Fredrik Dokk Nygaard (43) blir ny administrerende direktør i Møller-familiens investeringsselskap Katalysator. Her med Øyvind Schage Førde (tv), styreleder i Aars og representant for eierne av Katalysator. Foto: Presse
Fredrik Dokk Nygaard (43) blir ny administrerende direktør i Møller-familiens investeringsselskap Katalysator. Her med Øyvind Schage Førde (tv), styreleder i Aars og representant for eierne av Katalysator. Foto: Presse

Møller-familien jakter et "fjerde ben": Katalysator får ny sjef og én milliard i frisk egenkapital

Publisert Sist oppdatert

Fredrik Dokk Nygaard (43) forlater Kongsberg Digital for å bli administrerende direktør i Katalysator. Han skal tenke langsiktig i sin nye rolle.

Parallelt med Møller-familiens virksomheter i holdingselskapet Aars, Møller Mobility Group og Møller Eiendom, har investeringsselskapet Katalysator bygget seg opp kraftig siden etableringen i 2004.

I januar gjorde selskapet sin største investering noensinne, og i forrige uke åpnet de for nye og større samarbeid med andre pengesterke familier.

Torsdag ble det klart at finansdirektør i Kongsberg Digital, Fredrik Dokk Nygaard (43), skal lede virksomheten fremover. Han er utdannet ved Handelshøyskolen BI og har 16 års erfaring fra forretningsutvikling, M&A og CFO-roller fra Aker-systemet.

– Da jeg fikk presentert ambisjonene og planene til Aars og Katalysator, forstod jeg fort at dette er noe jeg ønsket å være med på, sier han i en pressemelding.

Samtidig tilfører eierne investeringsselskapet inntil én milliard kroner i ny egenkapital i perioden frem mot 2025.

Flere ben å stå på

I løpet av det seneste året har Katalysator kjøpt en rekke virksomheter, blant annet teknologiselskapet Micromatic og IT-tjenesteleverandøren Infocare.

Industrikonsernet OneCo ble overtatt i januar i år og OneCo inngikk deretter en avtale om å kjøpe Relacom, som leverer tekniske tjenester og strategiske løsninger innenfor blant annet telekom og energi, med finansiering fra Katalysator.

Med Dokk Nygaard i spissen har Katalysator ambisjoner om å bygge ut denne porteføljen videre, hovedsakelig innen områdene infrastruktur, digitalisering, IT og elektro.

Fremtidige investeringer vil også ha et lengre eierperspektiv enn tidligere, ifølge selskapets konserndirektør for kommunikasjon og samfunn, Paul Hegna.

– Det som er nytt er at familien gjennom investeringer i Katalysator også vil ha lengre perspektiv på investeringene og ser gjerne at noen av investeringene kan utvikle seg til å bli et fjerde ben, i tillegg til Møller Mobility Group, Møller Eiendom og Katalysator, opplyser han til Shifter.

Ifølge Øyvind Schage Førde, styreleder i Aars og representant for eierne av Katalysator, går selskapet fra en filosofi om å «kjøpe, utvikle og selge» til også å kunne «kjøpe, utvikle og eie».

Selskapet har imidlertid ingen egen satsing på ventureinvesteringer, og dette forblir uendret etter at den nye direktøren tiltrer.

Vekstambisjoner

Virksomhetene i Katalysator har i dag en samlet omsetning på rundt 5,5 milliarder kroner og sysselsetter 3.500 medarbeidere gjennom de ulike selskapene i porteføljen.

Verdijustert egenkapital er i dag på godt over 1,5 milliarder kroner.

– Vi har store vekstambisjoner og et langsiktig perspektiv med Katalysator, sier Schage Førde.

Powered by Labrador CMS