Fra venstre: Anders H. Lier, Tharald Nustad og Kristoffer Røil. Sammen skal de bygge et fond på én milliard kroner som skal investere i norske og nordiske AI-startups. Foto: Lucas H. Weldeghebriel

Katapult Fund har hentet 175 millioner for å finne Norges første «enhjørning»

Benedicte Tandsæther-Andersen

Benedicte Tandsæther-Andersen

Journalist

Publisert 11. november 2018

Over nyttår starter Katapult Fund sine investeringsaktiviteter — og skal finne de første norske «enhjørningene».

Shifter har tidligere skrevet om lanseringen av fondet Katapult Fund (tidligere Norwegian.ai), som skal investere i norske AI-selskaper. Fondets felt er «banebrytende teknologi», forteller Anders H. Lier i Katapult Fund, til Finansavisen. Grunnleggerne bak fondet har gått inn med 50 millioner kroner, samt ekstern kapital fra internasjonale investorer, og norske family office-aktører.

I første runde har det blitt hentet 175 av 250 millioner kroner.

— Vi har masse talent og gode folk, men få eksempler på bedrifter som har skalert betydelig. Til det trengs det mer penger, sier Lier til Finansavisen.

— Trenger solide «scaleups»

Sammen med Tharald Nustad, Edvard Engesæth, Kristoffer Røil og Alexander Hagerup har Lier gründet Katapult Fund. Intensjonen er at fondet skal investere i ledende teknologiske løsninger med et globalt nedslagsfelt. Det er ikke bare AI som er interessante investeringsmottakere: Også selskaper innen maritim sektor, helse, fornybar energi, jordbruk og mat er interessante, men alle skal være invovlert i AI.

— De senere årene er det blitt virkelig fart på oppstartsmiljøet i Norge. Vi har en rekke selskaper av høy kvalitet, men nå trenger vi solide «scaleups» som kan gå globalt, sier Lier til Finansavisen.

I tillegg mener han at norske og nordiske selskaper blir å regne som mer attraktive investeringsobjekter av at verdsettelsen på selskapene ligger på et lavere nivå, enn i flere andre land. I dag er ikke AI noe «folk flest» har så mye kunnskap om, men på sikt mener Lier og Engesæth at teknologien vil medføre en transformasjon for hele befolkingen.

– Det kommer til å bli gjort valg på vegne av oss basert på algoritmer, og teknologien kommer til å styre livene våre. Denne teknologien kan ikke bare tilhøre eliten mens de andre står utenfor, sier Lier til Finansavisen.

Bransje: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innen startups, innovasjon og teknologi. Motta nyheter, reportasjer, innsikt og eksklusivt materiale rett i innboksen.