Kahoot-gründeren tar et oppgjør med fagforeninger som vil hindre oppstartsselskaper i å bruke ubetalte praktikanter.
Annonse
– De viser skremmende lite innsikt i realitetene til oppstartsselskaper. Vi kunne aldri bygget opp Kahoot om vi skulle jobbet i LO sin verden, det kunne svært få selskaper i den nye økonomien gjort, sier Johan Brand.
– Noen ser på ubetalte praktikanter som dårlig amerikansk arbeidskultur, men vi har ikke fått noe kritikk for det ennå, sa teknisk sjef Tobias Velvang i Trademate Sports til Digi.
Annonse
LO-kritikk
Men det var altså før LO reagerte.
– Dette er hårete. I et marked må det være like spilleregler for alle sammen, om du er oppstartsbedrift eller etablert. En av spillereglene er at om man skal ha ansatte, så skal man gi dem lønn, forklarer studentrådgiver i LO, Rune Bugten til digi.no.
På spørsmål om hvordan gründerbedrifter som ikke har penger til å lønne seg selv engang, skal kunne lønne praktikanter, svarte Bugten følgende:
– Det er bedriftsledernes jobb er å skaffe nok investorkapital til å lønne sine ansatte. Klarer de ikke det, kan man spørre seg om bedriften har livets rett.
Annonse
Veien inn
Kahoot-gründer Johan Brand reagerer sterkt på LOs utfall mot Trademate Sports bruk av studentpraktikanter. Ifølge Kahoot-gründeren illustrerer kritikken mot bruk av «internships» hvor lite LO forstår av den delen av samfunnet og økonomien som vokser frem rundt «den nye industrielle revolusjonen».
Annonse
– Drar man den parallellen, så vil de vel egentlig brenne ned hele «spinneriet» om de hadde fått sjansen, sier han.
Kahoot hadde stor glede av samarbeidet med Universitetet i Oslo da selskapet satt på StartupLab.
– Veien inn i selskapene på et slikt tidlig tidspunkt er ofte nettopp via slik arbeidserfaring - ofte betyr dette mer enn noen år på skolen. Hos oss var en av studentene så flinke og likte jobben så godt, at hun fortsatte med betalt deltidsjobb etter at hun flyttet fra Norge, forteller Brand.
Må fornye seg
Brand mener det generelle «hatet» mot arbeidsgiver i privat sektor skinner gjennom.
– Fagforeningene må fornye seg. De må endre seg med det faktum at det å være arbeidstaker ender seg, sier Kahoot-gründeren. Han viser til hvordan ansatte i nye techselskaper får eierskap i egen arbeidsplass. Man blir en reel aktiv eier (næringlivseier) og arbeidstaker.
Han mener LO med sin politiske makt må ta seg en kald dusj.
– Det er ikke en gudegitt gave å passe på vanlige folks arbeidsliv, sier han.
Brand understreker at trepartssamabeidet mellom stat, NHO og LO har vært viktig for Norge, og kan fortsette å være det hvis organisasjonen oppleves som relevant.
– Så vi er alle tjent med at LO blir med på reisen og ikke faller av som et utdatert pampevelde, sier Brand.
Provoserende
Teknisk sjef Tobias Velvang i Trademate Sports blir provosert over at LO antyder at selskapet ikke har livets rett, fordi de bruker studentpraktikanter.
– Det finnes utrolig mange måter å starte et selskap på. Det er ikke alltid ikke riktig eller lurt å hente investorpenger på et så tidlig stadium, sier Velvang om LO-kritikken.
Selv legger han ned ekstremt mye ressurser i selskapet, uten å ta ut lønn.
– Det er ikke bare et selskap, men det er livsstilen min. Jeg sitter her 10 til 14 timer i døgnet, forteller Velvang.
Han bruker mye tid på opplæring av praktikantene, tid som kunne gått med til at han selv kunne jobbet mer med Trademate. Slik forsøker han å få til en vinn-vinn-situasjon for både selskapet og praktikantene.
– Ingen tvinger dem jo til å være her. Dette er helt frivillig. Samtidig synes vi det har vært en god opplevelse for både oss og dem. Fagforeninger gjør mye bra, men med denne uttalelsen synes jeg LO viser hvor lite innsikt og forståelse de har i oppstartsmiljøet, og hva det krever å få et selskap på bena..
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Gå ikke glipp av vår seneste podcast med suksessgründer Are Traasdahl. «Jeg tar heller 1000 beslutninger, hvor 200 er feil og 800 er riktige, enn ti beslutninger der alle er riktige. Dette tempoet i beslutningene er bensinen som en startup trenger,» sier han. Hør om Tapad-gründerens metode steg for steg i Shifters seneste podcast, og hvordan han har hentet inspirasjon fra både egne barn og Nils Arne Eggen.
Lytt til hele podcasten her på Shifter. Eller last den ned i iTunes / Podcaster eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter». Og sist, men ikke minst: Glem ikke å rate oss i iTunes, hvis dere er fornøyd.