Investeringene i nye, norske teknologiselskaper går rett til værs i første halvår. -- Ganske utrolig, men ikke overraskende, fastslår Neil Murray i The Nordic Web om veksten.
Annonse
Nye tall fra The Nordic Web viser at investeringene hittil i 2018 har passert hele fjoråret. Analyse-selskapet har registrert 67 startup-investeringer på til sammen 185,8 millioner dollar -- en økning på 76,3 prosent fra 2017.
"A world away from the 17 investments and <$100 million recorded in the whole of 2014, just 4 years ago," skriver leder Neil Murray i The Nordic Web i sin analyse.
Ikke overrasket
Annonse
Murray kaller veksten "ganske utrolig", men er ikke helt overrasket.
-- Jeg har snakket om potensialet til det norske økosystemet en god stund nå, og de som har lest de tidligere analysene på The Nordic Web vil nok ikke bli overrasket over dette. Som vi tidligere også har vist, har Norge den raskest voksende tech-sektoren i Norden, påpeker Neil Murray overfor Shifter.
Fra 2017 til 2018 har det vært særlig høy vekst i investeringene som ligger mellom en halv million til fem millioner dollar.
-- Når det er sagt, er det likevel litt overraskende å se at Norge allerede nå konkurrerer med Danmark og Finland i å tiltrekke seg kapital. Dette et tross alt to land som har mer modne startup-økosystemer enn Norge, sier han.
Annonse
-- Er det litt fordi Finland og Danmark sakker akterut, eller fordi Norge øker på?
-- Det er fordi Norge har satt opp farten. Finland og Danmark står på stedet hvil eller har en svak økning.
Annonse
Flere utenlandske investorer
Annonse
-- Vi har jo hatt noen storinvesteringer fra internasjonale venture-fond i selskaper som Unacast, Kolonial og Kahoot. Men generelt er det vel få utenlandske investorer på den norske tech-scenen, sammenlignet med for eksempel Stockholm. Tror du på en endring også der?
-- Den internasjonale deltagelsen i norske fundingrunder har definitivt økt, og nærmer seg nå gjennomsnittet i Norden. Dette er en naturlig utvikling når økosystemet modner, og er nødvendig for de norske selskapene for å vokse seg store, sier Murray.
-- Ser du noen mørke skyer, eller vil dette bare fortsette opp og frem for Norge?
-- Etterhvert som tech-sektoren modner, vil det oppstå andre utfordringer. Det kan være politiske spørsmål som opsjonsskatt, høye boligpriser og regler for arbeidsinnvandring. Når selskapene vokser seg store, er det nødvendig med gode rammevilkår, påpeker han.
I analysen skriver Murray at han regner med at det totale tallet vil nå over 300 millioner dollar innen året er omme.
"Mindset" viktigere enn bransje
-- Veksten i norsk tech har også vært delvis drevet av offentlige støtteordninger og billige lån. Hvordan er dette sammenlignet med andre nordiske land?
-- Dette er mye likt i de andre landene. Statlige midler er noe som er forholdsvis lett tilgjengelig i regionen, og kan være et nyttig supplement til privat kapital.
-- Hvis du skulle pekt på én bransje, er det en av dem du har mer tro på enn andre her i Norge?
-- Det er vanskelig å si. Jeg tror ikke det er vertikalene eller bransjene det satses på som har størst betydning, men innstillingen og tankesettet som det norske økosystemet nå har fått.
I rapporten fra The Nordic Web er det imidlert investeringer i Fintech- og Enterprise SaaS-selskaper som dominerer, med edtech på en god nummer tre.
"Dette kommer til å vare"
Leder Fredrik Winther i Oslo Business Region er blant de som er begeistret over de nye tallene, særlig med tanke på at det er hovedstaden som topper statistikken.
«Noe har virkelig begynt å løsne i Oslo. Over 70% av nye arbeidsplasser kommer fra nye og unge selskaper. Vi vet også at velferdsstatens overlevelse er avhengig av nye bærekraftige oppstartselskaper,» skrev han på sin Facebook-vegg, der han postet den siste analysen fra The Nordic Web.
Både på Facebook og overfor Shifter avviser han at det er en boble som kan være i ferd med å sprekke.
-- Dette kommer til å vare. Teknologiutviklingen vil fortsette å akselerere, og spørsmålet er hvor raskt det går, sier Winther.
Han tror på et sterkt virkemiddelapparat, og det han kaller «en selvforsterkende robusthet i økosystemet.»
-- Enkelt sagt, om cirka 5 av 100 oppstartsselskaper lykkes med solid vekst og internasjonalisering, så er det bare med hjelp av et solid økosystem man kan kjøre mange nok eksperimenter løpende og holde tempoet oppe. Veldig få etablerte selskaper har mulighet til å ta tilsvarende beslutninger hvor kun fem prosent av initiativene lykkes. Derfor er solide økosystemer overlegne som mekanisme ved den omstillingen Norge står i nå, sier Winther.
Tre utfordringer
-- Heller ikke du ser noen mørke skyer i horisonten?
-- Akkurat nå er det tre store utfordringer i Norge: Å øke farten og kompetansen for hvordan etablerte store selskaper - og offentlige aktører - kobles på oppstartsmiljøene og tar del i denne utviklingen. Det vi kaller “powercouples". Det går foreløpig for sakte og gjøres for mye feil. Vi må også få Universitets- og forskningsmiljøene enda sterkere på banen og utvikle noen nye virkemidler for dette. Samtidig er det et vedvarende stort behov for såkalt "kompetent kapital" som bringer inn erfaring med å skalere nye teknologiselskaper internasjonalt. Der skjer det veldig mye spennende akkurat nå, og det viser også denne analysen. Får vi løst disse tre utfordringene ser det veldig lyst ut, mener Winther.
-- Hva skjer hvis oljeprisen går opp, og det er «back to business as usual»?
-- Om oljeprisen går opp, så blir det for en kort periode. Prisen på fornybar energi har hvert av de siste syv årene stupt raskere enn analysene fra for eksempel Det internasjonale energibyrået (EIA) har klart å forutse. Det kommer til å fortsette, og vil ha stor betydning for lønnsomheten i norske oljeprosjekter. Det kan jo selvsagt alltid komme noen andre svarte svaner, men det kan man per definisjon ikke planlegge for.