Switchr-medgründeren skrev norsk solhistorie i 2006, og tre måneder før lansering av den planlagte oppfølgeren, vokser ventelistene.
Annonse
Jordomseilerne drodlet om sol allerede for syv år siden, vuggende til kai i den franske havnebyen Brest. Simon Uldèn og Lars Gøran Dysterud Hansen krysset hverandre der, delte raskt en middag etter flere krevende døgn på bølgan' grå.
Og da verdensreisen var ved veis ende, ble de enige om å starte noe sammen.
– Vi oppdaget raskt at det ikke fantes særlig mange muligheter for at folk flest kunne investere i solenergi, en tjeneste der vanlige mennesker også kunne spare i solkraft på en enkelt måte, sier Uldén, nå daglig leder i to år gamle Switchr.
Annonse
Svensken bidro med sin erfaring på e-handel, Dysterud Hansen sikret ekspertise og hentet samtidig inn solkollega Bjørn Bjørnes. Sammen delte de visjonen om å demokratisere grønn energi.
– Det er ikke så mange som får det med seg her i Norge, men det er en ekstrem vekst på sol i Europa akkurat nå, sier Dysterud Hansen - og viser eksempelvis til Tyskland der sol nå er den største enkeltleverandøren på grønn energi.
– Også i Italia har de bygget ut ti prosent av elektrisitetsbehovet på sol. Har du ikke vært der på noen år, kommer du til å få sjokk nå, sier han.
Fakta:
Annonse
Switchr har utviklet en plattform som skal gjøre det enkelt å eie deler av storskala solenergi.
Privatpersoner kan kjøpe en eller flere solcellepaneler og få en årlig forventet avkastning på 6 prosent.
Selskapet er tilknyttet 5000 solparker på landsbygda i Italia.
Kjerneteamet består i dag av Simon Uldén (CEO & Product responsible), Bjørn I. Bjørnnes (CFO), Lars Dysterud Hansen (COO, og styremedlem), Gaute D. Magnussen (Business Development) Edwin Cunow (CTO), Isak Rizell (Sales & support), Håvard Lillebo (styreleder), og Mark Robinson (styremedlem).
Selskapet hentet nylig totalt tre millioner kroner i to folkefinansieringsrunder, som også resulterte i nær 300 deleiere.
Skrev solhistorie
Annonse
Dysterud Hansen har både utviklet og bygget, samt kjøpt, driftet og vedlikeholdt eksisterende solparker siden 2003. Han står bak solarselskapet Aega, som han nå er ute av - og sammen med Bjørnes skrev han historie da Norges største solenergikraftverk Norsk Solkraft åpnet på taket av Forskningsparken i 2006.
Nå vil duoen skrive oppfølgeren.
Annonse
– Det er ingen andre som gir deg samme mulighet til å investere direkte i storskala solkraftverk, som om det skulle vært ditt eget, men med høyere produksjon og avkastning enn du selv kan oppnå her hjemme, sier Dysterud Hansen.
Switchr har per i dag tilgang på 5000 solparker i Italia. De minste anleggene er på cirka én megawatt, tilsvarende to fotballbaner i størrelse.
Brukere av plattformen kan kjøpe ett eller flere solcellepanel - og få en årlig avkastning på seks prosent. Et alternativ til aksjemarkedet, ifølge Uldén.
– Det skal bli heftig å investere i sol, sier han.
Selv tar Switchr to prosent av fortjenesten, og overskuddet vil gå til å investere i nye parker.
Solpanel i realtid
På plattformen vil brukeren også kunne følge med på sin egen solinvestering i realtid, hvor mye strøm som produseres og hvor mye penger man tjener, men også vær og vind, samt eventuell nedetid.
– Vi kunne ha vært en mini-Statkraft, sendt ut en årsrapport én gang i året. Men jeg tror ikke det er nok for folk. Vi må være mer levende enn som så, sier Dysterud Hansen om plattformens "gamification", men advarer:
– Det kan bli en liten besettelse. He he. Én kilowatt time mistet, får du aldri igjen, sier han.
– Og risikoen for øvrig?
– Du går inn i en lang og sikker kontantstrøm. Det er jo også snakk om infrastruktur, og den er hellig i de fleste land. Solinnstråling kan jo variere fra måned til måned, men årlig går dette opp i opp, sier Dysterud Hansen.
Switchr opererer ifølge gründerne også med en 50 års horisont.
– Vi tenker langsiktig med alle parkene vi går inn i. Det finnes jo dem som bygger ut parker fordi det er gunstig med sol, men som likevel ikke følger opp driften. Vi har for eksempel kjøpt opp parker der hovedsikringen på generatorene har vært nede i over én måned. Vi derimot, overvåker produksjonen i realtid, sier han.
Én million brukere
Switchr lanserte en betaversjon av plattformen en helg like før jul. Så måtte de raskt stenge den igjen.
– Pågangen var enorm. Vi hadde håpet at kanskje ti personer skulle vise sin interesse, men flere hundre ville investere. Det var for eksempel flere som kjøpte paneler til barna sine som en langsiktig investering. Det var innmari kult, sier Dysterud Hansen.
Nylig gjennomført selskapet to folkefinansieringsrunder som resulterte i nær tre millioner kroner til utvikling av plattformen, samt rundt 300 deleiere i selskapet.
Og nå venter straks en ny mulighet til å forhåndskjøpe solpaneler. Deretter planlegger teamet en full lansering i april, som da følger målet om 16.000 brukere i løpet av 2019, og én million innen fem år.
– Dette skal bli så enkelt at selv bestemor kan kjøpe solpaneler til barnebarna sine, og se ett panel vokse til hele 319 paneler i løpet av 50 år hvis man reinvesterer utbytte i nye paneler, sier Uldèn.