It’s Learning-millionærene selger "robot-startup" til Skandiabanken
Skandiabanken blir største eier i Bergens-fintech-en Quantfolio AS
Jan Åge Skaatun og Helge Hannisdal har tidligere solgt seg ut av skole-verktøyet «It’s Learning». Det tjente de henholdsvis over førti og nesten femti millioner kroner på.
Da de med egne penger i lommene skulle finne steder å investere dem, så tenkte de at her var det rom for å tenke nytt. De fant ingen programvare som kunne hjelpe dem med å plassere pengene.
–Så vi endte opp med å bygge vår egen, sier salgsdirektør Jan Åge Skaatun til Shifter.
Selskapet Quantifolio har bygget en algoritmemotor som er i stand til å bygge en «robot-rådgiver», som kan komme med enkle og automatiserte spareråd. Selskapet har ingen andre investorer enn gründerne selv, samt penger de har fått fra Innovasjon Norge.
Skandiabanken har nå kjøpt 39,9 prosent av selskapet til en pris de ikke vil røpe.
–Hva verdsettes selskapet til?
–Det kan vi ikke si noe om, sier Skaatun.
–Har dere fått mer enn et tosifret millionbeløp?
–Vi har fått nok midler til å levere vår rådgiver med kunstig intelligens noe over de to neste årene, og nok økonomisk ryggrad til å gjøre fremstøt mot nye markeder når tiden er moden, sier Skaatun.
–Er produktet lansert?
–Nei, ikke i endelig form. Vi har en algoritmemotor vi selv bruker. Nå skal vi lage ferdig to produkter for Skandiabanken. Så ser vi at behovet ikke er unikt for Norge, sier Skaatun.
Vil innovere sammen med andre
–Vi tror den neste store fintechbølgen kommer i det digitale sparemarkedet og ønsker med dette å styrke vår posisjon her. Investeringen er første steg på veien til å gi kundene våre enkle og automatiserte spareråd, som er individuelt tilpasset, ved hjelp av en brukervennlig og enkel robottjeneste. Som utfordrerbank ønsker vi å åpne opp og innovere sammen med partnere og morgendagens fintech-utfordrere. Dette er bare begynnelsen. – sier Christoffer Hernæs, CDO (Chief Digital Officer) i Skandiabanken i en pressemelding.
Flere banker vil komme etter
De nordiske bankene har ikke noen tradisjon for å investere i fintech-selskaper, unntaket er SEB Venture Capital med Wallenberg som er både gründer og eier av banken, forteller Susanne Hannestad i konsulentselskapet Fintech Mundi.
–Europeiske banker som Santander, BBVA og Barclays har investert i selskaper som iZettle, Holvi og AccessPay. Skandiabanken bryter tradisjonen i Norge med å invester i et fintech-selskapene mens DNB, Nordea og Danske bank vurderer å sette opp venturefond, sier hun.
–Hvor lenge er det til andre banker følger etter?
–Jeg tror de tre andre bankene som jeg nevner kommer på banen med investeringer innen et år. De nordiske bankene har vært litt trege og ikke hatt tradisjon for å investere i andre selskaper. Nå har det blitt en nødvendighet om de i det hele tatt skal følge med, sier Hannestad.
Husk å sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:
Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.
Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt