Statsminister Erna Solberg under et tidligere møte med Telenor-ledelsen. En liten omvisning med moderne teknologi ble det og tid til. Sigve Brekke t.h.
Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg under et tidligere møte med Telenor-ledelsen. En liten omvisning med moderne teknologi ble det og tid til. Sigve Brekke t.h. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge får nasjonal strategi for kunstig intelligens: – Vi har vært bekymret

Publisert Sist oppdatert

En helhetlig strategi for kunstig intelligens skal være klar i løpet av året.

– Dette er viktig for hele norsk arbeid- og næringsliv. Bruken av kunstig intelligens er i kraftig vekst og teknologien vil få stor betydning fremover, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli, i en pressemelding.

Regjeringen skal utarbeide strategien i løpet av 2019.

– Norge har flere områder hvor vi ved hjelp av kunstig intelligens kan hevde oss, både internasjonalt og nasjonalt. Derfor starter vi nå arbeidet med en nasjonal strategi for kunstig intelligens, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) til DN.

Digitaliseringsministeren ønsker å sørge for at både offentlig og privat sektor skal kunne benytte seg av kunstig intelligens, og NHO-organisasjonen stiller seg helhjertet bak Astrups initiativ.

– Vi har hatt tett dialog med forskningsmiljøer og teknologinæringslivet om dette over tid. Oppsummert mener vi det er fem områder det blir særlig viktig at strategien adresserer: Å øke tilgangen på kompetanse, styrke forskningsaktiviteten, bedre tilgang på åpne data, et etisk rammeverk og bruk av innovative anskaffelser som motor, sier Haugli.

Han viser til landets nasjonale AI-senter i Trondheim.

– I 2016 tok Telenor sammen med SINTEF, NTNU og StartUpLab initiativ til etableringen av et nasjonalt AI-senter i Trondheim. Under Arendalsuka i fjor sluttet en rekke andre bedrifter seg til initiativet. Den nasjonale strategien bør bygge videre på erfaringene der, sier Haugli - og legger til:

– Vi har vært bekymret for at Norge ikke har meldt seg på og tok allerede i 2016 for første gang til orde for en norsk AI-strategi. Med dette som bakteppe er vi selvsagt veldig glade for at digitaliseringsministeren nå kommer offensivt på banen. Abelia har tatt initiativ til en referansegruppe som står klare til å bidra.

Les også: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup: «Ingen IT-ekspert, men likevel trygg»