Livet etter Tapad: Are Traasdahl setter opp fond som skal investere i norske gründere og reiser jorda rundt mens han ruger på neste store idé
Tapad-gründeren har nå litt bedre tid, men vil løse problemer med at alle har for lite tid, samtidig som han hjelper norske selskaper ut i verden.
Da Are Traasdahl landet i New York i ettermiddag, hadde han noe han ikke har hatt på ganske mange år – en del tid til overs. Etter at han solgte sitt kjære Tapad for 3,1 milliarder kroner til Telenor for 16 måneder siden, har det lenge vært hektisk. Men torsdag kom altså nyheten om at han overlater stafettpinnen til Sigvart Voss Eriksen, som blir ny daglig leder i adtech-selskapet.
– Det har vært planlagt lenge, og det er naturlig at gründeren går videre etter en viss tid, sier Traasdahl til Shifter.
Tech-fond
Mannen som er kåret til årets gründer så mange ganger at vi nesten har mistet tellingen, har ikke mangel på planer denne gangen heller. Han skal nå etablere et fond som skal investere i norske og amerikanske tech-selskaper.
– Jeg har investert i mye bra gjennom nettverket mitt. Til nå har jeg gjort det litt ad hoc, og det er jeg selv som har hatt ansvar for deals. Men nå skal jeg ansette et godt team som jeg skal jobbe sammen med om dette. Det blir spennende, konstaterer Traasdahl.
– Er det noen spesielle bransjer eller teknologier du vil være spesielt interessert i?
– Hovedkriteriet må være at det er digital teknologi som rokker om på en eksisterende gammel bransje. Man må bruke teknologien til å gjøre noe med det som ikke fungerer bra.
Satser på norske
Traasdahl har foreløpig ikke avgjort hvor stort det nye fondet blir, men det er altså snakk om hans egne penger.
– Hvor stor andel av dette skal gå til norske selskaper, du kan jo fort fylle det med amerikanske selskaper?
– Om det blir 20 eller 30 prosent, har jeg ikke bestemt meg for. Men ønsket om å bidra tilbake har gjort at jeg den siste tiden har jobbet mye for å forstå norske markeder og det som rører seg der. Det er mange spennende selskap som har kommet langt av gårde. Jeg ønsker å bruke nettverket mitt til å løfte disse frem til å bli globale selskap, sier Traasdahl.
– Hva er strategien? Kjøpe opp hele selskaper eller gå inn og ta en mindre eierandel?
– Jeg tror det blir begge deler. I noen tilfeller å kjøpe et helt selskap. Andre ganger vil det være å kjøpe ut eksisterende investorer, og ta med gründere som ønsker det, videre på en større og lengre reise. Det vil også være noen venturebaserte investeringer.
"Kick in the ass"
– Det du har gjort gjennom akseleratoren i Tapad, med de norske selskapene, var det en slags oppvarming?
– Det var ikke helt bevisst, men det har fungert slik, og gitt meg veldig god tilgang og god innsikt til det som skjer i Norge. Selskapene har samtidig gjort det veldig bra, slik som Eventum og Xeneta som har hentet mye kapital. Når det er sagt, skal ikke vi ha kreden for det.
– Men selskapene har jo gitt deg en del kred?
– De har vel gitt oss mer kred enn vi fortjener. Det har vel vært mer et slags «kick in the ass», svarer Traasdahl.
Han tror imidlertid flere har fått øynene opp for at det er mulig å lykkes i USA, og Traasdahl selv mener at dette kan være vel så greit som å prøve seg i nabolandene i Europa.
– Jeg tror det er like vanskelig å lykkes i Sverige som i USA. Vi har hjulpet til med introduksjoner og rådgivning rundt det å hente penger i USA. og det virker som de er fornøyd, sier Tapad-gründeren.
Ny startup
Som det gründerhodet han er har han også begynt å tenke på neste idé, og det handler ikke bare om å hjelpe andre selskaper, men starte prosessen frem mot et nytt mulig oppstartseventyr.
Da Shifter intervjuet Traasdahl torsdag ettermiddag satt han i en bil de 75 minuttene på vei hjemover fra flyplassen. En tur han gjerne skulle sett at var kortere, noe som også viser hva han tror blir det neste store.
– Jeg tror tid blir et overordnet tema. De neste store selskapene som lykkes er de som gjør noe med folks tid, mener han.
– Er dette noe du også har følt på selv i din tid i en by som New York for eksempel, der man bruker mye tid på å komme seg fra A til B?
– Ja, det er nesten bare Oslo som er blant byene jeg pleier å være, hvor det ikke er kø uansett hvor jeg skal. Alle steder i verden står folk kø. Døgnet har som kjent 24 timer, og dersom du skal jobbe åtte timer, kjøre frem og tilbake i en time, hente i barnehagen, og ta en tur i butikken, ja, da går mesteparten av tiden bort i logistikk. Dette er et stort tema for meg, og også det som kan bli tema i mitt neste selskap, sier Traasdahl.
Mixed reality
Drivkraften for å gjøre noe med folks tidsproblemer, har gjort at Traasdahl også er fascinert av selskaper som gjenskaper virkeligheten uten at man trenger å forflytte seg i rom. Han har den siste tiden tilbragt mye tid i den innerste krets i det hemmelighetsfulle selskapet Magic Leap, som utvikler teknologi for såkalt «mixed reality». Selskapet er verdsatt til over fem milliarder dollar, selv om det foreløpig ikke har hatt en eneste krone i inntekter.
Traasdahl kjenner ledelsen i selskapet godt, og beskriver teknologien som helt unik, som et virkelighetens svar på Matrix.
– Det handler om å bygge virkeligheten der du er, og det er forskjellig fra det du ser av VR eller AR i dag, mener Tapad-gründeren.
Jorden rundt
Da Traasdahl startet Tapad brukte han halvannet år fra første gang han fikk ideen til produktet var lansert og ute i markedet. Foreløpig er den nye ideen ganske abstrakt, og det er fortsatt en del tankearbeid og research som må til. Dette arbeidet vil imidlertid ikke foregå på et kontor i New York, men på en jordomreise med familien – først og fremst i Asia og Afrika.
– Det er bedre å bruke en del tid på å tenke ut og teste deler av ideen på forskjellige folk først. Jeg har fått et utrolig spennende nettverk av gründere, akademikere og store firmaer der jeg kan raffinere den. Da går det raskere frem mot at å sette i gang, sier han.
Blandede følelser
– Du solgte jo Tapad til Telenor. Men nå forlater du det som var babyen din, hva føler du egentlig nå?
– Det er jo litt «bitter sweet». Jeg er veldig nær de som jobber der. Vi har delt gode, dårlige og forferdelig ting i flere år. Men jeg har en utrolig god tro på selskapet og vil fortsette å ha eierandeler. Jeg har vært glad for å se hvordan det har utviklet seg siden oppkjøpet, sier han.
Han vil fortsette å ha en viss kontakt gjennom sin rolle som «chairman emeritus», men ønsker ikke å være en syvende far i huset.
– Det skal jeg være veldig forsiktig med. Jeg skal ikke gå rundt i gangene, understreker Tapad-gründeren.
Han kommer imidlertid til å ha en rolle som digital rådgiver for Telenor, og bidra til å digitalisere virksomheten ytterligere på flere områder.