Karl Martin Lind, CEO i Eyr Medical, mener helsevesenet i dag lever i en verden med CD-ROM og sjekkhefter. Foto: Eyr
Mobil-legen Eyr: «Helsevesenet lever fortsatt i en verden med CD-ROM og sjekkhefter»
Digitalisering av helse-Norge haster, mener Eyr-gründer, Karl Martin Lind.
Legene i to år gamle Eyr tilbyr videokonsultasjon over mobil, samt digitale resepter i en app og et fildelingssystem for begge parter.
Med Apples nye Apple Watch Series 4, kan pasientene nå også ta et elektrokardiogram (EKG) av hjertet - og dele resultatet med Eyr-legene.
– Dette er startskuddet på en eksponensiell vekst i slike tjenester, og vil muliggjøre avstandsoppfølging og hjemmediagnose på et helt annet nivå enn i dag. Spesielt gunstig er det for kronisk syke og de som har lang reisevei til legen sin, sier Eyr-gründer Karl Martin Lind.
I dag er 12 personer og 15 leger tilknyttet tjenesten - som hele tiden «prøver ut nye idéer for å gjøre helsetjenester enklere tilgjengelig».
Men det haster å få på plass tidsbesparende digitale verktøy, både for fastlegene og sykehuset, mener Lind.
– Fastlegeordningen i Norge ligger nok 2-3 år bak Sverige på digital innovasjon. Hadde fastlegene hatt tilgang til Eyr, ville også de kunne dratt nytte av innovasjonen som Apple nå baner vei for, sier han.
Les også: Videohelse-startup henter 12 millioner: Satset på tyske investorer
«Diagnostikken beveger seg ut»
Eyr viser til 11.000 videokonsultasjoner på få måneder, og kaller det en stor samfunnsøkonomisk kostnad å kreve at alle skal møte opp på sitt fastlegekontor, «uansett hva det gjelder».
– Diagnostikken beveger seg ut av sykehuset og legekontoret, inn på apoteket og hjem i stua til folk. Om få år vil vi ta blodprøver og annen diagnostikk hjemmefra, og det vil være like naturlig som å klippe håret, Lind.
Han tror markedet for digitale helsetjenester i Norge ennå er litt begrenset fordi folk flest ikke kjenner til muligheten, men også fordi mange er trofaste mot fastlegen sin.
– Helsevesenet i dag lever fortsatt i en verden med CD-ROM og sjekkhefter. Når du hører at journaler blir sendt i taxi mellom sykehus så får man jo lyst til å rive seg i håret. Tenk alle menneskelige feil som ligger i slike prosesser. Digitalisering av offentlige helsetjenester haster, sier Lind.
Les også: Kjendislege blir dronegründer: Vil sende blodprøver mellom sykehus