Regjeringens nye digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) på sitt nye kontor etter nøkkeloverrekkelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet tirsdag. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Regjeringens nye digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) på sitt nye kontor etter nøkkeloverrekkelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup: «Ingen IT-ekspert, men likevel trygg»

Publisert Sist oppdatert

Nikolai Astrup (H) kan ikke koding, men tror ikke det skal stå i veien når han nå er blitt Norges første digitaliseringsminister.

– Jeg har lært at det beste trikset er å slå av og på. Uansett hvis jeg ringer IT-avdelingen og trenger hjelp, så er det «av og på». Det er i grunnen enkelt, forklarte Nikolai Astrup da han mottok nøkkelen til sitt nye departement tirsdag.

Med det understreket Astrup at han ikke er noen IT-ekspert, men han er likevel trygg på at han skal få god oversikt over digitaliseringen. Først i 2019 får altså Norge en egen statsråd for arbeidet, som for lengst er godt i gang.

– Det er fantastisk å se den raske omstillingen for å gi digitale tjenester ut mot folk flest. Hvis du ser på antall tjenester som nå tilbys gjennom Altinn for eksempel, så har det vært en rivende utvikling. Næringslivet opplever at de har ett sted å rapportere til, og det er en stor nyvinning, sier Astrup til NTB.

– Kan få mer ut av dette

Digitaliseringsministeren blir plassert i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og får også overført oppgaver fra Næringsdepartementet og Samferdselsdepartementet.

Astrup ga tidligere tirsdag fra seg jobben som utviklingsminister til KrFs Dag Inge Ulstein. Selv om den nye statsrådsposten ble opprettet etter en regjeringskabal hvor tre nye KrF-statsråder skulle skvises inn, mener Astrup at det absolutt var på tide med en egen minister for digitalisering.

– Vi har et godt fundament, og mye god politikk som allerede er gjennomført. Men med økt digitalisering og de mulighetene som da åpner seg, så tror jeg statsministeren har sett at vi kan få enda mer ut av dette hvis vi har en statsråd som kan koordinere statens innsats.

– Etterlengtet

Ute i fagmiljøet for IT og i næringslivet har reaksjonene på den nye statsrådsstillingen vært positive.

– Det er svært gledelig at regjeringen nå får på plass en egen digitaliseringsminister. Det er helt i tråd med det IKT-Norge har ment over lengre tid, sier administrerende direktør Heidi Austlid i IKT-Norge i en pressemelding.

YS etterlyste opprettelsen av ministerposten etter valget i 2017.

– Vi har lenge sett behovet for dette. Det pågår store digitaliseringsprosesser på mange ulike områder, og disse har ikke vært tilstrekkelig samordnet. Flere land har hatt en slik ministerpost i flere år allerede, blant annet Kina, India og Canada, sier YS-leder Erik Kollerud.

– Mye gjenstår innenfor helse

Også Universitetet i Bergen har kommet på banen etter utnevnelsen, og ønsker nå å bistå Nikolai Astrup i hans arbeid. Instituttleder Pinar Heggernes ved Institutt for informatikk trekker fram helsevesenet som et område hvor mye digitaliseringsarbeid gjenstår.

– Pasientjournalene fra fastleger, sykehus og sykehjem snakker ikke sammen i dag på grunn av hensyn til personvern. Resultatet er dårligere behandling for pasienten og unødvendig dobbeltarbeid, for eksempel ved at de samme prøvene tas flere steder. Slike samfunnsproblemer må vi klare å løse, sier hun.

Selv om Astrup ikke overtar noen oppgaver direkte fra Helsedepartementet, får han oppgaven med å koordinere IT-arbeidet departementer imellom, og blir dermed involvert i de store prosjektene.