LO frir til gründere med ny satsning: «Personer som i stor grad trenger et sterkere sikkerhetsnett»
LO vil ha flere medlemmer blant landets både frivillige og ufrivillige selvstendig næringsdrivende og lokker med en ny satsing.
LO lanserer denne uken tilbudet LO Selvstendig, som retter seg mot frilansere, gründere og ulike typer selvstendig næringsdrivende.
– Vi skal jobbe med å styrke arbeidet vårt overfor de over 330.000 som er selvstendig næringsdrivende i arbeidslivet, enten det er på heltid eller deltid, sier førstesekretær i LO Julie Lødrup.
– Dette er personer som i stor grad trenger et sterkere sikkerhetsnett, sier hun til NTB.
«Kvalm av LO»
LO Selvstendig skal ikke være et eget forbund, men gå på tvers av alle organisasjonens 26 fagforbund. Flere av LOs forbund har allerede mange selvstendig næringsdrivende, forteller Lødrup.
I 2012 uttalte Venstre-leder Trine Skei Grande at hun «ble kvalm» av LO som hun hevdet «praktiserte millimeterrettferdighet for egne medlemmer», men ikke brydde seg om «de enorme urettferdighetene i det norske sosiale sikkerhetsnettet» for gründere og selvstendig næringsdrivende.
– Er den nye satsingen en erkjennelse av at dere ikke har vært opptatt nok av denne gruppen tidligere?
– Vi har mange forbund som er veldig gode på å jobbe for denne gruppen, men nå ønsker vi å ta et større tak som helhet. Vi vil at hele LO skal jobbe sammen for at vilkårene skal bli bedre på tvers av sektorer, så ikke hvert forbund bare skal jobbe med sin gruppe selvstendig næringsdrivende alene, sier Lødrup.
Bedre sosiale rettigheter
LO vil lokke flere selvstendig næringsdrivende inn i folden med bedre medlemsbetingelser på for eksempel juridisk bistand og forsikringsordninger, men også ved å jobbe politisk for denne gruppen.
Å sikre selvstendig næringsdrivende bedre sosiale rettigheter knyttet til pensjon, sykelønn og foreldrepermisjon, blir viktig, fremholder Lødrup.
– Når man er selvstendig, må man i større grad enn som ansatt sørge for egen trygghet. Mange sliter med utgifter til dyre sykeforsikringer og med å ha råd til å spare til pensjon. Vi har ikke løsningene klare, men det som er helt sikkert, er at vi ikke kan risikere at vi om 30 år har en stor gruppe mennesker som står uten sikkerhetsnett selv om de har jobbet et helt liv, sier Lødrup.
Hun sier LO også vil jobbe for å hindre et «race to the bottom» i ulike bransjer ved at selvstendig næringsdrivende underbyr hverandre for å få oppdrag.
– Det kan jo ikke skje på den tradisjonelle måten med tariffavtaler, som vi gjør for fast ansatte, her må vi finne nye måter å jobbe på, sier Lødrup.
Frivillige og ufrivillige
– Mange snakker om at vi i økende grad er i ferd med å bli et løsarbeidersamfunn med færre faste ansettelser. Er LO Selvstendig en tilpasning til dette?
– Vi må ha to tanker i hodet på en gang. Vi vet at mange ønsker å være selvstendig næringsdrivende, med den fleksibilisten og de mulighetene det gir. Men samtidig vet vi at det er en del som skulle vært fast ansatt, men som blir presset til å være selvstendig næringsdrivende. Vi skal jobbe for begge grupper, sier Lødrup.
Hun peker på Aleris-saken, der 26 konsulenter i den privateide helse- og omsorgsbedriften Aleris Ungplan tidligere i høst gikk til sak mot arbeidsgiveren fordi de mener de urettmessig har vært leid inn som konsulenter når de burde ha vært fast ansatt.
– Vi vil jobbe for at arbeidsgiver- og arbeidstakerbegrepene i arbeidsmiljøloven skal være klarere definert. Virksomheter som vi mener er arbeidsgivere, skal ikke kunne organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret, sier Lødrup.
(©NTB)