Spotify raser på børsen etter anklager om trakassering: Saksøkes av tidligere ansatt
Streaming-giganten tilbakeviser anklagene om grov trakassering og diskriminering av kvinner, men straffes likevel hardt av markedet.
Natt til onsdag kom nyheten om at Spotify er blitt saksøkt for kjønnsdiskriminering. Det var det amerikanske nettstedet Variety som først dekket saken.
-- I Spotify tillater vi ikke diskrimering av noe slag på noe nivå. Vi kan ikke kommentere de spesifikke detaljene i en pågående juridisk konflikt, men disse påstandene er ubegrunnede, sier en talsperson for Spotify til Variety.
Med Uber-gründeren Travis Kalanicks fall i friskt minne, etter Susan Fowlers rystende beskrivelse av de interne forholdene, reagerte børsen ganske momentant da saken sprakk. Det som egentlig var en god dag på New York-børsen, der totalen gikk opp, ble ille for Spotify-aksjen. Aksjekursen endte 2,5 prosent ned etter varselet.
Den svenske nettavisen Breakit har gått gjennom varselet om søksmål, som beskriver det som skal være en ukultur i Spotifys amerikanske salgsorganisasjon.
Saksøkeren Hong Perez var salgssjef for et av de amerikanske regionskontorene til Spotify. Hun skal ifølge varselet ha gjort det godt i selskapet, og hennes region var blant de fremste. Til tross for dette fikk hun sparken uten grunn, hevder hun.
Perez beskriver i søksmålet en gutteklubb rundt den amerikanske salgssjefen, med jobbreiser der det skal ha blitt brukt både narkotika og noen av mennene skal ha vært involvert i slagsmål. Samtidig skal kvinner systemeatisk ha fått lavere lønn og godtgjørelser enn mannlige kollegerer. En av mennene skal dessuten ha blitt forfremmet, til tross for at han hadde fått varsler om seksuell trakassering mot seg, og hadde mottatt flere advarsler fra selskapet, ifølge søksmålet. Perez forteller også at ansatte har besøkt strippeklubber på jobbreiser. Hun hevder at en mannlig HR-sjef beskyttet mennene, og at den samme HR-sjefen på et stormøte skal ha fortalt at hans favoritt-banneord er "c#unt".
Spotify saksøkes dels for kjønnsdiskriminering, og dels for brudd på arbeidsretten, for manglende likelønn mellom ansatte. Perez selv mener hun måtte gå av, etter at hun ble syndebukk i forbindelse med internt bråk rundt konsertbilletter og rabattordninger for annonsekunder.