Matthew Smith og Mina Wang-Andersen fra The Lunicorn, for anledningen sammen med en lyseblå enhjørning. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Fra investeringer til video: Nå blir TheLunicorn kontaktet fra Tel Aviv og Mumbai

Publisert Sist oppdatert

Matthew Smith og Mina Wang-Andersen fortsetter jakten på hele verdens startupmiljøer.

Den tidligere VC-investoren Matthew Smith er godt i gang med et nytt prosjekt -- Startup Cities: videoselskapet TheLunicorn, som med korte videoer fra storbyer verden rundt skal gi folk innblikk i startupmiljøene de ellers kanskje hadde gått glipp av.

Første video fra Oslo ble lansert i september - og har i skrivende stund passert 27.000 views. Smith forteller at i etterkant av publiseringene av både Oslo- og Berlin-videoene har blitt kontaktet av startupmiljøer i blant annet Tel Aviv, Mumbai, samt flere byer i Tyskland og Singapore.

-- Videoene skal ha et læringsfokus og være informative, på en underholdende måte. Jeg har vært en VC i flere år nå -- investert i flere selskaper på vekstbasis -- og investert 1 - 10 millioner dollar i series B og series C i London. Nå vil jeg derimot drive med historiefortelling, sier Smith.

Nylig fikk TheLunicorn en avtale med Startup Guide, som hjelper dem å distribuere videoene -- og også deltar i lanseringen av Startup Cities-sesongen nå. Smith forteller at videoene henter inspirasjon fra blant annet Nas Daily og The Divided States of America, Facebook-fenomener som på korte, lettfattelige og fengende måter skal gi folk innsikt i ulike temaer.

-- Mange vil bli gründere, og det burde de bli. Jeg vil lage en kanal -- et slags medieselskap -- som gir informasjon både til folk innen økosystemet vårt, "startup-klubben" og de som står utenfor dette miljøet, sier Smith.

-- Kollektiv tenkemåte i København

Med på laget har han Mina Wang-Andersen, som filmer videoene. Hun har tidligere ikke vært en del av startupmiljøet, men har etter to måneder blant startups begynt å se både Oslo og andre byer på andre måter enn tidligere.

-- I København er det en kollektiv tenkemåte. Det er noe vi alle kan lære av. Det er slutt på å kjempe om den ene prosenten, nå må man kjempe om 100 prosent sammen, sier Wang-Andersen. 

Smith trekker frem at det finnes en styrke i å samarbeide, og at vi i større grad burde jobbe utenfor siloene. Han har et ønske om at startupmiljøene verden rundt skal tilgjengeliggjøres for "folk flest", som ofte ikke kan mer om gründermiljøene enn ordet "startup".

-- Hvis du leser mye av det innholdet som blir publisert -- da vil du bli møtt av "buzz words" og terminologier som gjør det vanskelig å forstå for folk på vår alder og de som er yngre enn oss.

Tenk internasjonalt, ikke norsk

Fra tiden som VC-investor og senere programdirektør for investeringer hos Angel Challenge, opplevde han at mange norske startups manglet ordentlig fokus på utlandet.

-- Noen startups pitcher for meg på norsk. Jeg skjønner at du har to pitcher -- en på norsk og en på engelsk, men jeg mener at du bør tenke internasjonalt. Engelsk er businesspråket, i hvert fall inntil videre. Tenk internasjonalt, tenk nordisk -- ikke tenk norsk. Uavhengig av våre uviktige konflikter med danskene og svenskene, for eksempel om hvem som går best på ski -- vi er uansett en del av Norden. Vi er 26 millioner mennesker, ikke bare 5 millioner.

Samtidig mener de begge at utenlandske gründermiljøer kan ta til seg noen verdier fra de norske startupmiljøene.

-- Jeg flyttet fra et mettet marked -- London, som pumper hele tiden. Hvis du ikke jobber, lever du ikke -- det er slik de tenker. Men jeg er ikke noe mer effektiv eller ineffektiv her i Norge, enn jeg var den gangen, sier Smith.