Jon Von Tetzchner, gründer av Opera og Vivaldi. Foto: Lucas H. Weldeghebriel
Jon Von Tetzchner om hvorfor ting gikk galt i Opera. Om salget til Kina. Om sin nye nettleser Vivaldi og hvilken type investorer du bør holde deg unna.
De bygget en nettleser i 1994 som ingen hadde tro på, men som endte opp som et av Norges største og mest kjente IT-selskaper som tiltrakk seg talenter fra hele verden.
Opera-günder Jon Von Tetzchner er ukens gjest i Shifters podcast. Han forteller om hvordan han som student havnet i Televerket (Telenor) og sammen med Geir Ivarsøy utviklet en nettleser som ingen hadde tro på.
Med 50.000 i startkapital klarte de å vokse organisk inntil de fikk med seg investorer som både betydde at de kunne skyte fart, men samtidig ble det også starten på prosessen hvor Von Tetzchner trakk seg helt ut av selskapet i 2010.
–Det var mye spill og politikk som er utrolig ødeleggende. De (noen av investorene) har ødelagt Opera. Det må bare sies. Deres fokus har vært å selge Opera siden jeg sluttet som CEO i 2010. Vi hadde så mange muligheter. Vi hadde en målsetning om 500 millioner brukere innen 2013. De verdiene er blitt borte. I stedet har de solgt kjernevirksomheten til et kinesisk selskap, sier Jon Von Tetzchner i podcasten.
I podcasten snakker han om kampen mot Microsoft om webben og hvorfor han måtte roe ned Sergey Brin i Google etter en ryktekampanje.
Han forteller hvorfor han for kort tid siden startet å bygge en ny nettleser: Vivaldi. Denne gangen uten eksterne investorer.
Han forteller om sitt syn på hva slags investorer man bør holde seg unna, hva han mener må til for å lykkes som gründer, feilansettelser, gode ansettelser og hvordan Opera klarte å tiltrekke seg internasjonal kompetanse til lille Norge.
Hør hele podcasten med Opera-gründer Jon Von Tetzchner på Shifter. Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android.
Søk på «Shifter».