Artisten Adele begynte sin musikkarriere på Myspace, etter at en av vennene hennes la ut noen sanger hun hadde spilt inn. Her er Adele fotografert i forbindelse med at hun vant seks Grammy-priser i 2012. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill, File
Artisten Adele begynte sin musikkarriere på Myspace, etter at en av vennene hennes la ut noen sanger hun hadde spilt inn. Her er Adele fotografert i forbindelse med at hun vant seks Grammy-priser i 2012. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill, File

Myspace har slettet 12 års musikk- og bildearkiv -- ved et uhell

Publisert   Sist oppdatert

Facebooks forgjenger, Myspace, skulle bytte server - men slettet alle bilder, musikk og video som ble lastet opp på det sosiale mediet i perioden 2003 - 2015.

En gang i tiden var Myspace et av verdens mest populære sosiale medier, og flere musikere, skuespillere, modeller, fotografer og andre kreative fant berømmelse på nettstedet. Nå er stort sett alt innhold fra Myspace sine glansdager, og disse kjendisenes spede begynnelse, borte for alltid, skriver BBC.

Det kan høres ut som et tenkt skrekkscenario om hva som kan skje hvis man bruker Facebook eller andre sosiale medier som backup for uerstattelige digitale filer, men Myspace har selv bekreftet at alt innhold eldre enn tre år nå er borte.

-- Som et resultat av et serverbytte er eventuelle bilder, videoklipp og lydfiler du lastet opp for mer enn tre år siden ikke lenger tilgjengelig på Myspace, skriver selskapet i en pressemelding.

50 millioner lydfiler

Det blir med andre ord ikke noe av eventuelle nostalgibesøk til Myspace med det første, da det aller meste av den musikken folk oppdaget på nettstedet nå er umulig å oppdrive. For eksempel vil det ikke lenger være mulig å gå til Myspace for å høre på Adele, Arctic Monkeys og Kate Nash sine første sanger, som ble lagt ut i håp om fremtidig berømmelse.

Serverbyttet betyr i praksis at hele 50 millioner lydfiler fra 14 millioner artister har gått tapt. Det fatale serverbyttet skal ha blitt gjort for omkring et år siden, men det er først nå at Myspace selv har gått ut og bekreftet brukernes mistanker.

Samtidig er ikke alle tidligere Myspace-brukere så sikre på at uhellet egentlig var et uhell, men heller en lettvint løsning.

I'm deeply skeptical this was an accident. Flagrant incompetence may be bad PR, but it still sounds better than "we can't be bothered with the effort and cost of migrating and hosting 50 million old MP3s."

— Andy Baio (@waxpancake) March 18, 2019

Myspace ble gründet i 2003, og var ifølge BBC den mest besøkte hjemmesiden i USA i 2006. Specific Media kjøpte Myspace for 35 millioner dollar i 2011.