FØRSTE RUNDE: Bildet er fra Nordeas første akseleratorprogram i Helsinki som foregikk på vinteren 2015-2016. Nå er det duket for en ny runde, med oppstart i Oslo. FOTO: NORDEA
Nordea starter nytt akselerator-program i Stockholm. De kommer til Oslo for å velge ut hvem som skal få delta
Nordea ønsker ikke stå på sidelinjen når ulike startups utfordrer etablerte strukturer, og lanserer nå en ny runde i sitt akseleratorprogram. Det er åpent for startups fra hele verden, men uttagningen skjer i Oslo i august.
Annonse
- Målet er å lære og å finne nye forretningsmuligheter og partnerskap gjennom samarbeid, og til slutt, tilby bedre digitale tjenester for Nordeas kunder, sier Jan Sirich, leder for eksperimentering og læring i Nordea Digital Banking, i en pressemelding.
En av Nordeas utfordringer for oppstartsbedriftene, er å komme opp med gode ideer rundt fremvoksende teknologier som kognitiv computing, kunstig intelligens innen banktjenester, samt bruk av blockchain-teknologi.
- Nordea er også interessert i flere andre områder, som betyr at dette åpner gode muligheter til å tiltrekke seg mange ulike startups til programmet som kan gi synergi og mangfold, skriver Sirich.
Annonse
Uttagningsuke i Oslo
De 50 mest lovende oppstartsbedriftene vil bli invitert til en trenings- og uttagningsuke i Oslo i august 2016. Av disse, vil 20-30 startups få muligheten til å jobbe tett med Nordea utover høsten.
-Nordea Accelerator er den største av sitt slag i den nordiske regionen. Vi ønsker å tilby startups en unik mulighet til å jobbe tett med eksterne innovatører, internasjonale teknologispesialister, samt Nordeas eksperter og beslutningstagere. Min ambisjon er at oppstartsbedriftene som deltar vil oppleve at det er store forretningsmuligheter for dem, og at det gjør dem i stand til å utvikle både dem selv og deres nettverk, sier Jan Sirich.
Dette er andre runde i Nordeas akselerator-program. Første runde ble kjørt vinteren 2015-2016, i Helsinki, og foreløpig er alle 12 av oppstartsbedriftene som deltok fortsatt i live, og de fleste av dem gjør det bra, ifølge Nordea.
-Oppstartsbedriftene mottok 600.000 euro i investeringer, og for to av startupene (Jenny og Feelingstream), så forbereder Nordea konkrete piloter, sier Sirich i pressemeldingen.
Annonse
Andre store nordiske banker henger etter
-Hvorfor gjør Nordea dette?
Annonse
-De er nysgjerrige, og de er inspirert av de store europeiske bankene som ligger foran. Nordea har nå et voldsomt transformasjonprogram internt og de må henge på fintech-bølgen, sier Susanne Hannestad, tidligere sjef for kredittkort i Nordea, og nå leder for fintech-konsulentselskapet Fintech Mundi.
Etter det Hannestad erfarer, er det kun Nordea av de store bankene som åpner opp for eksterne startups.
- De fleste bankene har interne programmer, med egne ansatte, og såvidt jeg vet gjør ingen i Norden det samme som Nordea, sier hun.
-Er det bra for en startup å delta på dette?
- Ja, det tror jeg. Det er selvfølgelig et balansespørsmål, men de vinner vel noen penger og får trening, og må ikke nødvendigvis gi opp eierskap. Nordea, på sin side, vil få mye innsikt, forteller hun.