Christer Hansen Eriksen og Bjørn Reidar Ur i Leieting.no, etter at de hadde hentet inn en runde i 2016. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Putter 3,5 millioner statlige pre-såkorns-kroner i disse fire Bergens-startupene

Publisert Sist oppdatert

Undervannsdroner, sensorteknologi, behandling av uhelbredelig sykdom og tingenes Airbnb får statlige millioner som skal matches av privat kapital.

Bergen Teknologioverføring (BTO), var en av de som fikk overført penger av statens 100 millionerkroners presåkornsmidler. De seks millionene som BTO mottok skal investeres i selskaper som har fått matchet beløpet av private investorer. Det betyr at selskapene får tilført minst det dobbelte i investorkapital.

Nå har de plukket ut de fire første som skal få tilført penger i de lunkne startupkassene.

Undervannsdroner

Seasmart, som utvikler en drone for miljøovervåkning i havbruk, fikk én million kroner fra pre-såkorns-midlene.

–Ja, vi er fornøyd. Dette er en veldig god ordning som stimulerer til å gjøre det mer interessant å investere i tidligfase, sier daglig leder Andreas Morland i Seasmart, som skal bruke midlene til utvikling og vekst.

–Har dere fått matchet pengene fra private investorer?

–Ja, vi er i en prosess med å få pengene matchet, sier han, som foreløpig er selskapets eneste ansatte.

Andreas Morland i Seasmart er blant bergens-startupene som fikk tilslag på på offentlige pre-såkornsmidler. Her med en en undervannsdrone som er klar til sjøsetting. Foto Privat

Han forteller at de har en fungerende prototype som er ute i sjøen hos deres to første kunder og som leverer data.

Sensorteknologi

Sensario er et annet selskap som har fått tildelt én million kroner. Selskapet skal i førsteomgang løse et problem for fritidsbåt-eiere.

– Vi holder på med batteridreven sensorteknologi med lang rekkevidde, som gjør folk i stand til å ha full oversikt over båten deres, sier Paal Kaperdal, gründer og daglig leder i Sensario.

Han forteller at det i dag finnes apper for bilen og huset, men ingen for båten din.

–Norge har mange båter per innbygger sammenlignet med andre land. Vi har lang utesesong og hardt vær. De fleste båtskader skjer imidlertid når båten står i havn. Oftest er det vannlekasjer. Vår sensorteknologi gjør det mulig å ha oversikt og få et varsel dersom noe skjer. Sensoren overvåker vann, temperatur, bevegelse og batteri, sier han.

–Har dere sikret en privat investor?

–Ja, vi har fått med en kanadisk investor. Jeg har jobbet mye i USA og Canada, og har mange kontakter der. Da vi fortalte ham om produktet vårt, tente han på ideen, sier

I første omgang skal de kapre det norske båtmarkedet, mens neste steg er det amerikanske. Og han ser heller ikke bort fra at teknologien kan brukes på andre områder enn båt etter hvert.

Tingenes Airbnb

Leieting har også fått tildelt én million kroner, og er ikke et ukjent selskap for Shifters lesere. Ideen deres er enkel, og er en tingenes Airbnb. Alt du ikke bruker, kan leies ut. Alt fra stoler til biler.

Selskapet har tidligere hentet penger via crowdfunding og fikk inn 2,1 millioner kroner, hvor 1,1 millioner ble spyttet inn av 28 «crowdfundere».

− Crowdfunding er en god måte både å ”teste vannet” for produktet eller tjenesten din, samtidig som det i investeringssammenheng bidrar til økt kunnskap og kompetanse i selskapet, sa gründer og daglig leder Christer Hansen Eriksen til Shifter i juni.

Terapi mot sjeldne metabolske sykdommer

Pluvia fikk tildelt 500.000 kroner. Selskapet utvikler en ny terapi mot sjeldne metabolske sykdommer basert på teknologi fra Universitetet i Bergen. Selskapets første prosjekt er rettet mot et helt nytt mål i behandling av phenylketonuri (PKU) (eller Føllings sykdom), en sjelden og uhelbredelig stoffskiftesykdom.


Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned den nye Shifter-podcasten der Johan Brand i Kahoot forteller mer om lederskiftet. Men også om mye annet du kanskje ikke visste om Kahoot, slik som kunstnerkarrieren, lederstilen, garderobeprat i Amerika, etc etc.