Carl Christensen snakker foran studentene på MIT. Foto: Presse

MIT forelsket seg i Spacemaker: Her foreleser den norske gründeren for prestisjestudentene

Publisert Sist oppdatert

Spacemaker lager pensum om teknologi og byutvikling for et av verdens ledende studiesteder.

Våren 2018 jobbet Carl Christensen, CTO og Co-founder i proptech-selskapet Spacemaker med å finne partnere som kunne bidra til å løse selskapets ambisiøse visjon om å designe bedre byer ved hjelp av banebrytende teknologi. Han ønsket å finne ledende akademiske fagmiljøer innenfor de ulike fagfeltene som var mest relevante for Spacemaker, fra Computer Science og kunstig intelligens til moderne byplanlegging. Øverst på ønskelista sto MIT og Harvard, og da Christensen reiste over var det full tenning.

-- Da jeg var fortalte om Spacemakers ideer og tilnærming var responsen overveldende positiv, forteller Christensen i startupen som bruker kunstig intelligens for å løse byplanlegging eller plassering av bygninger på tomter.

Søknadsrush

Interessen for å diskutere og utveksle ideer om hvordan man bedre kan utnytte byarealene bedre, var såpass stor at den norske startupen bestemte seg for å starte et eget forskningskontor i byen. I fjor høst var de i gang med et eget Boston-kontor, der MIT-utdannede Karoline Skatteboe ble sjef.

Da selskapet skulle søke etter ytterligere ansatte var interessen fra både erfarne forskere og nyutdannede overveldende og søknadene rant inn. Det kom inn ehele 140 søknader.

Nå har kontoret fem fast ansatte med utdanning fra MIT, Harvard eller Yale. I tillegg har Spacemaker flere interns fra de samme stedene. Og det norske selskapet er godt i gang med å utvikle nye konsepter i samarbeid med universitetsmiljøer og næringsliv i byen.

Hyret inn som gjesteforelser

Carl Christensen fortsatte å holde en tett dialog med fagpersoner på universitetene, og i høst kom den uventede forespørselen.

MIT skulle sette sammen en ny utdanningsgrad som kombinerte byutvikling (Urban Science) og datavitenskap (Computer Science). Kursleder Ira Winder så at Spacemakers kunnskap om kunstig intelligens og hvordan problemene i dagens byutvikling kunne løses, passet perfekt for studentene i den nye graden. Han inviterte derfor Christensen til ikke bare å holde en gjesteforelesning, men også til å være med og utforme materiale og oppgaver til et av kursene, og lære studentene hvordan man kan jobbe annerledes ved hjelp av selskapets teknologi.

Spacemaker som hjemmeoppgave

Nylig holdt Carl Christensen forelesningen «Urban Site Development and the game of interests – is there a better way to design our cities?” foran studentene på MIT. De fikk også hjemmeoppgaver utformet i samarbeid mellom MIT og Spacemaker, med Spacemakers dataplattform som utgangspunkt.

Samarbeidet ser ut til å ha gitt mersmak. Den norske startupen er allerede invitert til å gjennomføre nye forelesninger og bidra til kurs senere i år.

-- Vi ser dette som en fantastisk bekreftelse på at vårt tilnærming og teknologi er verdensledende, men også at vi oppfattes som en tankeleder med hensyn på å forstå de systematiske utfordringene med å bygge mer bærekraftige byer og nå FNs bærekraftsmål. Verdens byer må bygges raskere og tettere, samtidig som de må være bærekraftige og ha høy bokvalitet, sier Christensen.