En del av Synq-teamet (f.v.)Halvard Eggen (utvikler), Stian Hauge (medgründer og daglig leder), Kasper-Niclas Andersen (medgründer og designer), Majid Malik (markedssjef), Pål Torgersen (COO). Foto : Lucas H. Weldeghebriel.

Synq skal erobre verden: Tungvektere fra TV 2 og Evry inn i norsk video-startup

Publisert Sist oppdatert

Det begynte som en idé om å få deltagerne på VG-lista-arrangementet til å lage et multikamerashow med mobilen. Tre år senere er de 14 ansatte og ønsker å erobre verden.

Stian Hauge og Kasper-Niclas Andersen tok i 2014 kontakt med produksjonsselskapet Monster  med sin idé om et multikamerashow med publikums mobiltelefoner på VG-lista-arrangementet.

–Vi fant raskt ut at det ikke var en veldig skalerbar idé, men vi lærte at de slet med å hente inn mobilvideo på en enkel måte til egne produksjoner, sier Hauge til Shifter.

Løsningen ble brukt i "The Stream"

Medgründer Andersen er designer og de lagde en mockup på en løsning som Monster tente på.

De startet et selskap og fikk IFU-støtte, som innebærte at de fikk midler til å utvikle produktet sammen med Monster, og hvor Innovasjon Norge tok deler av kosten for produktutviklingen.

–Etter mange iterasjoner med kunden, laget vi en tjeneste som gjorde at Monster kunne hente inn video fra flere deltakere på en enkel måte. Videoene kunne eksporteres rett inn i produksjonens arbeidsflyt, man kan gjøre enkel logging av innhold og kommunisere direkte med deltakerne. Tjenesten ble blant annet benyttet i TV-serien «The Stream» hvor deltagernes mobilvideodagbok ble lastet rett inn i produksjonssystemet ved hjelp av vår løsning, sier Hauge.

Saken fortsetter etter video-eksempelet på Synq sitt første produkt. Videospilleren er også et eksempel på API-løsningen som de tilbyr.

Da de snakket med potensielle kunder opplevde de ofte at de viste større interesse for infrastrukturen, enn selve produktet, og i april 2016 endret Hauge og Andersen retning og etablerte selskapet Synq.

Ikke en videoplattform. Kun et API

–I dag finnes det mange dyre videoplattformer, men få API-er, som lar utviklere enkelt integrere videofunksjonalitet i sin app, tjeneste eller nettsted, uten å måtte betale dyre dommer, forteller Hauge.

De bestemte seg for å la mobilvideo-tjenesten bli et eget produkt, og parallelt utvikle et API for video.

–Men er ikke videomarkedet ganske mettet og har mye konkurranse?

–Jo, på plattformsiden er det mange aktører. 23video, Brightcove og Kaltura. Det er plattformer som er relativt dyre å bruke, samt lite fleksible. Du kjøper en hel pakke, enten du vil eller ikke. Youtube er gratis og godt nok for mange, men det fungerer ikke når du vil har større kontroll på innholdet ditt, på dataformatet du laster opp i. Kanskje du ønsker å legge til kontekstuelle data, analysedata eller transkribering av innholdet, sier han.

Hauge mener det tvert imot er en konkurransefordel at de fokuserer på API i stedet for plattform.

–Forskjellen er at plattformer har en tung salgsorganisasjon, de bygger opp gjeld i infrastrukturen som gjør utviklingen tregere, og litt mer avanserte kunder blir begrenset av plattformens rammer. Vårt produkt er API-et. Det er en «unfair advantage», sier han.

Hva er et API?

Men hva er et API? Det er et grensesnitt i en programvare, som gjør at spesifikke deler av denne kan kjøres fra en annen programvare. Komplisert? Vel, når du bruker SONOS-appen din for å spille av Spotify-musikk på SONOS-anlegget ditt, så må Spotify og Sonos kommunisere slik at du får hørt på musikken. Der disse ulike systemene møtes og snakker sammen, kan (veldig enkelt) kalles en API-forbindelse.

Synq er ikke en plattform og har ikke et system, eller en programvare en vanlig bruker kan laste ned og interagere med. Men de tilbyr videofunksjonalitet  i form av kode(som en lego-kloss) som en utvikler kan bygge inn i tjenesten sin gjennom et API.

Tunge navn på investorsiden

–Har dere noen kunder?

–Vi lanserte 29. november i 2016, og har fått flere hundre signups så langt. For eksempel benytter Lavo og Ideeffektor SYNQ sitt video API for å lagre og distribuere video i sine tjenester, sier Hauge.

Selskapet består foreløpig av 14 personer, 11 i Norge og 3 i San Fransisco og man skal doble antall ansatte i løpet av 2017.

–Dette må koste litt penger. Har dere noen investorer?

–Ja, vi har puttet inn penger i dette selv. Vi hentet ytterligere tre millioner fra venner og kjente og noen investorer i mars 2015. Vi hentet inn nye ni millioner kroner i februar i fjor, sier han.

–Hvilke investorer?

–Kjeller Innovasjon, Akershus Teknologifond og en rekke engleinvestorer med bransjeerfaring fra IT og media sier han.

Ifølge Brønnøysundregistrene, har Synq klart å få med seg noen tungvektere på investorsiden.

Per Kristian Hove som er salgsdirektør i Evry og styreleder i Synq. I tillegg sitter juridisk direktør i TV2, Thomas Myrbostad, i styret og har en eierandel i selskapet.

–Men dere trenger mer penger for å vokse slik planene deres tilsier. Hvor mye skal dere hente?

–Vi er midt i en runde nå som vi håper på å lukke i løpet av første kvartal. Her jobber vi med både nordiske og amerikanske VC-er, sier han.

–Hvor mye?

–Mellom 3 og 4 millioner USD. Vi må ikke ha penger nå, men har sett en skaleringsmulighet som krever kapital og en mer ambisiøs markedsstrategi, sier Hauge, som forteller at de blant annet er i kontakt med to investeringsselskap som var tidlig inne i Twilio og Stripe, to andre kjente API-er.

Vil ikke ha dresskultur

–Hva blir markedsføringsstrategien?

–Vi har tatt et strengt valg om at vi vil henvende oss til utviklere. Til de som selv kan implementere løsningen vår. Vi ønsker ikke å bli en b2b salgsorganisasjon, hvor det er mye som må spesiallages og hvor det er lange salgsprosesser, sier Hauge.

–Men hvordan skal dere drive markedsføring mot denne målgruppen?

–Vi ønsker å kommunisere direkte med brukerne på ulike plattformer og gjøre det enkelt for dem å ta i bruk api-et vårt.  Fra interesse til signup skal det være en kort sømløs prosess. Og vi vil ha fokus på organisk vekst og vil bidra til å bygge suksesscaser. Bygger du en salgsorganisasjon, får du folk i dress. Det er ikke et slik selskap vi vil bygge, sier Hauge.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Hør også vår seneste podcast med Kimberly Larsen i Timetoriot – rusmisbruker da hun var 12, TV-stjerne da hun var 18, og gründer når hun er 36. Hun mener den tøffe oppveksten har gjort henne mer hardfør i oppturene og nedturene som gründer. Hun forteller om tech-tabbene som kostet henne 300.000 kroner, og hvordan selskapet nå henter investormillioner for å snu om på det tungrodde og hierarkiske frilansmarkedet for film og tv. Dessuten om karrieren i Hotel Cæsar, rundene som thai-bokser, den halvannen time lange praten med Donald Trump, oppholdet i Innovasjon Norges tech-inkubator i Silicon Valley, startupscenen i Bergen og mye mer.

Lytt til hele podcasten her på Shifter. Eller last den ned i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter». Og sist, men ikke minst: Glem ikke å rate oss i iTunes hvis dere er fornøyd.