Investor Trond Riiber Knudsen. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Investor vil ha Norge ut av «barnehagen»: «Vi må tenke på samme måte som da vi traff olje i Nordsjøen»

Publisert Sist oppdatert

– Nå sitter vi alt for mye sånn «100.000 kroner her, og 10.000 der». Det er bare kindergarden. Det kommer ikke til å bidra i det hele tatt. Vi må våkne opp, mener investor Trond Riiber Knudsen, og vil følge manuset fra oljeeventyret.

Det var under Arendalsuka at den svært aktive norske techinvestoren tok til orde for det han kalte «en nasjonal dugnad, for å bygge store og vellykkede bedrifter». På en paneldebatt hos DNB viste den tidligere McKinsey-direktøren til hvordan de eksisterende norske vekstmodellene fungerer dårlig for å sikre den fremtidige velferden.

Den første modellen eksemplifiserte han med butikkimperiet til Odd Reitan, der Riiber Knudsen selv har sittet i styret. Reitan opprettet butikk for butikk, og selskapet kunne vokse organisk uten eksterne investorer.

– Dette er vi i Norge gode på. Problemet med det som vekstmotor for landet, er at det ikke finnes så mange slike muligheter igjen, sier Riiber Knudsen.

En annen modell er å gjøre store «låneopptak mot et eller annet som har stål og betong i seg».

– Det er også en modell vi kan i Norge. Massive låneopptak, og jo mer du låner, jo bedre. Problemet er at det egentlig ikke bidrar til den økonomiske veksten og arbeidsplassene vi har behov for, mener investoren, som selv er utdannet stål- og betongingeniør fra NTH.

Veien til velstand

– Så finnes det en tredje vekstmodell, som vi i Norge ikke kjenner til. Det er vekstmodellen som har skapt de fem største bedriftene i USA, de bedriftene som er startet i en garasje, modellen som internasjonalt skaper velstand. Det er det som kalles venturemodellen.

Foran et ikke fullt så investor- og tech-bevandret publikum i Arendal, forklarte han nærmere hva han mente med det.

– At en bedrift har en teknologi og markedsposisjon, men den må vokse globalt i løpet av tre til fem år. Du må vokse internasjonalt før du har lønnsomhet, før du har sikkerhet å låne mot, sier Riiber Knudsen.

Barnehagen

Han påpekte hvordan det manglet «risikovillig egenkapital» her i landet.

– I Norge er vi i barnehagen. Og så ser jeg rundt meg, det er nesten ingen som kan noe, sier Riiber Knudsen, og beskriver seg selv om en som fortsatt kan lite, men «holder litt på». I porteføljen har han nå nærmere 50 selskaper.

Han mener vi må tenke på samme måte som da vi traff olje i Nordsjøen, hente kapital og kompetanse utenfra

– Vi burde invitert verdens beste venturekapitalister, lage incentivmodeller som gjør det spennende å komme hit.

Attraktivt i Norge

Han viser til at vi har data i Norge som er veldig attraktive.

– Bare det at byggedata er åpne, gjør at selskaper som Spacemaker og Otovo gjør ting ingen andre i verden gjør, fordi vi har tilgang på data. Kreftregisteret, helsedata – Arron Gershenberger i Silicon Valley Bank ville ha kommet hit med en gang.

Han viser til hvordan venturekapitalistene flyr inn til Israel «hele tiden».

– Israel får mer internasjonal venturekapital hvert år enn hele Europa, sier Riiber Knudsen.

«Tjenesteforsømmelse»

– Det er ingen grunn til at vi ikke kan ha en dugnad på samme måte som vi hadde for 40 år siden. Nå sitter vi alt for mye sånn «100.000 kroner her, og 10.000 der». Det er bare kindergarden. Det kommer ikke til å bidra i det hele tatt. Vi må våkne opp, mener Riiber Knudsen.

Når det gjelder oljefondet, så har vi helt misforstått, ifølge den tidligere McKinsey-direktøren.

– Vi tror det er lav risiko å være i børsnoterte selskaper, og høy risiko å være i selskaper som ikke er på børs. Resten av verden så for ti år siden at det var akkurat motsatt. Det er derfor Uber har fått inn 11,8 milliarder dollar i private markeder. Hele verden snakker om «unicorn hedge», mens vi tror vi tar mindre risiko ved bare å gå i «public market.»

Han mener det er helt åpenbart at det norske oljefondet burde gå inn i unoterte selskaper.

– Men jeg tror ikke vi skal bruke oljefondets penger i Norge. Men vi kunne fått inngangsbillett til Silicon Valley Bank, Kleiner Perkins og de andre gjennom fondet. Det hadde hjulpet økosystemet i Norge. Det er en tjenesteforsømmelse at det ikke skjer, pluss at det er idiotisk fra et forvaltningsperspektiv.

Hør for øvrig podcast med Trond Riiber Knudsen. Hva bør gründere gjøre, og hva bør de absolutt IKKE gjøre for å få med denne ledende tech-investoren på laget? Og har noen gründere forsøkt å lure ham? Svarene får du her. Og apropos hestemøkk, det er et av interesseområdene til denne tidligere McKinsey-toppen. Med mer.