Viva Labs' daglig leder Henrik Holen, her på Myrens verksted. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Norsk smarthus-teknologi danket ut globale aktører: Ruller ut til europeiske telekom-giganter

Vilde Mebust Erichsen

Vilde Mebust Erichsen

Journalist

Publisert 13. april 2018

I fjor vokste Viva Labs seg ut av StartupLab i Oslo. Nå skal selskapet inn i de tusen europeiske hjem. 

Det norske tech-selskapet Viva Labs gikk i fjor sommer helt til topps i et anbud om å levere en smarthus-plattform til A1 Telekom Austria – med sine over 24 millioner kunder i syv land.

Nå bygger den østerrikske telekom-giganten videre på Viva Labs-suksessen, og det bulgarske selskapet Mtel står for tur.

– Det er gøy å vokse, særlig når du er et oppstartsselskap. Du legger jo hele sjela di i det, sier Henrik Holen om fjoråret – da de på A1-kontrakten omsatte for cirka ti millioner kroner.

Sammen med Kyrre Wathne grunnla han Viva Labs i 2012. I 2017 hentet selskapet 11 millioner kroner fra det danske Solar Group – og nå teller de 16 ansatte, i Storbritannia, Tsjekkia, Ungarn, Spania og på Myrens verksted i Oslo.

Flere «samarbeidspartnere»

Plattformen bruker GPS-data, data fra sensorer og kunstig intelligens til å analysere mønster og rutiner i hjemmet, som igjen blir brukt til å kontrollere varme, lys og sikkerhet i hjemmet automatisk.

– Vi har bygget et fantastisk team det siste året som gjør at vi kan møte kundenes behov og fortsette å levere i verdensklasse, skriver teknisk leder Kyrre Wathne i en pressemelding.

Shifter har tidligere omtalt norske smarthus-selskaper som Futurehome og HomeControl. Holen kaller imidlertid øvrige aktører samarbeidspartnere, nasjonale som globale.

– Jeg ser på oss som en stor pai, jo større den vokser, jo bedre blir den, sier gründeren – som blant annet forteller om Viva Labs’ støtte for Amazon Echo’s Alexa og snart Google Home.

– Det er ingen endelig vinner i bransjen. Vårt mål er å fjerne steg, gjøre opplevelsen i hjemmet enda bedre, sier Holen.

Les også: Vil «smarthus» revolusjonere og være en disruptiv kraft som åpner muligheter for «gründere»?

Bransje: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innen startups, innovasjon og teknologi. Motta nyheter, reportasjer, innsikt og eksklusivt materiale rett i innboksen.