Oslo Innovation Award 2016 går til Kahoot. Kronprinsparet deler ut.

Kahoot vant Oslo Innovation Award. Men Johan Brand skulle sett at også politikerne var innovative

Publisert Sist oppdatert

Johan Brand gleder seg over at Kahoot har vunnet prisen, men gleder seg mindre over forslaget til statsbudsjett.

Kronprinsparet delte ut Oslo Innovation Award til Kahoot under åpningen av årets Oslo Innovation Week. I år var kriteriene at vinnerne også skulle bidra til FNs bærekraftsmål. Og det tok ikke særlig lang tid å skjønne hvem som fikk prisen, da juryformann Per Saxegaard startet opplesningen av begrunnelsen.

– Deres teknologi brukes av lærere og elever i mer enn 180 land, og bidrar til å revolusjonere måten vi lærer på. Selskapets arbeid støtter opp om flere av FNs bærekraftsmål, og de er slik sett et forbilde for andre selskaper, sa Per Saxegaard, formann i juryen for Oslo Innovation Award.

Viktige mål

Kahoot har hatt en stor høst hittil. Microsoft var nylig en av flere investorer som kjøpte seg inn i læringsplattformen. Fra scenen takket Brand både teamet og de 33 millioner brukerne.

– Dette er en viktig pris for oss. Den baserer seg jo på kriterier som vi holder for oss selv internt. Vi måler oss opp mot disse målene, sier Johan Brand til Shifter.

Han viser til at Kahoot betyr «å gjøre noe rampete sammen», det å være i «Kahoots for better education».

– Vi vil bidra til FNs bærekraftsmål, men vi tar en radikalt annerledes rute til målet, sier Brand.

Dersom verden skal nå målene, må vi lære oss å lære igjen - lære av hverandre, ifølge Kahoot-sjefen.

Kritiserer politikerne

Han mener at det er flere eksempler på feillæring i dag. Blant annet viser det seg i politikken.

– Det er veldig, veldig farlig. Som Trump-følgerne for eksempel, de skjønner ikke at de er feilinformert. De vet så lite at de ikke klarer å se at de ikke vet, påpeker Brand.

På samme måte hevder han at norske politikere heller ikke forstår mye av hva som foregår - underforstått at de ikke tar innover seg de store endringene i samfunnet. Dette er illustrert gjennom forslaget til statsbudsjett for neste år, ifølge Kahoot-sjefen.

– Budsjettet er jo helt tafatt og passivt. Helt uten reelle grep, mener Brand.

Opsjoner

Han har tidligere krevd at regjeringen må endre opsjonsskatten, slik at oppstartsselskaper lettere kan bruke dette som et verktøy for å kompensere ansatte. Blant annet har han og andre gründere ønsket at betalingen av skatten skal skje når aksjene selges, og man har penger til å betale regningen. I dag skjer det når opsjonen innløses og går over i aksjer. I forslaget til statsbudsjett var dette ikke et tema.

– Politikerne må prioritere pengene på en måte som skaper klare insentiver og gir føringer mot grepene det norske samfunnet må ta. Vi må bygge vår egen framtid. Vi finner den ikke i havet «by chance» nok en gang, påpeker Brand, med henvisning til rikdommen det norske oljeeventyret har skapt.

Han understreker at vi heller ikke kan «sitte å eie hverandres hager og hus».

– Vi må investere pengene i den verden vi ikke vet hvordan blir, fastslår han.

 

Les også: Anders Mjåset er opprørt over hvor lite politikerne satser på oppstartsselskapene. Nå vil han heve stemmen

Les også: Skal grådige topplederes handlinger i forrige årtusen hemme norske gründere for alltid?

Lytt til Shifters podcast om statsbudsjettet.

Følg Shifter på Facebook og Twitter, for flere saker fra oss.