Anders Brandt har i alle år hevdet at Norge er en nasjon av risikoaverse siden alle med et snev av risikovillighet pakket kofferten og utvandret til Amerika på 1800-tallet.
Foto: Jeff Sheldon.
160 prosents økning i antall tech-investeringer i norske selskaper i 2016. Kun Sverige vokser raskere.
Investeringstakten har økt kraftig i Norge i 2016. Nå kniver med Finland om å ta posisjonen bak Sverige. Bildet er imidlertid litt mer nyansert.
Annonse
Ifølge tall fra nettstedet «The Nordic Web», som overvåker investeringer gjort i nordiske tech-selskaper, har 2016 vært et godt år for norske startups.
Fra 1. januar til 31. desember ble det foretatt 78 investeringer i norske tech-selskaper. I 2015 var det tilsvarende tallet 30. Det innebærer en vekst på 160 prosent.
Annonse
–Kun Sverige vokser raskere enn Norge akkurat nå, som er ganske overraskende. Norge er på vei mot over 100 investeringer i året i 2017 hvis veksten opprettholdes. For å sette det i en kontekst: Finland har ennå ikke passert 100 investeringer i året i løpet av de siste tre årene, sier Neil Murray, redaktør for The Nordic Web til Shifter.
Han tror nøkkelen til Norges videre vekst er at selskapene som har hentet pre-såkorn- og såkornsmidler de siste 18 månedene er i stand til å tiltrekke seg mer kapital og vokse videre.
–Hvis det er et finansieringsgap, så er det mest sannsynlig i området mellom åtte og 40 millioner kroner. Det betyr at det er viktig for Norge å klare å tiltrekke seg internasjonale investorers interesse for å hjelpe til der, sier Murray.
Ønsker seg flere norske venturefond i milliardklassen
Annonse
Rikke Eckhoff Høvding i Norsk Venturekapitalforening (NVCA) mener dette er tall til å bli i godt humør av og det viser at investorer har oppdaget talentene, mulighetene og selskapene i det norske teknologiuniverset.
Annonse
– Dette er også et bevis på at den jobben som legges, fra mange forskjellige aktører – store og små, for å sikre et velfungerende økosystem for oppstartsselskaper og investeringer er vel verdt innsatsen. Jeg ønsker meg for 2017 er at flere får investeringer i A- og B-runder, som Kahoot og Unacast. De har hentet kapital fra store internasjonale aktører sammen med norske venturefond, sier Eckhoff Høvding.
Det hun ønsker seg aller mest er flere norske venturefond i EUR 100 millioner-klassen som kan ta selskapene som nå har hentet tidligfasekapital med på den videre reisen, som er i tråd med Murrays analyse for hva som kan opprettholde Norges vekst.
Lederen for venturekapitalforeningen er imidlertid behersket med tanke på sammenligningen med Finland.
Annonse
–Det er morsomt å se at vi ligger bedre an på antall techinvesteringer enn Finland, men vi må huske på at vi hvis vi ser alle sektorer samlet, har Finland ligget langt foran oss på antall investeringer fra såkorn- og venturefond i perioden 2011-2015.
Famileselskapene er tilbake i markedet
Kommunikasjonsansvarlig i det statlige investeringsselskapet Investinor, Rune Sævik, sier at rapporten fra The Nordic Web stemmer godt med det inntrykket de har av markedet.
–Det ble gjort mange startup-investeringer i Norge i 2016, og antallet har økt i betydelig siden oljeprisen begynte å falle i 2014, men investeringsrundene (altså kapitalen som hentes inn til hvert selskap i en enkelt emisjon) er stort sett ganske små, typisk 0,5 – 5 millioner kroner, sier Sævik.
Han peker på en trend de mener å se, er at såkalte "family offices" er tilbake i manesjen.
–Flere norske investeringsselskap basert på «gamle penger» la ned venturesatsingene sine etter finanskrisen i årene 2009-2012, men nå ser det ut til at noen slike familieformuer er på vei tilbake til oppstartsmarkedet. Hagen-familiens Canica investerte i Skioo sammen med oss i juni, og Ferd, som la ned sin venture-satsing i 2012, har nylig investert i Founders Fund II og the Future Group, forteller Sævik.
Få store startup-investeringer
Av negative trekk, trekker Sævik frem at feltet fortsatt er ganske tynt når man ser på store startup-investeringer, altså de som henter inn 30-50 millioner kroner eller mer i en enkelt emisjon.
–Vi ser få nyinvesteringer i kapitalintensive forretningsmodeller, for eksempel hardware, medtech eller biotech. Det er skalerbar og kapitaleffektiv IT som er mest populært. Engleinvestorer står bak størsteparten av aktiviteten. Medlemmene av EVCA (European Venture Capital Association) som investerer fra fond med PE-struktur, gjorde få nyinvesteringer i Norge i 2016, sier Sævik.
Også mengden kapital som ble investert har økt dramatisk i 2016, nesten åtte ganger så mye som snittet av de to foregående årene.
Det viser ikke bare at det er økt interesse og tilgjengelig kapital til norske selskaper, men også at det er stadig flere selskaper som vokser frem og som er i stand til å tiltrekke seg kapital etter tidligfase, skriver Murray på "The Nordic Web".
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Hør også vår seneste podcast med Jonas Tesfu i Style Advice. Foreldrene var geriljakrigere i Eritrea. Selv går han til kamp mot unødvendig shopping og mislykkede impulskjøp. Vi får høre hvordan det gikk da den høyst velintegrerte norsksvensk-eritreeren ble kalt inn til Sylvi Listhaug for å fortelle om «sin reise». Og ellers: en hel del om planene til Style Advice, dansband-skrivingen, jordenrundt-reisene, integrering, gründerhype, forskjeller mellom norsk og svensk tech-bransje, m.m.
Hør hele podcasten med Jonas Tesfu på Shifter. Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».