Neil Murray samler gjeve gründere til nytt fond: Investerer mer i Norge enn i Sverige
Den tidligere tech-journalisten har sett flere muligheter i Norge enn i nabolandene, men ser også noen mørke skyer.
Få kjenner det nordiske startup-miljøet bedre enn briten Neil Murray, og etter at den tidligere tech-journalisten slapp nyheten om at han skulle bli investor, vekket det stor oppmerksomhet i miljøet. To år har gått, og 14 investeringer er gjort, nå lanserer den tidligere tech-journalisten et nytt fond. Også denne gangen har han fått med seg noen av de mest toneangivende entprenørene i Norden.
-- Det er mange som vil gi noe tilbake til neste generasjon av gründere. Dette handler om mer enn bare penger. Selskapene får tilgang til et «community» av over 50 personer som kan bidra med gode råd og hjelpe selskapene.
Les også: 1,6 milliarder investert i norske tech-selskaper: Vokser raskest i Norden
Norske investorer
Over 50 nordiske entreprenører har gått inn i fondet. Martin Mignot (Index), Christoph Janz (Point Nine), Philipp Moehring, Sophia Bendz (Atomico), Niklas Zennström (Atomico) og Andy Chung (AngelList) er blant de kjente internasjonale navnene som går inn. På lista er også en rekke aktører basert her i Norge.
Johan Brand fra Kahoot og Kjartan Slette fra Unacast er blant de som er med for andre gang. Der er også Bjarne Melbye i 2M2D, Anne Worsøe fra Bakken & Bæck og Appear.in-profilen Sean Percival. Nå er også Nicolaj Broby Petersen fra Megacool og Dirtybit med. Ida Aalen fra Confrere og Magnus Hillestad fra Sanity fikk investeringer fra Nordic Web i første fond, nå er de selv med som investorer.
-- Som gründer vet man hvor hardt det er å bygge et selskap, og det føles fantastisk å kunne gi tilbake til økosystemet, både i form av kapital og kunnskap. Neil Murray gjør en kjempebra og verdifull jobb med å skape et "community" mellom tidligere og nye gründere. Det er en viktig nøkkel for å styrke økosystemet, og jeg er veldig glad for å kunne bidra med det, sier Nicolaj Broby Petersen.
Les også: Neil Murray spår rekordår for norsk tech: Og her avslører han sin seneste investering
Gründerne viktigst
Neil Murray og Nordic Web Venture har hittil investert i 14 nordiske selskaper, hvorav seks av dem er fra Norge, tre i Sverige, tre i Danmark, ett i Finland og ett på Island. Foruten allerede nevnte Sanity og Confrere er Versor, Safety Wing og Technebies blant de norske selskapene. Murray var ikke i tvil om at han kom til å finne gode startups å investere i, men det som har overrasket ham er hvor høy kvalitet det har vært på de andre investorene.
-- Dette viser jo potensialet i økosystemet, mener han.
Den tidligere journalisten har investert i en rekke forskjellige bransjer, for ham er det teamet som har vært avgjørende.
-- Så lenge det er tech, investerer jeg i alle slags vertikaler. For meg er det gründerne som betyr mest, jeg vil støtte dem som har en dyp «passion» for problemet de skal løse.
Les også: Henter millioner til å gjøre droner intelligente
Begeistret over Norge
-- Du har investert mer penger i Norge enn i noen av de andre landene. Hvorfor det?
-- Vi ser at mange som tidligere har vært involvert i gode selskaper, starter noe eget. Og det skjer raskere enn man hadde forventet. Derfor åpner det seg mange muligheter nå. Dessuten er mange av investorene i fondet norske, og de har hjulpet meg mye. Internasjonalt er det jo ikke så mange som har brydd seg om dette markedet, men selv er jeg begeistret over Norge.
-- Det er jo kanskje litt mindre konkurranse som investor også?
-- For å komme inn i de beste selskapene er det fortsatt sterk konkurranse. Det er ingen garanti for å kunne gå inn, og jeg har måttet kjempe for min plass ved bordet, vise at jeg kan gi verdi.
Noen mørke skyer
Frem til nå har Nordic Web Ventures investert i selskaper som holder til i Norden. Nå utvider Murray til nordiske gründere, hvor enn måtte de være. Ellers er endringene fra første fond ganske små, og «never change a winning team», fondets del av investeringene skal fortsatt ligge på mellom 50.000 dollar og 75.000 dollar, og skje de neste 18 til 24 månedene.
-- Du virker til å være en ganske optimistisk type. Ser du ingen mørke skyer komme inn over Norden?
-- En av de tingene som bekymrer meg mest er hvordan tidligere ledende ansatte i noen av de mest fremgangsgrike startups velger å bli konsulenter. De som selv har vært med på en reise tidligere burde jo heller startet egne selskaper, det hadde vært bedre for økosystemet. Det ble jo spådd at selskaper som Klarna, Izettle og Skype skulle fostre mange nye startups. Det jeg ser nå, er at det ikke har skjedd.
-- De tidligere ansatte vet vel kanskje hvor krevende det er?
-- Joda, men jeg hadde vært begeistret dersom de hadde startet noe. Jeg har jo selvfølgelig full sympati for at de vet bedre enn noen andre hvor «fucking hard» det er å bygge et selskap, og at det kan være greit å få seg en pause i stedet for å gå i gang med noe nytt.
For ordens skyld: 2M2D og Johan Brand som har investert i Nordic Web Ventures, er også blant investorene i Shifter.