rente»-effekt som gjør at du gjør det bedre enn de andre. Det samme tror jeg om gründere.
Kulturbygging
— Er det dette som er din styrke, at du klarer å gjenkjenne hva som er ekte og ikke ekte motivasjon?
— Jeg håper det, men jeg vil ikke sette to streker under svaret, for det er en jævlig vanskelig øvelse. Du blir aldri utlært på det, men jeg tror at jeg kan ha mye å bidra med som en del av et team der andre har en annen type erfaring.
— Hvorfor tror du at du er blitt god til dette?
— Jeg har vært inne i ekstreme prestasjonsmiljøer, med mange forskjellige karaktertyper, og sett hva som fungerer og ikke fungerer. Ikke minst har jeg vært med å bygge opp noe som har fungert sinnssykt bra, sett hvilken jobb det er å bygge en kultur, sier Lund Svindal, med referanse til det han har fått til i sin tidligere karriere med ski på beina.
Mot samme mål
Han har opplevd hvor viktig det er at folk i teamet faktisk ønsker å jobbe mot et felles mål, og at det kan være skadelig hvis folk bare er med for å bygge CV.
— Hvis du er med for å oppnå dine egne mål, og ikke følger gruppas mål, er det veldig ødeleggende for dynamikken. Det å få en gruppe mennesker til å trekke i samme retning, er en egenskap jeg har måttet bruke mye i idrettsverden, som jeg også kan bruke i selskaper.
— Jeg vil tro at du har opplevd at det er mange som nettopp vil være en del av en slik suksess, som ønsker å kaste seg på.
— Utøverne må jo kvalifisere seg, men så har du støtteapparat, leger, fysioterapeuter, sponsorer, trenere og folk i Skiforbundet, ja alle rundt. Det gjelder å bidra inn i et fellesskap, selv om du også har store mål for deg selv.
Lund Svindal mener at han er blitt ganske flink til å oppdage slik faresignaler i forkant, og at det har vært avgjørende for å lykkes, for små feilgrep kan få store konvekvenser.
— Det gjelder å se slike ting tidlig, ikke være konfliktsky, heller ta det opp med en gang.
Aksels avsmak
— Du har sikkert noe som trigger deg som investor, noe du er interessert i. Men hva er det som er «turn off» for deg i møtet med en startup?
— Folk som tror at det skal bli lett, det er «turn off». Du kan få til fantastiske ting, men for å få det til, må du sette sammen et fantastisk team, som igjen må jobbe fantastisk hardt.
Han har lite til overs for gründere som tror at ideen er så god at det skal bli lett å ta over markedet.
— Jeg er nok også mer disiplinert i investeringene nå enn det jeg var for noen år siden. For jo mer du lærer, jo mer skeptisk blir du. Det er veldig mange fallgruver der ute.
— Hva er de viktigste fallgruvene?
— Du har jo fallgruver hele veien. Kanskje er det ikke en god idé i det hele tatt, at det ikke finnes noe marked, at det er for teknisk vanskelig å gjennomføre. Kanskje løser du et problem som bare gir verden enda flere problemer.
Kjipt å miste tillit
— Det blir kanskje et litt feil uttrykk å bruke overfor en som er vant til å tryne i utforbakken, men hva er den mest smertefulle erfaringen du har gjort deg når det kommer til startup-investeringer?
— Det å tape penger i seg selv er ikke noe gøy, men det er en del av risikoen du har sett for deg. Jeg synes det er verre hvis jeg investerer i et fond som er forvaltet dårlig, der jeg bare sitter i baksetet uten å få gjort noe med det. Det gir meg ingenting, jeg har ikke engang lært noe av det. Det eneste jeg har lært, er at jeg kanskje ikke bør investere i det fondet neste gang.
Det er som nevnt ikke alle startupinvesteringer som er like greie, og noe gjør vondt.
— I og med at jeg er optimist og gjerne vil tro på entusiastiske folk som har en visjon, så er det kjipt når det viser seg at de med overlegg har sagt ting som ikke er korrekt. At du begynner å miste tilliten til dem. Det kan jo hende selskapet klarer seg greit fortsatt, men det er jo da en person som du har sett på som en fantastisk ressurs som du ikke lenger kan stole ordentlig på.
- Gründere er jo blitt ganske gode til å selge ideene sine etter hvert?
— Amerikanske gründere er helt sykt gode på det. Men jeg synes jo norske gründere begynner å bli ganske gode på det også. Det trenger de å være. Så får det være opp til de som skal investere i startups å være gode til å analysere hva de skal satse på og ikke satse på. Så lenge du ikke lyver i en pitch, så må det være lov å framstille sannheten på en måte som gjør deg attraktiv og spennende å høre på. Det er jo storytelling.
Ingen flisespikker
— Jeg vil tro at du får en del henvendelser fra startups som vil ha deg som investor, på grunn av bakgrunnen din, og at mange synes det er stas. Men hvis du skal ta en omvendt pitch, hvorfor skal en startup velge deg?
— Jeg er optimist av natur, og hvis jeg først har blitt med, så er jeg lojal. Jeg er fullt innforstått med at verden ikke blir akkurat som planlagt. Plan A er en ting, men det finnes også en plan B, C og D. Jeg er ikke en flisespikker på småting dersom momentet er til stede.
Han er som tidligere nevnt begeistret over entusiastiske folk som har lyst til å få til noe.
— Jeg vil heller være en som fyrer oppunder passion, enn en negativ type som skal ta gründerne på alt. Ikke prøv å drepe entusiasmen bare fordi det er litt naivitet. Tenk hvor mye vi ikke hadde fått til her i verden, hvis det ikke hadde vært litt naivitet i begynnelsen.
— Du har koblet deg opp til investeringsmiljøet i Norselab. Hva er tanken din bak det, kunne du ikke stått alene i dette?
— Nei, og det var det jeg gjorde helt til jeg traff Norselab. Gründeren der er en skikkelig gründer, han har rå mentalitet. Han hacker det til på forskjellige måter for å få ting til å fungere.
Han beskriver Norselab som et fantastisk team, og at han har lært mye av å sitte tett på denne gjengen.
Alle må med
— Spond, Pexip, Moneybank, Norselab, Douchebags. Du har gått bredt ut. Nå når du har holdt på en stund er det spesielle bransjer som interesser deg?
— Jeg synes folka er mer interessante enn selve bransjen. Jeg kan ingenting om semiconductors. Det er likevel sinssykt fascinerende mennesker i Disruptive Technologies. Jeg kan heller ingenting om hvorfor Pexip er gode på videokonferanse, men det er jo ganske fett at store internasjonale tech-selskaper bruker teknologien.
— Du har jo gått inn med mer kapital i Airthings. Har du et konkret eksempel på hvordan du bidrar i en startup som dette?
— Jeg har sittet i styret i Airthings og Disruptive siden i våres. Før jeg sier for mye vil jeg lære selskapet å kjenne, så det er på ingen måte jeg som snakker mest i styremøtene. Mitt bidrag handler nok om de tingene vi har snakket om, det å se teamet, være flink til å se om folk trekker i samme retning.
I tillegg er han opptatt av strategien.
— Når du tar et valg, velger du alltid bort noe annet, ellers hadde det ikke vært et valg. Det er mye som kan se attraktivt ut, noe du får lyst til å gjøre. La oss da analysere hva en annen vei ville gitt oss.
Han viser til at det rundt et styrebord er noen som tar mer plass enn andre på temaer de kan mye om.
— De tenker fort fremover og ser forskjellige utfall, men det er ikke alle som er like flinke til å dra folk gjennom resonnementet. Hvis du ser at det er noen andre som blir sittende litt frem på stolen, og gjerne skulle sagt noe, men ikke slipper til før en avgjørelse blir tatt, er det en ganske dårlig grunnmur å bygge noe på. Det er viktig å få med alle i styret, og gjøre alle ansvarlig for beslutningene som blir tatt. Det er verdt å ta den ekstra runden med alle, uten bare å klubbe gjennom alt.
Bekymringen
— Det er noen som mener at det har vært en gründerhype de siste årene. Opplever du det slik?
— Det at folk har gode ideer som de har lyst til å realisere, det må man backe. Det er en fantastisk asset for Norge. Det jeg håper vi slipper å se, er at det er en del verdsettelser som er hypet. Det vil være ødeleggende for gode selskapers muligheter til å tiltrekke seg kapital, hvis du får en bølge av konkurser og nedskrivinger.
Han viser til situasjonen under finanskrisen i 2008.
— Det var sikkert mange selskaper som var gode på både ny teknologi og bærekraft, men da var folk mest opptatt av å holde seg til masta og komme seg gjennom. Da dør det veldig mange gode initiativer, ikke fordi de har gjort noe feil, men fordi makrobildet gjør at de ikke overlever. Jeg håper vi slipper en runde der fantastisk gode gründere går overende, fordi de ikke får funding.