Statsminister Erna Solberg og næringsminister Iselin Nybø under pressekonferanse om status for frihandelsforhandlingene med Storbritannia.

NHO godt fornøyd med frihandelsavtalen

Den nye frihandelsavtalen mellom Norge og Storbritannia er gode nyheter for norske bedrifter og norske arbeidsplasser, mener NHO.

Publisert Sist oppdatert

Fredag bekreftet regjeringen at Norge har inngått en frihandelsavtale med Storbritannia.

NHO mener avtalen er gode nyheter for norske bedrifter og norske arbeidsplasser. De legger til grunn at Stortinget ikke tar ferie før avtalen med Storbritannia er vedtatt.

Tapt mulighet for sjømatnæringen

– Det er svært viktig for hele næringslivet at vi får på plass denne avtalen med vår viktigste handelspartner etter EU. I forhandlinger må man gi og ta, og noen av forventningene våre er ikke innfridd, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Ifølge Almlid er dette en tapt mulighet for sjømatnæringen.

– Økt bearbeiding av råstoff i Norge ville skapt lønnsomme, varige arbeidsplasser og økte verdier langs kysten vår. Eksporten til Storbritannia utgjør over 200 milliarder kroner, og nå legges forutsetningene for at handelen kan fortsette å vokse med store muligheter innen det grønne skiftet.

Ambisiøs avtale

Statsminister Erna Solberg (H) kaller avtalen «ambisiøs og omfattende».

– Selv om den ikke er like god som EØS-avtalen, er dette den mest omfattende frihandelsavtalen noensinne, sa Solberg da hun presenterte avtalen fredag.

– Avtalen betyr at norske eksportbedrifter har adgang til det største markedet vårt utenfor EU. Det sikrer arbeidsplasser og verdiskapning, sa statsministeren.

– Det ville vært umulig å få til en like god avtale med britene som EØS-avtalen, noe som minner oss på hvor viktig EØS faktisk er. Forholdet til Storbritannia blir derfor ikke like sømløst som til EØS-land, men denne avtalen vil uansett gi forutsigbarhet og forutsetninger for nye satsingsområder, sier Almlid.

Fremforhandlet på rekordtid

Avtalen er fremforhandlet på rekordtid og over digitale møter, samtidig som Storbritannias egne forhandlinger med EU pågår.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi er i mål med forhandlingene. Det er avgjørende for norsk næringsliv at vi kan opprettholde og konkurrere om markedsandeler i en av våre aller viktigste markeder, næringsminister Iselin Nybø (V) på regjeringens pressekonferanse fredag.

(©NTB)

Fakta om frihandelsavtalen med Storbritannia

3Noen hovedpunkter i avtalen er:

  • Norske industribedrifter får videreført tollfrihet, og avtalen sikrer at norske bedrifter som handler med Storbritannia, ikke møter mer krevende tollprosedyrer enn konkurrenter fra andre land.
  • Avtalen sikrer forbedret markedsadgang for hvitfisk, reker og flere andre produkter. For pillede reker er det nulltoll fra 2023, mens for hvitfisk gjelder dette med en gang Norge undertegner. Det er også nulltoll for kongekrabbe, snøkrabbe og taskekrabbe.
  • Norge har også sikret videreføring av alle tidligere tollpreferanser.
  • Det er enighet om å opprette en felles komité for å drøfte veterinære saker, som skal sørge for effektiv grensekontroll.
  • Det blir ikke gitt nye kvoter for britisk import av sensitive norske jordbruksvarer som storfekjøtt, sau/lam og meierivarer.
  • Det er imidlertid gitt kvoter på 100 tonn svinekjøtt og 100 tonn skinke, samt 50 tonn ribbe for desember måned når det vanligvis er import. Samlet sett utgjør kvotene under to promille av norsk produksjon av kjøtt.
  • Forhandlingene startet i august 2020 og er også på vegne av Island og Liechtenstein.
  • Avtalen er ennå ikke undertegnet, og skal behandles i Stortinget. Det tas sikte på å undertegne i løpet av juli 2021.