Prins William av Storbritannia og hertuginne Kate besøker Norge. Her prøver prins William en sykkel fra Motitech til forlystelse for hertuginne Kate, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon under besøket på Mesh torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Motitech viste eldre-teknologi til hertugen: Nå håper de dronningen setter seg på sykkelen

Ruller ut i verden. Nå skal kanadiske forskere undersøke hvordan en norsk treningssykkel for eldre motiverer folk til å være aktive.

Motitech -- teknologiselskapet som i november 2017 ble kåret til Årets Sosiale Entreprenør -- var i dag på Mesh i Oslo for å vise frem treningsykkelen MOTiview. Sykkelen skal gi eldre og demente bedre livskvalitet og mer mosjon. Ingen ringere enn hertugen av Cambridge -- William -- og det norske kronprinsparet skulle besøke Mesh, og i den forbindelse få hilse på et knippe startups fra den norske startup-scenen.

Samtidig er det klart at selskapets teknologi blir tema for et kanadisk forskningsprosjekt som skal forske på effekten av MOTiview, treningssykkelen som ble vist frem for de kongelige i dag. Forskerne skal forsøke å forstå mer av hvordan Motitechs teknologi lykkes i å gjøre eldre og personer med demens mer aktive.

Kjente trakter

Sykkelen fra Motitech kombinerer trimming med filmer fra landeveier og bygater syklistene kjenner til.

Teamet bak Motitech -- salgs- og administrasjonssjef Torbjørn Langeland, seniorrådgiver Roald Kvam og daglig leder Jon Ingar Kjenes -- fotografert i forkant av presentasjonen der den britiske hertugen skulle prøve MOTiview-sykkelen. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

-- Ved å sette fokus på dette -- en løsning vi vet fungerer veldig godt for å øke fokus på fysisk aktivitet for eldre -- får vi frem et tema som betyr mye for folk. Det at vi har blitt valgt ut til å presentere på Mesh, er en stor kred til alle de ildsjelene i helsesektoren som har jobbet for å ta inn denne løsningen i sine systemer, og motivere pasientene til å bruke MOTiview, sier daglig leder Jon Ingar Kjenes.

Dronning Elizabeth på sykkel

Motitech har flere store prosjekter på gang nå: De skal blant annet rigge motivasjonskonferansen for andre året på rad, og jobber med å arrangere sykkel-VM for eldre -- også dét for andre året på rad. I tillegg skal sykehjem i England prøve ut MOTiview, for å teste om dette vil hjelpe de eldre å komme mer i aktivitet.

-- Det passer veldig fint at vi nå blir kjent med prins William, opp mot satsingen vår i England. Vi håper å kunne få et bilde sammen med ham, der han sykler foran MOTiview. Det er jo lov å håpe at vi får se dronning Elizabeth på en MOTiview-sykkel etterhvert, hehe, sier salgs- og administrasjonssjef Torbjørn Langeland.

Rehabilitering

På onsdag denne uken begynte Motitech et prosjekt på Sunnaas sykehus. Pasientene på dette sykehuset driver med opptrening og skal på sikt skulle klare seg selv, uten rullestoler og andre hjelpemidler. Motitech sin sykkel og videoteknologi er en del av denne opptreningen.

MOTiviews teknologi brukes også for å integrere flyktninger -- i Arendal har flere blitt ansatt som sykkelverter og får språkopplæring og muligheten til å lære om sykling. Flere av disse flyktningene skal ha begynt på helsefaglig utdanning, etter å ha jobbet som sykkelverter.

Anders Mjåset fra Mesh og Pål Næss fra Innovasjon Norge, foran den store, mosegrodde M-en på Mesh. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Med så mye på tapetet, ligger det i kortene at Motitech har store ambisjoner. På spørsmål om hva planene blir videre, svarer Langeland:

-- Målet vårt er å gjøre sykkel-VM for eldre til verdens største idrettsarrangement.

I etterkant av møtet med de kongelige, kunne Motitech fortelle at de tilmålte fire minuttene hertugen av Cambridge -- William, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit hadde fått til å snakke med startups ble noe strukket -- de brukte nemlig hele seks minutter hos Motitech.

Godt "timet" Norges-besøk

Torsdag morgen var det full aktivitet og rigging, før de kongelige skulle stikke innom Mesh. Anders Mjåset, gründer av Mesh, fortalte at de "mest sannsynlig" har hatt omkring 100 møter -- eller mer -- for å sikre at sikkerheten var god nok, og assistenter hadde fått informasjonen de trengte.

-- Nå er vi modne og klare for en sterkere internasjonal rolle og et internasjonalt fokus på scenen vår. Vi har så mange gode oppstartsbedrifter, både i sen og tidlig fase. Det vi feirer og viser frem her, er de gründerne som er blitt så internasjonalt relevante at de har kontorer i både Oslo og London, sa Anders Mjåset.

Flere av startupene som presenterte produktene for kronprinsparet og den britiske hertugen torsdag, har produkter som indirekte fokuserer på mental helse. Dette har vært og er en "hjertesak" hos både den norske og den britiske kongefamilien, og William og Kate har selv vært involvert i å velge ut hvilke startups som skulle komme til Mesh.

Anerkjennelse

Pål Næss, direktør for gründere og oppstartsbedrifter i Innovasjon Norge, fremhever betydningen av at den norske startupscenen får oppmerksomhet når det norske kronprinsparet og hertugen av Cambridge velger Mesh som et av stoppestedene for Norges-besøket.

-- Det er veldig stort at dette skjer -- det kommer kongelige fra England, og én av fem ting de gjør mens de er her er å besøke Mesh for å hilse på norske gründere. Det er en anerkjennelse som går langt utover de som fikk plass her i dag -- det er en anerkjennelse av hele gründerscenen i Norge, og det ville aldri skjedd for få år siden, sa Næss.