Maria Amelie og Sean Percival deltar i ukens podcast. Foto: Lucas H. Weldeghebriel

Sean Percival: Jeg var en «taper». Vendepunktet kom da jeg 18 år gammel flyttet til Las Vegas.

Publisert Sist oppdatert

Sean Percival tok det norske startupmiljøet med storm. Med sin Silicon Valley-tilnærming til startups og vekst, var det flere som fikk bakoversveis da han ankom landet for nesten to år siden.

–Vi prøvde å sette sammen et nordisk fond på 15 millioner dollar, og jeg hadde ett år på meg til å få det til å skje, men til slutt hadde vi ikke nok støtte fra investorer, sa Sean Percival, leder for 500 Nordics, til Shifter i september.

Sean Percival er ukens gjest i Shifters podcast, og i denne episoden, får vi høre om livet hans før han kom til Norge.

–Vendepunktet kom da jeg 18 år gammel flyttet til Las Vegas. Mitt liv var ikke på vei noe sted. Jeg bodde hjemme og var «en taper», for å være helt ærlig.

En venn som jobbet som sjef i et vaktmesterselskap ringte og sa han hadde en jobb som vaktmester/renholder.

–Jeg var ganske desperat, så jeg tok jobben, sier han.

18 år gamle Percival var i en ny by og trengte penger til husleien.

–Jeg ble satt rett på nattskiftet, og vasket kontorbygg fra midnatt til åtte om morgenen. Dette var i 1999, og i et av byggene var selskapet vegas.com. Jeg pleide å komme til kontoret deres klokken ett-to på natta, og kontoret var fullt. Folk spilte dataspill og drakk Mountain Dew. Det var mye energi, sier han.

Dette ser mye artigere ut enn å være vaktmester, tenkte han, og det inspirerte til å gå inn i tech.

Hans første tech-jobb var å tilby tech-support over telefon for selskapet Softbank, som blant annet hadde Adobe på kundelista. Også der fikk han nattskiftet.

–Det var én til to timer mellom hver telefonsamtale, så mens jeg satt dere, lærte jeg meg selv å programmere og designe, og ble etter hvert veldig interessert i startups, sier han.

Solgte barneklær på abonnement

Han reiste tilbake til hjembyen Los Angeles og etablerte og jobbet i ulike tech-selskaper. Det siste han startet var «WittleBee».

–Selskapet solgte barneklær på abonnement. Jeg var nettopp blitt pappa og syntes det var vanskelig å handle klær til barn, så da tenkte jeg at jeg kunne lage en forretning rundt det. Målet var at foreldre aldri måtte shoppe barneklær igjen, sier han.

Ifølge Percival fungerte det veldig godt. Vi tjente en million dollar på én måned. Da vi sluttet, tjente vi tre millioner dollar i året. Google investerte, blant annet. Når jeg skulle hente penger i A-runden, var det ingen interesse for e-handel hos investorene. Det endte opp med at han trakk seg fra selskapet i 2013.

I Silicon Valley er du enten en rakett eller ingenting

–I Silicon Valley handler alt om vekst. Det er det eneste investorene bryr seg om. De vil ikke at du skal bygge en bærekraftig business, men at du skal vokse, sier han.

Han forteller at det ikke dreier seg om å bygge selskaper som går ok. Det er enten en rakett eller ingenting. Slik er er modellen.

–Det eneste de vil er å bygge er milliard-foretak (i dollar). Der har du litt av den amerikanske grådigheten. Hvis du er en VC og kun får 1 x tilbake, er du en dårlig VC. De vil ha fem eller tigangeren tilbake, sier han i podcasten.

Har store planer i Norge

–Jeg tror på Norge og vil at det skal lykkes, og ønsker at det skal gå forbi Sverige. Det er kanskje et hårete mål, men jeg ønsker å se noen virkelig store hits. Det vil generere interesse og likviditet. Se på Stockholm. Spotify og Minecraft satt dem på kartet, sier han.

–Så hvordan lage noen få hits, spør han?

–Det må etableres en syklus. Startups blir etablert, de skalerer, gjør en exit, får likviditet, og putter kapital tilbake inn i økosystemet. Store gründere tjener masse penger og de blir engleinvestorer. Denne syklusen fungerer veldig godt i Silicon Valley. Den eksisterer knapt her. Jeg vil bidra til å etablere den syklusen. Vi må putte flere selskaper i markedet og prøve å få ting til å bevege seg fortere. Da trenger vi flere akseleratorprogrammer, mer utdanning, flere norske selskaper som reiser til California og andre markeder, sier han.


Hør på episoden her. Eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster. Hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.

I episoden er han blant annet innom sine norske aner, tiden i MySpace, hvorfor han ikke lykkes med å bygge det nordiske fondet og mye mer.