En legende vender tilbake: «Jeg tror mange i finansmiljøet har lyst til å satse på meg, men det er noe politisk ukorrekt med det»
Da han sluttet som gründer, spilte han bort alle pengene på ellevill børshandel, ble "steike blakk" og fikk et dårlig rykte i finansmiljøene. I Shifters podcast forteller Idar Vollvik om oppturer og nedturer, mens han gjør seg klar for det han tror blir en ny opptur.
– Etter milliardsalget var det en lykke å få mer fritid med venner og familie, men jeg mistet en av mine største lykker. Jeg kjedet meg, så børshandling ble et substitutt for å få blodet til å bruse litt. Min beste egenskap ble raskt min verste fiende, det at jeg aldri gir meg. Og selv om jeg hadde tapt oppi 100 millioner om dagen, så fortsatte jeg. Etter fem måneder var jeg steike blakk, ja faktisk hadde jeg brukt 3-400 millioner mer enn jeg egentlig hadde, forteller Idar Vollvik til Shifter.
Få norske gründere har i moderne tid fått så mye positiv og negativ oppmerksomhet som Idar Vollvik. Denne sommeren lakk det ut i finansmediene at den tidligere Chess-gründeren er tilbake med et nytt prosjekt, og har fått med seg en rekke småinvestorer på det som best kan beskrives som et markedsføringens svar på Pokemon GO. En app der du i likhet med monstersuksessen fra i fjor sommer oppsøker ulike lokasjoner i den virkelige verden, men at du kan vinne virkelige premier, ikke bare stjernestøv, heder og ære.
Krokodille mot Telenor
I podcasten forteller han åpenhjertig om alle sine oppturer og nedturer, fra gründingen av mobilselskapet Chess til appen Geddit som han nå kommer med.
– Det vi gjør med Geddit er noe helt nytt. Mens i Chess gikk jeg inn i en etablert bransje, der jeg forsøkte å holde meg unna skisporene til de store. For ramler du oppi der, kommer du aldri opp igjen. Du har null sjans til å konkurrere med Netcom og Telenor på deres prinsipper. Men jeg forsto at det gikk an å skøyte ved siden av disse sporene.
PR-akrobaten Vollvik forteller hvordan han ved å by på seg selv skapte enorm markedsverdi for selskapet – hvordan han brukte stunt som å kjøpe en beslaglagt krokodille, døpe den til Idar og gi den til akvariet i Bergen, til å få blest og kapre nye kunder.
– Det å by på seg selv ga et nytt gir, et gir som aldri tok slutt. Og som omvendt forfulgte meg da nedturen kom, sier Vollvik.
Vollvik på godt og vondt
– Er det en fordel eller ulempe å være Idar Vollvik når du nå gründer noe igjen?
– Jeg tror det er litt begge deler. Det er viktig å ha litt selvironi. Jeg har startet 54 firmaer, og har hatt to fiaskoer. Jeg synes jo jeg har vært flinkt til å ta vare på aksjonærene mine. Jeg har solgt to milliardsuksesser, Chess og YaBanken, og jeg har bygget enormt mange selskaper som ruller og går bra fremdeles, så nettverket jeg har, er nok positivt.
Idar Vollvik fikk ideen til AR-spillet Geddit under en ferietur i Spania da Pokemon GO kom i fjor sommer. Vollvik samlet raskt en gjeng og en stor gruppe småinvestorer blant venner og kjente. Nå er de 15 til 20 personer i teamet, brukerne strømmer ifølge Vollvik inn til betaversjonen, og Geddit planlegger nå offisiell lansering like rundt hjørnet, samtidig som de jobber med en internasjonal ekspansjon.
– I finansverdenen er jeg ikke det mest populære loddet å ta, med tanke på at jeg har tapt 2,4 milliarder på børsen. Jeg tror mange i finansmiljøet har lyst til å satse på meg, men det er noe politisk ukorrekt med det. Og når du har tullet bort så mye penger, skjønner jeg det godt. Hvis jeg hadde vært en ren finansmann, ville jeg vel tenkt slik selv.
Børsmarerittet
Han forteller nedturen da han «spilte vekk» milliardgevinsten fra salget av Chess på daytrading på verdens børser. I podcasten får vi høre mer om hvordan det var å gå fra å være milliardær til å bli lutfattig, og hvilke grep han gjorde for å takle det og komme videre.
– Jeg er ikke sånn som tar med meg de mørke skyene hjem og belemrer kona og barna med dem. Så det har ikke vært noen sånn dyster stemning fordi pappa ikke kan fly privatfly eller at jeg til tider har tømt sparekontoen til barna. Penger har ikke vært et viktig tema i hjemmet mitt før jeg ble rik, da jeg ble rik, eller etter at jeg tapte alle pengene. Alle vet at jeg gjør dette for reisen.
Last ned i Itunes eller din foretrukne podcast-platform på Android, eventuelt lytt her i nettleseren. Ikke glem å abonnere.